Miért menő használt tampont szopogatni?

Lábai közül elővarázsolt egy váladékfoszlánnyal tarkított tampont, bevágott néhány grimaszt, majd a telefonról nyomott háttérzenéből bátorságot merítve csócsálni kezdte a jobb sorsra érdemes higiénés terméket. Giovanna Plowman alig másfél évtizede jött világra, de pontosan tudta: így percek alatt celeb lehet.

„Hülyeséget csináltam. És akkor mi van? Híres lettem, szerepelni fogok a tévében, meg pénzt kapok érte, hogy felbukkanjak egy-egy szórakozóhelyen” – nyilatkozott a dúskeblű kishölgy, miután az internetezők megismerték a nevét. „Mit fognak szólni a későbbi lehetséges munkaadói?” – kérdezte a felvétel alatt valaki. Viszont egy Giovanna korú lányt legalább egy évtized választ el az első komoly állásinterjúktól, így bőven ráérünk azon gondolkodni: hogyan vélekedünk a viselkedéséről mi magunk?

Csupa krémes töltelék!
Csupa krémes töltelék. | Fotó: LiveLeak.com (A videóhoz katt a képre!)

Roppant egyszerű volna egy „fújbazmeggel” letudni az ügyet, ám érdekes, hogy egy használt tamponnal napokra le lehet kötni emberek millióinak figyelmét a mindenféle szabadságról papoló huszonegyedik században. A zsigerből lázadó kamaszok példátlan érzékkel szimatolják ki, mivel tudják a legjobban felkorbácsolni mások indulatait. És ha erre éppen egy szálfátyolból készült, menstruációs vérrel telt rudacska a legalkalmasabb, nem biztos, hogy Miss Plowman fejében honol a legnagyobb zűrzavar.

Hiába cselekedhetünk a történelem során tapasztalt lehetőségeinkhez képest korlátok nélkül, hiába beszélhetünk nyíltan a korábban morálisan vagy akár jogilag is bűnnek nevezhető jelenségekről, a havi vérzés akkora tabu maradt számunkra, hogy még a szárnyasbetét-reklámban is kék folyadékot óhajtunk bámulni. Az irtózás több kultúrába is mélyen beivódott: a hindu nőket száműzik a családjuktól a nehéz napok idejére, s tisztulási rítuson kell átesniük a visszatéréshez; a muzulmánok nem imádkozhatnak Allahhoz, amíg odalent vér csorog; a keresztény kiscsajokat pedig olyan felkészületlenül éri az első ciklus, hogy „meg fogok halni!” sikítással rohannak világgá a foltos bugyogó láttán.

A feminista művészek éppen ezért mozgalmuk szárba szökkenése óta imádják a témát. Ha rajtuk múlna, a nőiség hangsúlyozásának kedvéért minden méhnyálkahártya-darabokkal tarkított vérben tocsogna – és nem csupán havonta néhány napon át, hanem állandóan. Egyesek odáig merészkednek, nemcsak témának, hanem eszköznek is a menstruációs váladékot használják: érdekesen mutat festékként a papíron, lemosható tetoválásként a hason vagy rúzsként az ajkakon.

Utóbbi koncepciótól apró ugrásnyira van a közösségi médiában sztárrá vált „Tamponlány” akciója. Ami ugyan elég gusztustalan, öncélú, szenzációhajhász, ráadásul még primitív is, de legalább a muffal fölszerelt nézőktől elvárható lenne, hogy ne botránkozzanak meg egy frissen kihúzott tampon látványától a videó negyvenötödik másodpercében. Ha nem akarná minden érintett azt hazudni, hogy az ő testéből legfeljebb patyolat tiszta és rózsaillatú lötty távozik, Giovannának valószínűleg eszébe sem jutott volna ráharapni.


Még több cikk:

18 Comments

 1. hát fujjj… ez még engem is kiakasztott, és nem azért, mert olyan tabu téma lenne a menstruáció, hanem mert egyszerűen undorító. ennyi erővel a székletét is megkóstolhatta volna, no de mindegy is.
  a menstruációról jut eszembe, mikor 12 évesen még a boltba sem mertem lemenni betétért, és az aput küldtem le érte, mert annyira cikinek éreztem az egészet. még a bnők előtt sem mertem róla beszélni. persze azóta a helyzet változott, sőt, előszeretettel beszélek férfitársaim előtt is a dologról, és közben élvezem, milyen színt vált az arcuk :D nem értem, mit kell ezt az egészet túllihegni, olyan, mint a tüsszentés vagy bármi más biológiai dolog, csak ezt épp csak a nők tudják csinálni.

