Lázadnak a decemberi ifjak

„Voltam ám tüntetni a tandíj ellen! Szégyellheti magát, aki nem…” – nézett végig a romkocsma asztaltársaságán Klotild. Csak azért hozta fel a témát, mert epedve várta, hogy megveregessék a vállát, amiért már húszévesen ilyen jó kis érdekérvényesítő állampolgár.

„Felháborító ez a Hoffmann Rózsa, menjen a pokolba!” – tette hozzá indulatosan, miután a többieket jobban lekötötte a poharuk tartalma. „Miért? Mit csinált már megint?” – kérdezte egy gólya, akinek lassú felfogásán mindig jót mulattak. Klotildot ezúttal azonban nem fakasztotta mosolyra a tudatlanság, sokkal inkább azt érezte: szívesen pofon vágná zöldfülű cimboráját. Válasz helyett így csak egy csúnyán nézést produkált, közben pedig próbálta működésre bírni nehéz tantárgyak miatt berozsdásodott agyát. „Hú, bazmeg, mit is?” – dobta vissza a hibaüzenetet Klotild rendszere, aki Jeanne d’Arc-i daccal kortyolt a sörbe.

Hínak a többiek. | Fotó: HVG, Stiller Ákos
Hínak a többiek. | Fotó: HVG, Stiller Ákos

„A keretszámok, te elmeháborodott! Azokat csökkentette le az Orbán Viktor. Vagy a Hoffmann Rózsa, tökmindegy, szóval a politikusok odafent” – vetette oda flegmán az egyik srác, aki különösen szép transzparenst készített a tüntetésre. Klotild ugyan nem látta, mi van írva a megviselt kollégiumi lepedőre, de elfért rajta egy csomó rajz meg minden. „Aha. És most akkor felemelik őket, amiért mondtátok, hogy nem kéne?” – kérdezte őszinte ámulattal a hangjában a lomha gyerek. „Nem. Eltörlik. Vagyis fogalmam sincs. Mi a helyzet a keretszámokkal, Kló?” – fordult oda a korábbi válaszadó, akinek tudománya eddig tartott.

Klotild ráérősen kiitta a korsót, megigazította a haját, majd nagyot sóhajtott. A műveletsorral nyert kilenc és fél másodperc alatt végiggondolta, mit hallott a többiektől és a híradóban az elmúlt néhány napban. Először is közölte a miniszterelnök, hogy eltörlik a keretszámokat, majd az információt emberi nyelvre lefordítva szétkürtölték az újságok: kétszáznegyven pont fölött mindenki ingyen tanulhat. „Húha, még Vontatott Vili is összekapart több mint háromszázhúszat, simán felvették a természettudományi karra” – gondolta Klotild a ráérős kezdő felé pillantva.

„Még jó, hogy van ez a kreditrendszer. Különben én is elsős lennék, már vagy harmadjára” – kúszott a bús megállapítás Kló felé, aki az utolsó nyelet folyékony kenyérrel mosta tisztára szellemét. Beugrott neki, hogy az ingyen tanulós ígérettel még nem szabad megbékélni, mert cserébe röghöz kötnék. „Ebben a tetves országban maradni, amiért elvégzem ezt a szar iskolát? Ne már!” – tiltakozott magában, miután biztos volt benne: máshol még a kerítést is kolbászból fonják. Nem pedig a szörnyű erőfeszítések közepette diplomát szerző hallgatók beléből.

„A keretszámok rendben lesznek, asszem’. De azt akarják cserébe, hogy itt csicskuljunk néhány évtizedet, szóval most sztrájkolni fogunk elvileg. Majd rácsörgök a szervezőre, mikor menjünk, hova, meg minek. Csak hogy tudjál mit írni a másik lepedőre…” – összegezte végül Klotild a helyzetet, és szívből remélte, hogy a következő demonstráció is atomzsír buli lesz.


