Kitálalási szerződés

Alulírott akárkicsoda ezúton kijelentem, hogy hallgatólagosan hozzájárulok minden olyan impulzus, érzés és gondolatmenet közléséhez, amelyet én indítottam el a blogger fejében, lelkében.

Nem fogok durcás óvodás módjára tiltakozni, építőkockával a kezemben vervén az asztalt, hogy hé, márpedig nekem van igazam. Elfogadom, hogy objektív igazság nem létezik, mert mindenki mindent másként él meg – saját személyiségének, értékrendjének, illetve berögződéseinek szellemében. Szobatiszta, cselekvőképes, saját szavainak és tetteinek teljes tudatában lévő szerzetként elkönyvelem, hogy semmi sem kizárólag rajtam vagy máson múlik, nem egyetlen ember felelőssége.

Kérek egy autogramot. De nem baj, ha nem kapok. | Fotó: trulia.com
Kérek egy autogramot. | Fotó: trulia.com

Miután a blogger idejében tájékoztatott túlkommunikációs tevékenységéről, veleszületett közléskényszeréről, továbbá gyógyíthatatlan grafomániájáról, önként lemondok ezzel kapcsolatos reklamációs jogomról. Ha véletlenül bokán rúgom, s az esetet néhány nap múlva testi sértésként tálalt bejegyzésben látom viszont, utólag szólhatok – de mindvégig tisztában vagyok vele: a benne lejátszódó folyamatokra korlátozott a ráhatásom. Előfordulhat, hogy ő kis kék kockáról ír, amit én nagy piros golyónak tartok. A látási viszonyok esetleges felülvizsgálatának kérése mellett megadom neki erre a jogot; mert nekem is megvannak a magam kockái, méghozzá elég sok.

Amennyiben a fentiekkel tisztában léve vállalom a bloggerrel való közelebbi kapcsolat kialakítását, anonimitásom biztosítása mellett méltatlan hiszti nélkül viselem a kettőnk viszonyával vagy a saját sorsommal kapcsolatos tények, sejtések és összefüggések általa történő nyilvánosságra hozatalát. Nem tartok igényt a megjelent anyagok cenzúrájára, sem előzetesen, sem utólag. Nézetkülönbség, ellenérzés vagy olvasás közben fellépő hirtelen agyvízszint-emelkedés esetén fenntartom a válasz jogát – bármilyen hangvételben és formában, ugyanakkor tulajdon méltóságom megőrzésével.

Tanúsítom: szellemi képességeim megengedik annak felismerését, hogy a világ nem körülöttem forog. Így tisztában vagyok vele, hogy a személyemet érintő bejegyzések sem feltétlenül rólam szólnak, hanem egy összetett jelenség megvilágításának olykor torzított csatornájául szolgálnak, vagy éppen a blogger belső feldolgozási mechanizmusának részeként látnak napvilágot.

Szemrebbenés nélkül nyugtázom, ha kérdőre vonás esetén a blogger csupán annyit reagál a „miért írtad meg?” kérdésre, hogy mert jólesett. Sőt, inkább kérdőre sem vonom. Elfogadom ilyennek. Cserébe ő is engem. Jelen kitálalási szerződést mindketten szabad akaratunkkal megegyezőként írjuk alá – de nem okoz számomra problémát a tény, hogy sejtem: a bloggert csak ritkán érdekli, mit hagyok jóvá és mit nem. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva zavarni kezd (vagy mindig is zavart, ám lepleztem), a következő forgatókönyvek közül választok egyet.

  1. Magammal számot vetve úgy döntök, alaptalan a berzenkedésem. A blogger hadd írja le, amit akar, így is helye van az életemben.
  2. Magammal számot vetve úgy döntök, van alapja a berzenkedésemnek. A blogger hadd írja le, amit akar, de nincs helye az életemben.

Vele nem vetek számot, mert csak betűket lehet. Abból viszont sokat – ha tetszik, ha nem.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s