A péppé mémesített pápa

Poénos feliratokat tesznek az arcképére, sült krumplit montíroznak a fejfedőjének helyére, kecskét illesztenek a testére – röviden szólva viccet csinálnak belőle. A kedden beiktatott Ferenc pápa ilyen internetes humorkultuszba érkezett, de a KDNP szerint bíróság előtt kellene felelniük az „elkövetőknek”.

A kereszténydemokraták úgy vélik, a római katolikus egyházfővel kapcsolatos tréfák nemcsak a vallásos embereket alázzák meg, hanem még a magyar alkotmányt is sértik. A vérkonzervatív párt – amelynek támogatottsága egyébként a Fidesztől függetlenül alig mérhető – arra buzdítja a magyar lakosságot, hogy aki pápás mémet lát, azonnal jelentse a hatóságoknak a „törvénytelen médiaterrorizmust”. Igen ám, de ki a bűnös, és hol a határ?

A régihez képest még ridiculously photogenic is. | Fotó: 9gag.com
A régihez képest még ridiculously photogenic is. | Fotó: 9gag.com

„Ezt azért már nem kéne…” – gondoltam, amikor először láttam pikáns jelenetbe illesztve az új pápa fejét. A képet szerkesztő illető mentségére szóljon, hogy kihagyta a felekezettel kapcsolatban bevált kisfiús irányvonalat, és meglepően hétköznapi, egy-egy arányú heteró cselekményt próbált élethűen visszaadni. A cicikre kajánul pillantó szentatyánál nálam még kevesebb pontot ért a vatikáni erkélyen integető kecskefejes portré. Ezzel együtt nem csukatnám le azokat, akik az említett „műalkotásokat” készítették, hiszen éppen elég büntetés számukra a gyengécske humorérzék.

Még jobb kérdés, hogy miként lehetne erőszakkal megállítani egy adott médiumhoz tökéletes, felhasználók által előállított tartalomtípus terjedését. Bigott katolikusként egyszerre illik tárcsázni a zsarukat és Szalai Annamáriát, s bejelenteni, hogy a haverod megint megosztott a Facebookon egy ferenckáromlást? Aztán meg kijönnek az egyenruhások, rákoppintanak a felelőtlen személy fejére, esetleg jól megbírságolják, vagy elveszik a számítógépét, hogy ne okozhasson több erkölcsi kárt? És a lájkért is földi pokol jár?

Fotó: 9gag.com
Fotó: 9gag.com

Vannak dolgok, emberek, helyzetek, amelyeken és akiken nem szabad nevetni. Elvileg. A tiltott gyümölcs azonban mindig édesebb. Ha nem szabad pislognod, mert fotóznak, hirtelen szúrni kezd a szemed. Iskoláskorod padok ellen irányuló faszrajzolhatnékját később munkahelyi Napiszar-nézéssel vezeted le. A templom csendjében pedig tucatnyi kuncognivaló jut eszedbe. Érthető tehát, ha több mint egymilliárd hívő szentnek tartott atyja sziporkázásra késztet. Letagadhatod magad előtt, csak éppen nem érdemes.

Az állandó jelentéstartalommal ellátott képet rövid szöveggel kiegészítő mémek villámgyorsan gyártható, fogyasztható, továbbadható kommunikációs formát jelentenek. Kevés ész is elég hozzájuk, ráadásul percenként százat simán végigpörgethetsz belőlük a telefonodon. Csak a saját humorod és lelkiismereted szabhat határt az effajta időtöltésnek – még akkor is, ha a KDNP szívesen rád küldené érte a gondolatrendőrséget.


Még több cikk:

3 Comments

  1. Törvénytelen médiaterrorizmus?? Mi a marhaságos úristen ez már megint?
    Én kis bohó azt hittem, hogy a szabad vélemény nyilvánításhoz mindenkinek joga van. A keresztényeket sem baszogatja senki, hogy “hát srácok azért azt a valláserőltetős dolgot sem kellett volna”.
    A mosópor, hitel, üzletlánc, wc frissítő, öblítő reklámok és társaik már már orrba-szájba való tömködését sem büntetik.. (Pedig ott nem ártana egy korrekt szabályzás) Erre jön egy ilyen baromság..
    Nekem erről a vallásos dologról van egy véleményem. Az igazhitű embereket nem lehet befolyásolni. Ha én igazán hiszek valamiben, akkor teljesen hidegen hagy a mások véleménye. Pont. Ha Istenbácsi látja hogy ezek a KDNP-sek mégis milyenek akkor ha létezik pokol, az ő helyük már le van foglalva. :D

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s