Néhány instagramm boldogság

Gyorsétterem vécéjének tükrében önfotózó tinik, agyoneffektezett csücsörítős portrék, művészinek szánt kompozíciókba rendezett nagy büdös semmi. Azt hittem, az Instagram csupán ennyi. Mígnem hirtelen ötlettől vezérelve regisztráltam, és néhány óra múlva megláttam az esztétikumot egy villanypóznában. Függő lettem, ez van.

„A kést több dologra lehet használni. Szelhetsz vele kenyeret, de akár ölhetsz embert is” – mondta nekem egyszer valaki. Megjegyeztem, s azóta megfontolom, érdemes-e egy-egy eszköznek önmagából fakadó jelzőket tulajdonítani. Az Instagram viszont ennek ellenére kifogott rajtam: céltalan magamutogatásnak tartottam. Mégis miért érdekelne, mit ebédelt Kiss Pista, vagy éppen a világ másik felén egy random ferdeszemű kolléga? Esetleg, hogy miként illesztette a lába közé a kóláspoharat egy amerikai lányka?

Több is kéne? Katt a képre!
Több is kéne? Katt a képre!

Egyébként is szökőévente fotóztam mobiltelefonnal, „okos” készülék pedig csupán féléve van a birtokomban. „Fényképet a fényképezővel!” – mondtam gyakran, mert elcseszettnek hatott számomra a hirtelen lencsevégre kapott pillanatok olykor homályos bája.

Csodálkoztam, amikor egy június közepi napon arra ébredtem, hogy egyszerűen muszáj beneveznem erre a marhaságra. Mert a kutyafuttában megörökített részleteknek igenis jelentőségük van. Hányszor előfordult már velem, hogy láttam valami szépet, jót, érdekeset, ami aztán a nap többi eseményének hatására eltűnt, kárba veszett!

Nem mentséget próbálok keresni arra, miért ragadott magával egy világméretű őrület. Tény, hogy beálltam a sorba, ahol rengetegen vannak – pontosabban pózolnak, beállítanak, térrendeznek és lájkokért esedeznek – előttem. Sőt, az is előfordulhat, hogy kívülről nézve éppen gyilkolászom, amennyiben az Instagram a késem. Pedig úgy érzem, inkább vajpuha kalácsot szeletelek. A rossz hír, hogy inkább magamnak, mint nektek. A figyelem ugyan megtisztel, a szivecskézés simogatja a lelkemet, és nem véletlenül pakoltam ki itt oldalt az „Életképek” modult a friss művekkel.

De elsősorban arra való mindez, hogy megtanítsam a nagy fejemet az apró örömforrások észrevételére. Én vagyok ugyanis az, aki képes zenével a fülében, napszemüvegben, süketen és vakon végigrohanni a városon, „séta” címen. Aztán jön az infó, hogy nem köszöntem iksz ipszilonnak, mekkora bunkó vagyok. Régi és új ismerősök gyakran kartávolságból integetnek az arcomba: „hé, hát szevasz!” És általában feltesznek egy rohadt idegesítő kérdést: hogy min gondolkodom annyira. Mit tudom én, általában egyszerre több dolgon pörög az agyam, ám nem szoktam listázni a tételeket pontosan.

Meg kell tanulnom lazítani, a mostban élni, s felismerni a gyönyörködtető apróságokat. Tíz éve lakom kertes házban, de a hátsó udvar gyümölcsfáinak tavaszi virágzását kétszer, ha láttam – felidézni pedig egyszer sem tudnám magamban. Szóval most Instagram-terápiával rágyúrok a pillanatokra. Tetszik, hogy itt nem kell magyarázni, melyik képnek mi a mondanivalója, célja. Mindegyik azért készül, mert éppen tutiságot vettem észre a világban. Ez éppen elég indok egy kis instant boldogságra.


instagram.com/temptercat


Még több cikk:

2 Comments

 1. Hehe, ezt a posztot is pont akkor írod, mikor az itteni profilképemet instagramosra cseréltem :D egyébként nekem vhogy nem jön be, de talán az én okostelefonom lehet az oka, mert gyenge minőségű képeket készít. mindenesetre én asszem egy éve vagyok regisztrálva, de csak próbálgattam az effekteket, rendesen és rendszeresen nem használom.

  Kedvelés

  1. wow, micsoda egybeesés @=)

   az enyém sem tol tükörreflex élességű fotókat (nem is az a dolga, ugyebár), de éppen ez adja meg a dolog báját. ízlések és pofonok, én pl. a twitterre vagyok képtelen ráakadni, noha tudom, külföldön milyen elsöprő kommunikációs jelentősége van…

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s