Még több cikk:

11 Comments

 1. off: honnan szeded ezeket a vicces neveket? xD
  egyébként erről az egészről nekem is ez jutott eszembe, mint a címben leírtak. hah, egyetemisták vagyunk, miénk a világ, miénk a hatalom, hogy menjünk tüntetni és kinyilvánítani a nemtetszésünket. mi vagyunk a nagybetűs JÖVŐ. akár a történelemben.
  amúgy most az iróniát félretéve van ebben valami, mert én is az egyetem alatt lettem ilyen lázadó-féle, aki meg akarja váltani a világot, szembe akar szállni mindenkivel. én is most érzem ereje teljében magam…

  Kedvelés

  1. a demokrácia legellentmondásosabb törvényszerűsége, h aki tényleg tanul vagy dolgozik, tehát jogosan húzná föl magát, az általában nem ér rá tüntetgetni.

   egyébként előre látom, h vki úgy fogja értelmezni az álláspontom, mintha kormánypárti / tandíjpárti / hoffmannista lennék. azt udvariasan felszólítom, h menjen a picsába.

   off: fogalmam sincs, eszembe jutnak @XD

   Kedvelés

   1. szerintem, aki x ideje olvassa a blogod, az tudni fogja, hogy mit gondolsz, és eszébe sem jut, hogy esetleg kormánypárti lennél ebben az ügyben. de azért a diákok részéről sem kell átesni a ló túloldalára.
    off: basszus, sokszor vannak olyan nevek, amiket nem is hallottam :D

    Kedvelés

 2. Nekem folyton az jár az eszemben, hogy pofáztam én a szociális népszavazásnál, az országgyűlési választásoknál, az önkormányzati választásoknál, várjatok, gondolkozzatok, nézzétek át, legyen eszetek stb.
  voltam én komcsizsidóbérenc, antimagyar, kampósorrú, megakurvanyám ésatöbbi.

  fideszbérenc még nem voltam, de majd most…

  szerintem fekszik, pofa befog, fizet, vagy takarodik. köszönni meg lehet anyucinak, apucinak, nagymaminak, nagypapinak, nővérkének, bátyuskának, sőt tantónéninek/bácsinak. (csak nehogy saját magának, mert az már milyen lenne…)

  Kedvelés

   1. kettő gyerekem van és teljesen tisztába vagyok vele, hogy az utolsó fillérig ki kell majd fizetnem a tanulmányaikat, úgyhogy ne szólj be, még vigyorogva se, mert kurvára elegem van a sok idióta hazafias meg forradalmi, meg majd mi megmutatjuk lelkesedéséből ami basszák szét fele ezt az országot.

    Kedvelés

     1. mármint én lennék tehetős?
      50 nm lakás (jelenleg) csillagászati deviza hitel, kocsi nincs, nyaralás már nem is tudom mit jelent, sőt szabadságra is csak annyit megyek, amennyit feltétlen muszáj, mert nálunk (bár törvényellenes) kifizetik a bent maradt szabadságokat. reggel, amikor elindulok munkába a gyerekek még jellemzően alszanak, mire hazaérek meg már alszanak. a kisebbik, szinte mindig. főtt ételt 2-3 naponta eszek, egyrészt időhiány, másrészt kedvem sincs már hazaérkezés után enni.
      nem azért fizetem ki, mert megtehetem, hanem azért, mert ki kell. legközelebb pl. a bölcsődet, mert nálunk nincs állami, és ha lejár a gyed a második gyerekre, akkor a gyesből nem élünk meg, a feleségem mehet vissza dolgozni, de 6 órában ő nem tud (meg én sem), úgyhogy gyesnek teljesen reszeltek, viszont a magánbölcsőde 60e havonta alsó hangon.
      mint mondottam, ne szóljál be.

      Kedvelés

     2. Hát nem irigyellek. Te meghozod ezt az áldozatot, de ilyen életet szeretnél a gyerekeidnek is? Szerinted ez így teljesen normális?

      Kedvelés

    1. Pont ezt a majd mi megmutatjuk lelkesedést kellene még jobban megtolni, Nem úgy értem hogy az ellenzéki párt beígéri azt a bizonyos kolbászkerítést, hanem úgy, hogy igenis hallatnia kell a hangját a lakosságnak, mert nyilvánvaló hogy egyik párt a másik után csinál hülyét belőlünk. (csak gondolj arra hogy a parlamentben hányszor hangzik el az hogy a közvélemény mit szólna egy-két döntéshez) És ha ez nem megy csak tüntetéssel akkor tüntessenek. Azzal mire mész ha továbbra is befogod a szád és nyeled a stresszt? Ismered a mondást mindig azt a lovat ütik amelyik a legjobban húz (és ha hagyja ütni is fogják míg beledöglik) Én már megcsináltam egy diplomát költségtérítésből pedig nem vagyok egy hülyegyerek Elég szar érzés hogy folyton a nyakadon van a fizetnivaló. Személy szerint kibaszottul büszke vagyok rájuk még akkor is ha egy részük csak a buli kedvéért ment el.

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s