Élve eltemet egy kósza bazmeg

Élő adásban káromkodott” – írták Szebeni Istvánról, aki saját karrierje kettétörésének tíz kínos másodpercében éppen otthon durmolt. A médiában így ér utol a végzet: az egyik napon még biztos kenyeret adó, sőt talán dicső pozíciót élvezhetsz, a következőn pedig arra ébredsz, hogy valaki valamiért egy laza bazmeggel kitörölte a múltad, és ellehetetlenítette a jelened.

A királyi tévénél jóval kisebb pályán játszva is tapasztaltam, hogyan válnak közkinccsé a munkahelyi postafiókból pötyögött magánlevelek; milyen harcok mennek egy-egy olyan állásért, amit még boldogan tölt be holmi gyanútlan emberke; s miként lehet rögvest kitenni bárki szűrét a szerződése ellenére anélkül, hogy az illető bármit is cselekedhetne jogainak érvényesítésére. Ez a fajta áskálódás sajnos még nem tenné egyedivé a médiát, hiszen a mai munkaerőpiaci viszonyok között lassan a legnyugisabbnak hitt foglalkoztatási területeken szintén hasonló a helyzet.

Jégre téve. | Fotó: parameter.sk
Jégre téve. | Fotó: parameter.sk

Itt az a szar, hogy a bukásodat mindenki látja – s minél följebb vagy, annál nagyobbat zuhanhatsz. A „mindenki” fogalma, persze, relatív: egy apró cég kommunikátorának vagy egy helyi újságírónak mindössze tulajdon szakmai kapcsolatrendszerét jelenti, míg a tömegmédiában arcok tízezreit, százezreit, millióit. Mindegy, milyen súlyos hibát vétettél, és egyáltalán a te felelősséged-e az egész. Ha a kollégáid vagy a főnökeid a nyakadba varrják, élve eltemettettél.

Gondolj bele, mennyi erőfeszítésbe telik, hogy egy jóakaród a reggeltől estig építgetett vállalati identitásoddal mondjuk póniszexet ábrázoló fotósorozatot, ne adj’ isten videót küldjön szét! Kimagyarázhatod, hogy tréfa volt csupán az egész, a címzetteknek mégsem az fog rólad ezentúl eszükbe jutni, mit tettél le az asztalra addig. Te leszel a lópornós, és kész. Szebeni István ugyebár több mint tízévnyi képernyős-lét után vedlett Mr. Kibaszott Híradóvá.

Hibázott, amikor a mikrofonba káromkodott, de az anyagot „véletlenül” úgy vágták össze, hogy a röpke szitkozódás benne maradjon. Minimum ketten kellett, hogy előre lássák és hallják a gondot. Mégsem tettek semmit. Adásba lökték, hadd szóljon. Ez éppen olyan, mintha valaki felvenné egy kevéssé szalonképes megnyilvánulásod, majd lejátszaná a hitelességedről döntők előtt. Sőt, aki rádguglizna, máris azzal szembesülne, szakmailag és emberileg mennyire nem vagy nyerő.

Még mindig olyan erősen markolod a fél pálcát, amit eddig buzgón csapkodtál bukott Pistánk szégyentől görnyedt hátán?


Szegény, pedig még a séróját is megcsináltatta!


Még több cikk:

10 Comments

 1. Nagyon jól látod Alexandra! Beszéltem másokkal, bennfentes “régi” TV-sekkel.
  Ha ilyen fokú ma már hozzá nemértés, akkor azért, ha szándékos volt az eset,/hogy benthagyták a vágásnál a bazdmeget/ akkor azért, de a közvetlen főnököt kellett volna kirúgni. Persze ha felülről szólt az utasítás, vagy a közvetlen főnök “érinthetetlen”…..
  Egyébként gratulálok a profi portálodhoz, és az irásaidhoz. G.I.

  Kedvelés

 2. Szerintem itt azok a legnagyobb bűnösök, akik Szebenit ócsárolják. Minden normálisan gondolkodó ember tudja, hogy nem a véletlen figyelmetlenség miatt történt, ami történt, hanem szándékos rosszakaratról van szó. Az meg, hogy bazmegelni mert hátul az egyik társának egy bakizás miatt, nos, melyik ember nem ezt tenné? Nézzünk már úgy igazán magunkba…

  Kedvelés

 3. nem értem. ha valaki erkölcsileg megbukik, akkor igen, ne engedjük, hogy a közmédiában ilyen szerepet tölthessen be. mert ez nem helytálló megközelítés, hogy egy káromkodás kicsúszhat. Nem csúszhat ki és legkevésbé nem a munkahelyeden. Ha ideges vagy ha ráesik a lábadra valami akkor sem.

  Kedvelés

 4. Globális összeesküvés elmélet. Még mindig emlékszem az élőben látott, jó pár évvel ezelőtti TV2-ős Szarvas Laci incidensre… :)
  Az oknyomozó újságírás hajnala óta tudjuk, hogy a médiában dolgozni nagy veszélyekkel jár, főleg ha az arcod adod hozzá, de mégis az a leggusztustalanabb, mikor a saját kollégáid fordulnak ellened – még az is elképzelhető, hogy felsőbb utasításra. Ahogy írod, “élve eltemet egy kósza bazmeg” – valóban szomorú :(

  Kedvelés

  1. hú, a szarvasos mekkora csalódás volt! mert ugye a videó “kurva jó estét, magyarország” címmel terjedt, közben meg nem is azt mondta, fö. egyébként kíváncsi vagyok, kiderül-e, mi volt szebeni vétke. mondjuk, olyasmi is lehet, h más kedvenc piszoárjába csorgatott a tévészékház toalettjében…

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s