Énértékelő beszéd

Hamarosan a 24 évesek táborához tartozom. Kiskoromban azt hittem, ez már javában belecsúszik felnőttlétbe. Persze, az idő múlásával rájöttem: felnőttnek lenni nem más, mint külső elvárásoknak megfelelően leplezni a gyermekséget. Az előző esztendőt igyekeztem úgy alakítani, hogy csak saját magamnak kelljen elszámolnom a döntéseimmel. Elárulom, milyen élményekre tettem így szert.

Rájöttem, hogy a forgalom akkor sem áll meg, ha éppen ordítva bömbölök a volán mögött. Miután a képembe mondták, hogy azonnal másik megélhetési forrás után kell néznem az addigi egyetlen helyett, rezignáltan közöltem: rendben. Elintéztem egy-két telefont, elfordítottam a slusszkulcsot, betettem egy cédét, és próbáltam elhinni, hogy nem vagyok akkora szardarab, miként az előbb az orrom alá dörgölték. Aztán jöttek a könnyek, a fejben megválaszolt miértek, meg a homályon átsejlő féklámpák. Köszönöm a reflexeimnek és az őrangyalomnak, hogy vigyáztak rám.

Nem rossz. És milyen lesz a következő, hujjuj!
Nem rossz. És milyen lesz a következő, hujjuj!

Rájöttem, hogy ötszáz kilométer nem nagy távolság. Korábban egy Nyíregyházán belüli séta is kimozdulásnak számított számomra, de tavasszal jegyet vettem Lady Gaga turnéjának bécsi állomására. Hónapokig fogalmam sem volt, tök egyedül miként jutok oda – a sors természetesen megoldotta. Az augusztusi koncert előtti héten csak úgy mellesleg a Szigetre is beugrottam, az osztrák fővárosba pedig adventkor ismét ellátogattam. Januárban már olyan laza voltam, hogy smink nélkül, bikiniben áztam a gyulai vár szomszédságában. Köszönöm a barátaimnak a társaságot, a megbízóimnak pedig az anyagiakat.

Rájöttem, hogy a tükör nem esküdt ellenségem, és a 36/38-as ruhadarabokat sem a macskákra szabták. Rövidnadrágban és csőtopban ért a csodálatos nyár. Beteljesült álmomban víztől csöpögve caplattam el egyik medencétől a másikig úgy, hogy nem kellett attól rettegni, hol gyűrődik rajtam a háj. Ösztönösen elkezdtem kívánni az egészségesebb kajákat, míg a tudatom edzés közben egyszerűen kiröhögte a kegyes halálért kuncsorgó izmokat. Az életmódváltás gyümölcsét már kétéves folyamat eredményeként szüretelem mindennap. Köszönöm anyukámnak a büntetlenül falható háromfogásos ebédeket, a soha nem apadó zöldség-, gyümölcs- és sovány túró készletet, apukámnak a negyvenkilós kondigép többszöri szerelgetését, Rubint Rékának pedig a szadista DVD-ket.

Rájöttem, hogy az emberi kapcsolataim velem együtt változnak. Ősszel az addigi legjobb haverommal hirtelen, de végül is nem meglepő módon véget ért a közös utam. És ahelyett, hogy tök egyedül maradtam volna, heteken belül olyanok szállingóztak az életembe, akikkel nem győzök eleget beszélgetni a világ dolgairól. A kortárs csoport korábbi masszív kiközösítettjeként tátott szájjal csodálkozom, milyen építő jellegű lehet a látszólag céltalan csevegés, és mennyire fantasztikus a kétmondatonkénti aha-élmény. Köszönöm mindenkinek, akinek a révén pozitív vagy negatív tapasztalattal lettem teljesebb.

Rájöttem, hogy van olyan nap, ami elejétől a végéig kenterbe veri a legmélyebben dédelgetett ábrándokat. Örökre velem marad az érzés, hogy egy novemberi díjátadón a kamerák kereszttüzében állva igyekszem nem túl bambán vigyorogni a vakuknak. Akkor először nem elbújni akartam, hanem minden belső és külső tulajdonságommal, a véleményemmel és a megjelenésemmel együtt vállaltam önmagam. A csaknem ötórás hazaúton pedig már örömkönnyeket rázott ki belőlem a Békés megyei aszfalt. Köszönöm a makói Pulitzer-emlékbizottságnak, s azoknak, akik követendő vagy éppen elrettentő példaként szolgáltak számomra szakmailag.

Végül pedig köszönöm Neked, kedves olvasó, hogy ha öt percre is, de osztoztál a gondolataimban.


Még több cikk:

13 Comments

   1. Aki szerint idősebbnek tűnsz mint a korod az mind rosszindulatú mi, meg szellemileg elmaradott?
    Igen, van olyan nő aki letagadhat 10 évet is, akár képről akár személyesen (de az nem te vagy).

    Nos nekem is 35+nak tűnsz így képről, esetleg egy szülés után. Nem is tudom, talán aludj többet, igyál több vizet-teát, sokat szokott segíteni. Soha nem gondoltam volna, hogy 24 éves vagy, de a korod legalább pár megnyilvánulásodat megmagyarázza, amit amúgy nehezen tudtam hová tenni.
    Na minden jót.

    Kedvelés

    1. a dinók kihaltak, a trollok meg nem.
     igazságtalan az élet, veled meg úgy látom, pláne. vegyél szépen egy nagy levegőt, és vezesd le építő módon a feszültséget, mert minden egyes ilyen kommenttel mélyebbre ásod magad a saját kis gödrödben. engem nem zavar, ha örökre beleragadsz, de téged máris szarrá frusztrál a helyzeted.
     nézz már magadra: egy ismeretlent próbálsz kétségbeesetten, érzelmi reakcióért könyörögve bántani, hogy egy egészen picit “visszaadj” a világnak a téged érő negatív hatásokból. azért ez kortól függetlenül ciki. remélem, eljön az idő, amikor majd nem érzed ennek szükségét.

     Kedvelés

    2. Hidd el, kedves Darkerthn, hogy abszolút 24- évesnek néz ki, ezt garantálhatom. Viszont nem annyira látászavart, inkább trollszagot érzek az észrevétel mögött. Az meg miért jó, kinek jó, mire jó? Hidd el, nem lesz tőle kevésbé frusztrált az ember hosszútávon.

     Kedvelés

 1. “Januárban már olyan laza voltam, hogy smink nélkül, bikiniben áztam a gyulai vár szomszédságában.” – Pedig vicces lett volna nagykabátban, full sminkben! :DD
  Én is köszönöm az élményeket, és more to come!!!
  Nagyon sok minden van, amire büszke lehetsz, és még inkább arra, hogy ezt hálaként éled meg.

  Kedvelés

 2. “Felnőttnek lenni nem más, mint külső elvárásoknak megfelelően leplezni a gyermekséget.” Ez nagyon tetszik és bizony van benne igazság.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s