  Kedvelés

  1. én igazából sosem éreztem cikinek, csak eleinte olyan “koszosnak”. viszont az arcszínváltás tipikus önkéntelen álszentség, hiszen tudnak a jelenség létezéséről, akkor meg minek meglepődni rajta…

   Kedvelés

 2. Rég olvastam ilyen felkavaró drámát. :D Borzasztó! Már nem a cikk, hanem a történet maga rémisztő, és ijesztő, hogy ilyen irányba haladunk megállíthatatlanul…

  Kedvelés

  1. egyszer egy munkahelyi összejövetelen vki spontán megjegyezte: “gyerekek, én megkóstoltam a saját ondómat, mert érdekelt, mit érez a csajom”. azóta nem gondolkodom haladási irányon @=)

   Kedvelés

 3. Nemáááááááá’, ilyen van?!
  Amúgy volt egy projekt, amelynek keretében egy keresztény hölgy a Bibliában írottak szerint élt egy éven át, és a havibaj idején a férjétől távol, egy sátorba költözött a kertben. Eredetileg így kéne ugyanis…

  Kedvelés

 4. Új értelmet nyert a “Vámpír tea” címmel futó vicc. :D
  Azért megnézném, hogy mit szóltak ehhez a videóhoz a leányzó osztálytársai,tanárai, szülei- bár sanszos, hogy utóbbiak leszarják, ugyanis ha törődnének a kis vérszívóval, nem lenne ennyire retardált a csemetéjük. Lesz még olyan hímnemű, aki ezen akció után egyáltalán bottal is piszkálná?

  Kedvelés

  1. Micsoda? Simán. Fölhívta magára a figyelmet, ezért már nem veszik majd semmibe. Persze sokan fogják köpködni, de ez természetes. Van akinek bejön a magabiztosság.

   Kedvelés

   1. Elég szomorú, hogy a mai világban ez egyet jelent a magabiztossággal. Én inkább titulálnám ostobaságnak, bár tény, hogy sokak számára az is vonzó tulajdonság,sőt!

    Kedvelés

 5. csak érintőlegesen kapcsolódik…
  a minap azon gondolkodtam, miként is fogják megélni a most felnövő generációk ifjúkori életük digitálisan dokumentált, megosztott, letükrözött, bizonyos esetekben memé vált korszakát.
  nem kell feltétlenül erre és a hasonszőrű idiótákra gondolni, mert mindannyian láttunk már (rosszabb esetben el is szenvedtünk) olyat, amikor a lányhoz, vagy fiúhoz érkező barátot vagy barátnőt valami felmenő, fényképalbummal a kezében elkapja, hogy végigmutogassa, milyen aranyos is volt az ő szemekicsifénye, amikor a pelenkából kicsapó híg fosban fetrengett, vagy amikor tök csurdén, talpig redvásan bömbölt a homokozó közepén.
  ez mára új szintre lépett, éppen a minap töltöttem fel a gyerekeim (három, illetve fél évesek) első közös fürdőzéséről képeket a fészre, ami önmagában szerintem nem gond, de kérdés mit fog hozzá a lányom, majd 16 évesen szólni…

  Kedvelés

  1. fú, éppen tegnapelőtt linkeltem egy kisbabás fb-fotót valakinek, és megjegyeztem mellé, h ha jóanyám ilyet posztolt volna rólam annak idején, közel 100%-os valószínűséggel hentelem le utólag érte @XD (a képen egy folyó nyálú, eltorzult arcú csecsemő volt látható, alatta “jaj, de cuki” kommentekkel.)

   Kedvelés

   1. én igyekszem olyan képet nem kirakni, ami önmagában problémás lehet (pl. üvölt, taknya-nyála összefolyik, anyagcsere végtermékben fetreng stb.), de ha jól rémlik, akkor van az a korszak amikor a babafotó megléte önmagában is vér ciki, függetlenül attól, hogy mi van rajta, szóval a problémával előbb, utóbb így is szembe kell majd néznem.

    Kedvelés

    1. nekem az a korszak kimaradt, mert vannak ugyan babafotóim szép számmal, de anyáék nem mutogatták soha fűnek-fának, így figyelmeztetnem sem kellett őket. viszont mire a te csemetéid kamasszá érnek, annyira általános lesz, h minden társukról van néhány “ciki” album a fészbúkon, h éppen ezért nem lesz égő a dolog. elvégre csúfolni másságért lehet, itt pedig ugyanolyanságról lesz szó.

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s