„Mi a büdös franc?” – meredt bankszámlakivonatára Döme. Nem akarta elhinni, hogy megint levontak az egyenlegéből egy kis ilyen díjat, olyan jutalékot, meg néhány rejtélyes rövidítés mögé bujtatott, pukkasztott ezrelékes tételt. Pedig megtették, ráadásul egyre több címen.

Matolcsy papa azt mondta, hogy a pénzintézetek versenyezni fognak értem!” – suttogta egykedvűen, mire a postaládától a lakásajtóig vezető úton belebotló szomszéd néni korát meghazudtoló fürgeséggel tért ki előle. Döme tudta, hogy mindent és mindenkit szörnyen megadóztatnak manapság, így eleve nagyobb kiadásokkal kalkulált. Arra azonban nem számított, hogy a bank mindenféle tájékoztatás nélkül hirtelen súlyos ezreseket húz ki a zsebéből.

„Ennyi marad nektek, lúzerek!” | Fotó: index.hu

„Ennyi marad nektek, lúzerek!” | Fotó: index.hu

A marketing ajánlatokkal érdekes módon mindig megtalálták, sőt: telefonon is rendszeresen hívogatták, hogy vegyen fel hitelt, nyisson lakáskasszát, vagy vegye igénybe a hiperakciós nyugdíj-előtakarékossági számlát. „De nincs kamatadó!” – visította az erőszakos hölgyemény a vonal túlsó oldalán, miután Döme háromszor is udvariasan elköszönt, majd erélyesebben közölte, hogy akkor most már tényleg viszonhallás’. Az új lehúzást ellenben annyira elhallgatták, hogy még a szokásos bürokratikus terjengősséggel rejtjelezve sem vetették oda: hé, paraszt, nézd má’ meg a kondíciós listát!”

„Mi a tetves rossznyavalya az a tranzakciós illeték, és miért szerepel huszonhétszer?” – kérdezte viszonylag rezignáltan Döme, miután a hármas, az ötös, a hetes, a négyes, majd a kettőskereszt gomb megnyomásával és a kétszer hatjegyű azonosító megadásával átverekedte magát a központi számos menürendszeren. „Kérem, nyugodjon meg! Rögtön utánanézek, egy kis türelmet…” – motyogta fáradtan az ügyintéző, hogy újabb hosszú perceken át az ismétlésre állított reklám-főcímzenét erőltesse alkalmi beszélgetőpartnerére.

„Mostantól minden automatából történő készpénz-felvétel, átutalás és csoportos befizetési megbízás után ilyet vonunk le. Összege gyöknyolc ezrelék plusz százötvenhárom forint, de amennyiben legalább havi félmillió forint jóváírása van, pi per hat ezrelékkel csökkentjük a terheket. Ehhez azonban át kellene térnie a szuperprémium számlacsomagra, aminek csak kétszer annyi a zárlati díja, mint a…” – Döme nem bírta tovább. Lecsapta. De mivel egy mobilt még tisztességesen lecsapni sem lehet, a hívás vége jelet a kelleténél picit indulatosabban érintette meg.

„Tegyem akkor párnahuzatba a pénzemet?” – kérdezte magától hatalmas sóhaj közepette. A félsüket szomszéd néni megint a rádiót bömböltette. „Hamarosan az összes bankkártyás fizetés után illetéket vonhatnak le…” – hallatszott a hírekben. Döme a szekrényhez lépett, és vizslatni kezdte az ágyneműket. Elszomorodott, amikor tudatosult benne: még a legkisebb textildarabban is lötyögni fog a jövedelme.


Még több cikk: