Schobert Norbi retúrjegye a mennyekbe

„Odanézz, Cilikém! Szerinted ezt elhiszi a nép?” – bökött egy pufidzsekis az újságosstandon csalogató friss pletykalap felé. Az volt a címoldalon, hogy a fitneszguru megjárta a másvilágot, ahol találkozott elhunyt szeretteivel, de inkább visszajött lefogyasztani az élőket.

„Micsodát, drágám? Hogy Korda György elhagyta a lányát?” – kérdezett vissza a bundába csomagolt Cili, mert terelni akarta a témát. Pontosan tudta, melyik sztorira kellene reagálnia, csak nem akaródzott neki belemenni ilyen vitába. Mert csetepaté lesz belőle, előre sejtette. Barátnője ugyanis abban kételkedik, amiben végképp nem szabadna. „Ja, hogy a Sóber’ Norbert! Hát derék ember, biztos nem hiába küldte vissza a jóisten…” – válaszolta kelletlenül, miután rájött, hogy aligha menekülhet a véleménynyilvánítás elől.

schobert-norbi-korhaz-mutet-rubint-reka
„Petya nem akart tárgyalni az Update franchise-ról, fene egye meg!” | Fotó: life.hu

„Ne csináld már! Tényleg beveszed a süket dumát? Az élet filmje, vakító fény meg integető dadus odaát! Na, tudod, mikor!” – legyintett a vattakabátos, de azért két lépéssel közelebb ment a bódéhoz, hogy szemügyre vegye az apró betűs feliratot. Ciliben erre fölment a pumpa. Ő nem azért járt minden vasárnap templomba, hogy valaki holmi bulvár kontextusban közölje vele: nincs értelme az ég adta világon semminek. „Ne haragudj, drágám, nem értelek. Akkor szerinted mégis mi vár ránk?” – húzta ki magát, és nem értette, miért szólít így valakit, akinek a lelke olcsóbb egy doboz gyufánál.

„Tessék? Rám az uram vár, úgyhogy iparkodjunk, mert még meg kell főznöm a vacsorát!” – replikázott a pufidzsekis, azzal tovább is indult a hentesbolt felé. „Nem most, te mafla! Hanem akkor… tudod… majd egyszer….” – habogta Cili az utca közepén, szerencsére mérsékelt hangerővel. „Ja, miután feldobjuk a pacskert?” – pontosított kedélyesen a „drága”, aki apró mosollyal nyugtázta, mekkorát rándult a kifejezés hallatán a bundás asszonypajtás arca.

„Megmondom én neked: a nagy büdös semmi. Szétrohadunk odalent, azt’ kész. A kukacoknak mindegy, mennyire voltunk jó fejek. Jut eszembe, meséltem már, hogy az a részeg balfék férjem karácsony előtt félrelépett? Most meg vegyek neki disznósajtot, hogy is ne!” – hadarta a pufajkás, nyomban meg is bánva az utolsó mondatát. Mert férfiembernek a disznósajt (a lelki üdvvel ellentétben) alanyi jogon jár.

„Te tényleg pogány vagy, az isten áldjon meg?!” – háborgott Cili, de saját szavain megint morfondírozni kezdett. Aki pogány, azt a jóisten megáldhatja-e? A dilemmát elraktározta későbbre, mivel most a végére kellett járnia, régi barátnője valóban hitetlen-e. „Majd mikor a mennyország kapujában, Szent Péter előtt kell elszámolnod az életeddel, a tetteiddel, jusson eszedbe, hány imát nem mondtál el!” – pirított hóember formájúnak öltözött társára méregdrága bundájának gallérja alól.

„Csigavér, Cilikém! Azt hittem, felétek a jó öreg kaporszakállú szokott ítélkezni. Most látom csak, hogy valójában ti. Egyébként meg nem Szent Péter vár ott, hanem a Schobert-család felmenői…” – kacsintott a pufajkás, aki már csak a szeme sarkából látta megbotránkozástól jéggé dermedt kísérőjének grimaszba torzult ábrázatát.


Még több cikk:

12 Comments

 1. “Amíg lószar van, veréb is lesz.” – mondja a bölcs közmondás. Amíg hívők lesznek, a Norbi álla sem kopik fel. Na nem az istenhívőkre gondolok, hanem a sok “norbihívőre”. A Norbi tudja, hogy ők egyben istenhívők is , tehát most a “megtérés” megható történetét kell lenyeletni velük az ostya helyett, mert még a mai szentelt osta sem update, de már folynak a kisérletek. Húsvétra ígérik.

  Kedvelés

 2. “Örökéletű fénylények vagyunk, a maják által jövendölt új világ küszöbén állunk – közölte Pataky Attila a Frizbi Hajdú Péterrel című műsorban” – idézi a bulvárcikket egyik kollégám pár héttel karácsony előtt.
  – Húbazmeg – sóhajtok hatalmasat.
  – Most mér’, van sok igazság abban, amit mond. Amúgy – bátor válasz. Nálunk.
  – Ja, csak mondjuk az ember nem megy el Hajdú Péter műsorába haknizni ezzel, a másik állandó műsorszám, Zámbó Jimmy halála mellé kísérőprogramként. Amúgy.

  ps.: De Norbi semmi teológiailag, vallásilag megosztót nem mondott, nem? Csak azt, hogy lepergett előtte az élete.

  Kedvelés

  1. eleinte azt hittem, pataky csak az címlapra akar kerülni az ufós dolgai miatt, miután menthetetlenül kiöregedett a zeneiparból. (a kivénhedés egyébként sztem nem az évek számán múlik itt, hanem egyfajta kiégettséget, tartalom-néküliséget, mondanivaló-hiányt jelent.) de amikor világossá vált számomra, h valószínűleg totálisan komolyan gondolja… na, akkor sajnálni kezdtem.
   ps: ezt a könyvéből megtudjuk @;D egyébként meg minden a tálaláson múlik ugyebár. néhol tényleg arról számolnak be, h lepergett előtte az élete, míg máshol halottakkal való találkozásról van szó. előbbi a tudósokat oszthatja meg, utóbbi pedig vallási szinten bajos. a kiforrott hiedelem-rendszerek többsége ugyanis kulcsfontosságúnak tartja végítéletet – hiszen az a földi jó magaviselet értelme és célja -, de ez norbinál a) elmaradt, b) megvolt és rögtön a faszagyerekek közé sorolták odafönt. vagy rossz a gondolatmenetem?

   Kedvelés

   1. teljesen.
    egyenlőség jelet teszel a klinikai halál és a teológiai halál közé, ami már csak azért is nonszensz, mert akkor minden egyes újraélesztés feltámadás is egyben. ha viszont nem azonos az orvosok és a papok halál fogalma, akkor nem is kell minden egyes szívmegállásnál egyből végítéletet rendezni. (az meg már csak hab a tornán, hogy a keresztény hitvallás szerint nem mennyország kapuja, hanem purgatórium, a végítélet meg majd valamikor, az idők végezeténél, addig meg mindenkinek van elég vezekelni valója, együtt, kézen fogva…)

    Kedvelés

    1. a halál az halál, nem várhatod el a közvéleménytől, h kettéválassza. akit újraélesztettek, egyszerűbb közegben mindig is olyan lesz, aki “járt odaát”, tehát bizonyos szemszögből igenis feltámadt. éppen ezért a közösség gyakran azt várja az érintettektől, h vallási kérdésekre adjon választ az “élménybeszámolóval” – lehetőleg a csoport hiedelmeinek megerősítésével. eszembe sem jutott egyébként az ideiglenes klinikai halált gyakorlatilag összekötni szent péterrel és társaival, csak továbbgondoltam, mások mit láthatnak a sztoriban.

     a másik vonalat viszont akkor én néztem be. ez kajak nem úgy működik keresztényéknél, h meghalsz, a lelked a cselekedeteid fényében megmérettetik, aztán sipirc a pokol vagy a mennyország? (összekevertem volna a szívet tollpihéhez mérő anubiszékkal?) reformátusnak kereszteltek, jártam hittanra, de a konfirmációt visszautasítottam, mert mondom ez az egész nekem nagyon nem pálya. hiszek, ám nem keretek között, és főleg nem ilyen keretek között.

     Kedvelés

 3. Az a baj, hogy az embernek hinnie kell valamiben, hogy kibírja ebben a rohadt világban, ahol mindig az jár sikerrel, aki kurvára nem érdemli meg, és a jók, a becsületesek meg nem kapnak mást, csak kudarcot, szenvedést, megvetést. Hinni kell vmi isteni igazságtételben, hogy a túlvilágon mindenki azt kapja, amit megérdemel.

  Kedvelés

  1. ebben csak az a szar, h aki szellemileg kicsit összetettebb, tehát egynél több használatban lévő agysejttel büszkélkedhet, annak nem egyszerű megtalálni, pontosan miben hihet. nekem mostanság körvonalazódik a dolog. (elnézést, ha ezzel a kijelentéssel vkit megbántottam, de a kételkedés a gondolkodó elme sajátja.)

   Kedvelés

  2. Ez nálam nem ilyen egyszerű, mert nem úgy megy, hogy szeretnék valamit, és elkezdem igaznak hinni. Pedig tényleg jó lenne, ha az életünket valaki igazságosan egyengetné, de minden jel szerint ez nem így megy. Így azt sem hiszem, hogy a túlvilágon tennék rendbe a dolgokat valami isteni igazságtétellel. Ha igazságot akarok, akkor még ebben az egy életemben elintézem magamnak, mert másra nem számíthatok ;)

   Kedvelés

 4. Mindig az ilyen sztorikat kapják föl. Pedig csomó ember lószart sem lát a klinikai halál állapotában, nemhogy fényt. Csak az nem olyan érdekes, de van, hogy ilyen dolgokból mindjárt hitéleti vitákat faragnak egyesek. Pedig aki kicsit is tájékozottabb (kb 100/1 ember, vagy annyi se), annak nem cseng ismeretlenül Rick Strassman neve és kutatása.
  Az emberek évszázadok óta ölik egymást halomra, mert az egyik bagázs nem abban a láthatatlan emberben hisz, amiben a másik.
  Még a magát felvilágosultnak tartók is könnyedén sütik rá a bélyeget a másikra pl hogy a buddhisták puhapöcsök, a keresztények bigottak, a mohamedánok terroristák, a szcientológusok gyengeelméjűek stb.
  Valaki pártban hisz, vagy eszmében, esetleg egy emberben, de mit számít ez?
  Azok a legprimitívebbek, akik kimondva vagy kimondatlanul, de kételkednek a másik ember hitének tárgyát illetően és ezáltal intelligensebbnek képzelik magukat.
  Hányni tudnék az ilyenektől. Sajnos nem túl ritkák ezek az egyedek.
  Engem is felneveltek egy bizonyos vallásban, hitben, s mikor kamaszként megkérdőjeleztem azt, belevetettem magam a témába. Habár máig nem tértem ki a hitemből, a többi vallás tanainak megismerését nem hagytam abba, mert ha az ember tud olvasni a sorok között is, sok érdekes dologra választ kaphat.
  Azon a frázison is érdemes elgondolkodni, hogy egy zuhanó repülőn nincsenek ateisták :P
  “1500 éve mindenki szentül hitte, hogy a Föld körül forog a világegyetem. 500 éve mindenki szentül hitte, hogy a Föld lapos, és 15 perce maga még szentül hitte, hogy a Földön csak emberek élnek. Vajon mit fogunk hinni holnap?”

  Kedvelés

  1. egy utópisztikus világban mindenkinek meg kellene ismernie minden kiforrott hitrendszert, és azok alapján kialakítania a sajátját. ehhez azonban némi intelligencia szükséges, úgyhogy eleve bukó. az emberek örülnek, ha készen átnyújtják nekik a hinnivalót.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s