Szcientológia: felemelő vallás vagy trendi szekta?

„Bazinagy amcsi szekta, amiben benne van Tom Cruise és John Travolta” – ennyit tudtam a szcientológiáról összesen, amíg a New York Times bestseller-listáról rám nem kacsintott Jenna Miscavige Hill könyve. Az egyház fejének unokahúga elképesztően mocskos részleteket tárt napvilágra.

A februárban megjelent Beyond Belief (Túl a hiten) egy picit idegesítő olvasmány, mert a most 28 éves hölgyemény Lisa Pulitzer írói segítsége ellenére gimis fogalmazás stílusában számol be az őt ért borzalmakról. Kisiskolás korában elszakították a szüleitől – akiket hetente fél napig, később évente néhány alkalommal láthatott. Társaival együtt kellett fölépítenie a saját bentlakásos suliját – még a legnehezebb fizikai munkát is apró kezek végezték. És persze jól teletömték mindenféle okossággal a fejét, hogy mi a jó, a rossz, az érték, miközben elmarták mellőle a barátait, a szerelmét, s minden lépését figyelték.

Kis kőműves, aki nem szabad. | Fotó: salon.com
Kis kőműves, aki nem szabad. | Fotó: salon.com

A történet happy enddel zárul, mert Jenna és férje 2005-ben dobbantott a szcientológusoktól. A szaporodási tilalom alól felszabadulva összehoztak két babát, de azért a kíváncsi közvéleménynek is megadták, ami jár: sikeres felvilágosító kampányt folytatnak arról, milyen is a celebek divatos vallása valójában. A bulvárlapokból már ismertem olyan információmorzsákat, miszerint Cruise úr exneje, Katie Holmes kényszerből majdnem halálra szaunázta magát, közös csemetéjüket, a kis Surit pedig egy katonai hajóra akarta küldeni suliba. (A mama nem hagyta, ebből lett váláshoz vezető perpatvar.) Mr. Travoltát pedig állítólag azzal tartja az egyház a markában, hogy a „gyónáskor” megvallott langymeleg kalandjai kiderülnek, ha elhúzza a csíkot. Mi igaz ebből, és mi a kamu?

Jenna könyve megválaszolta egy csomó kérdésem, rávilágított az összefüggésekre. Bár az „agymosás” kifejezést eleve nem szeretem, mert feltételez egyfajta jogosulatlan felsőbbrendűséget, itt valóban arról van szó, el kell ismernem. Kiötlője, Lafayette Ron Hubbard – akinek többnyire L.-ként rövidített első keresztnevéről a Macskarisztokraták ügyetlen kutyusa jut eszembe, s ezért holtában is elnézést kérek tőle – a dianetika tudományával akarta megmenteni a hanyatló emberiséget az ötvenes években. Aztán belezakkant szegény a hatalomba meg a pénzbe, így egy megfélemlítésen alapuló, marslakókat és hírességeket egyaránt magába foglaló vallást épített. Mivel az egyházaknak kedvezőbb az adózása, ugye.

A dianetika még nem volt hülyeség, sőt: arra irányult, hogy a lelki gátak feloldásával megelőzhetővé váljanak a pszichoszomatikus betegségek. A mai szcientológiai gyakorlatban egy úgy néz ki, hogy egy egyszerűsített hazugságvizsgáló szerkezet érzékelőit szorongatva kell válaszolni mindenféle kínos kérdésre. Az auditálás célja látszólag ugyanaz, mint a keresztény gyónásé. Elmondod, ami fáj, és jön a megkönnyebbülés. Csakhogy Jenna leírta: addig faggatnak, amíg a poligráfszerű gép szerint feszült vagy, tehát rejtegetnivalód akad. El kell árulnod minden apró titkodat. Az elég fontos emberek pedig retteghetnek utána, hiszen máris kész a kitűnő zsarolási alapanyag. Travolta ki akart lépni, mire előkerült egy pasi, aki anno popón kúrta. Micsoda véletlen, ajjaj!

Ami a szétesett Cruise-famíliát illeti, Katie-nek tényleg napokig kellett a szaunában rohadni, hogy kívül-belül megtisztuljék. Suri félrefordított „nevelőhajója” pedig az egyház belső, tengerészgyalogsági hierarchiájú irányító szervezete, a Sea Org valamelyik tanodája lett volna. Sejthető, mennyire bántak volna kesztyűs kézzel szegény kiscsajjal, ha a nagyfőnök David Miscavige unokahúgának is kényszermunkatábor jutott.

Óriási különbség feszül azonban a hívek között, méghozzá azok anyagi helyzete és presztízse szerint. A szcientológus kisemberek örülnek a trendi vallásnak, jókat vallanak bűneikről és félelmeikről, képesek érzelmileg hasznot húzni az egészből – tehát vígan hangoztatják, milyen csudijó a dianetika, s mekkora messiás volt az azóta valószínűleg reinkarnálódott L. Ron Hubbard. A gazdag, urambocsá’ híres felekezeti tagok azonban értékes fejőstehénül szolgálnak a hi-tech „templomokat” építő, méregdrága előadássorozatokat toló és több ezer alkalmazottat eltartó egyháznak. Elengedni őket tehát semmilyen áron nem szabad. Kivéve, ha öngyilkossággal fenyegetőznek, mint Jenna – mert az rossz PR lenne a lelki békét ígérő celebszektának.

„Coming out” az ABC Nightline című műsorában, 2008 áprilisában:

2013 februári interjú a CNN-en futó Piers Morgan Tonight show-ból:


Még több cikk:

14 Comments

 1. Azért azt megnézném, amikor CSAK Tom Cruise tud segíteni egy tömegkatasztrófánál! Szerintem a sok hülye filmje miatt van ilyen erős istentudata, ami a wogok fölé emeli.

  Kedvelés

  1. tehetetlenség érzését ébreszti benned. legszívesebben belenyúlnál a könyvbe, és jól megráznád a főszereplőt. közben tudod, h ez sem térítené észhez, amitől még jobban bepöccensz, de az indulat viszonylag hamar alábbhagy, s képes vagy disztópiaként értékelni az olvasottakat. legalábbis bennem ez a folyamat játszódott le.

   Kedvelés

 2. Úgy kell annak, aki bekajálja ezt a sok szart (nem csak a szcientológiát, bármelyik más szekta hülyeségeit). A gyerekeket sajnálom viszont, mert tényleg nincs beleszólásuk a dolgokba.

  Kedvelés

  1. a gyerekek és a vallás helyzete eleve érdekes. hasznos lehet nekik valamilyen értékrend belsővé tétele, másfelől viszont van-e joga a szülőnek ilyen mély határokat “benevelni”? (csak a szci témára értve: ahhoz viszont semmilyen eszmerendszernek nincs joga, h szétszakítsa az emberi kapcsolatokat.)

   Kedvelés

   1. Értékrendet viszont vallási maszlag nélkül is lehet adni, nem attól lesz a gyerekből jó ember, hogy elhiszi, hogy egy szakállas öregember/űrlény teremtette, aki elvár tőle bizonyos dolgokat.
    Azt hiszem a baptistáknak van az a szimpatikus szokásuk, hogy nem keresztelik meg a gyerekeket, ezt a döntést rájuk bízzák a későbbiekben.
    Egy vallásos szülőben viszont szerintem fel sem merül, hogy van – e joga ilyen szinten befolyásolni a gyerekét, pont ez a lényege, hogy nem jut el a kételyig, mert a hit arról szól sokaknak, hogy kérdések nélkül elfogadnak bizonyos dolgokat.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s