Nincs népszerűbb a halott hírességnél

Cipő, a Republic együttes 47 esztendős énekese hétfőn szenderült jobblétre. Ezzel a cselekedettel bizarr módon több új rajongóra tett szert, mint földi pályafutása során bármelyikkel. Vajon az emberi természetnek vagy a közösségi média sajátosságainak köszönhető az exponenciálisan növekvő rokonszenv?

Bódi Lászlóért csaknem egy teljes hónapon át aggódott a hazai lakosság. Súlyos szívproblémái infarktust eredményeztek nála február közepén, s bár az újraélesztés sikerült, a mélyaltatásból nem tudták felébreszteni. A négyhetes kóma csodás gyógyulás helyett tragédiával zárult – és közben csak úgy mellesleg átformálta a hírérték fogalmát Magyarországon. Az egészségügyi kérdéseket tabuként kezelő társadalmunk ugyanis két pofára habzsolta a Cipő EKG-, illetve MRI-leleteiről szóló bulvárt, sőt: lájkokkal, kommentekkel meg élő beszélgetésben elhangzó közhelyekkel nyújtotta a végtelen rétestésztát.

Mosolyogna rajta? | Fotó: hir24.hu
Mosolyogna rajta? | Fotó: hir24.hu

A tájékozódni kívánó közönség és a zenekar többi tagjának közös érdeke a nyílt, őszinte információáramlás volt. De mi a helyzet akkor, ha már nemcsak aggódó rajongótáborról van szó, hanem több millió kíváncsiskodóról, akiknek nem volt több az egész téma, mint egy reggeli kávé melletti szokásos sajnálkoznivaló? Lehet-e, kell-e részletes orvosi diagnózissal dobálózni, ha az érintett maga képtelen erről dönteni? Schobert Norbi látta a fényt az alagút végén, amiből nem kért: inkább visszajött abból is pénzt csinálni. Cipő azonban már csak ott olvashatja a róla írt híreket, ahová nehézkes kézbesíteni a Blikket.

Akarta volna-e, hogy nagydobra verjék a kórtörténetét, a szívritmus-szabályozójának típusát, a szervátültetés elutasításának lelki okait és a gégemetszés időpontját? Te a helyében miként gondolnád? Megbotránkoznál, amiért társaid önként és dalolva adnak ki az szenzációra éhes zsurnalisztáknak, hogy aztán kattintásgyanús, keresőoptimalizált és példányszámnövelő cikk születhessen a képeddel? Vagy szerinted akkor már úgyis mindegy? Esetleg zavar, hogy most ilyen hülye kérdéseket teszek föl neked, holott a kötelező „RIP” hozzászólással már rég leróttad a kegyeleted?

A Republic Facebook-oldalának legsikeresebb bejegyzése a frontember halálhíre. Ha holnap feldobnád a pacskert, s valaki lenne olyan kedves, hogy posztolna egy hasonlót a nevedben, hidd el: több virtuális vállveregetést kapnál, mint amennyiről álmodoztál sivár kis életedben. Még akkor is, ha parádés élményekről szoktál beszámolni az ismerőseidnek. A gyászhír ritkán kimondott második éle az a bizonyos „de jó, hogy nem velem történt, vazze!”, ami képes tetézni a szeretet és a sajnálat által előhívott érzelmeket.

Ahhoz viszont, hogy a nép mohón böngéssze a leleteidet taglaló híreket, valamit le kell tenned az asztalra. Legalábbis egyelőre.


Még több cikk:

2 Comments

  1. Szállj el kismadár, avagy oviban hintázás közben ezt ordítottuk teli torokból. Jó ideig csak ennyit jelentett nekem a Republic, aztán tavaly ősszel annyira magával ragadott a koncertjük, hogy úgy bőgtem a tomboló tömegben, mint egy kisgyerek. Most már csak azt sajnálom, hogy ilyen későn “fedeztem fel” magamnak az együttest…
    Amúgy nagyon jó cikk, gratula!

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s