A rovásírásos táblától szebben süt a nap?

„Syntax error” – adta le a vészjelzést az agyam, mert képtelen volt értelmezni a szemem által beolvasott információt. „Vazze, a Nyíregy tábla után hallucinálok egy hasonlót, csak rövidebb és Wingdings betűtípussal van!” – fogalmazódott meg bennem a gyanú, melynek sosem örülnék, pláne autóvezetés közben.

Mindez egy ezredmásodperc alatt történt, de mivel a jelzőlámpa éppen maradásra kényszerített, volt időm behatóan tanulmányozni a furcsa jelenséget. A második milliszekundumban beugrott, hogy bizonyára rovásírással van dolgom, ám nem tudok rovásul, így józan paraszti ésszel feltételeztem, mi áll ott. „Ezt most miért és hogy?” – kérdeztem magamtól, a válasz pedig a másik sávban várakozó kocsi hátsó lökhárítójáról rám kacsintott.

„Milyen HÍD?” | Fotó: Szabolcs Online

A Nagy-Magyarország matrica büszkén hirdette, hogy ízig-vérig hazafi foglal a volán mögött helyet. Az ő lelkét valószínűleg simogatta a KRESZ-kontextusban mutogatott ősmagyar betűkészlet, az enyémet viszont annyira nem. Sőt, cikinek éreztem, hogy a Debrecen felől hozzánk tévedők szinte ezzel szembesülnek legelőször. „Hé, ember, mi lemaradtunk több mint kétezer évvel!” – üt át az üzenet, ami semmilyen tekintetben nem igaz, hiszen úton szaladgáló csirke nincs, ugyanakkor urbanizáció szépen akad.

Hazaérve azonban olyan hírt találtam, ami elgondolkodtatott: talán mégis bődületes hátrányban vegetálunk? „A Jobbik Magyarországért párt Nyíregyháza bevezető útjain tíz rovásírásos helynévtáblát fog felállítani” – tudósított a SZON. Hát igen, illik biztosra menni, hogy a Bivalybasznád irányából érkezők is tisztában legyenek vele, milyen hagyománytisztelő népség lakik itt. Ami azonban a lemaradást illeti, rám szintén vonatkozik: fogalmam sem volt róla, hogy a szabolcsi megyeszékhely a rovott települések sorában már a százhuszonvalahanyadik.

Az emberek tehát kinyilvánítják az erre való igényt, legyártatják a táblát, körbeállják, felavatják, végül örülnek neki. Talán el is hiszik, hogy szebb és jobb lesz tőle valami. Az ilyesfajta múltban élés a gyerekkorban szorongatott takaróra hasonlít: ha velünk van, a legnagyobb sötétben sem kell félni – még a szörnyektől is megvéd. A baj csak az, hogy amíg morzsolgatjuk a takarót és ölelgetjük a syntax errorral sújtott táblát, nem figyelünk a valós veszélyekre, melyek napszaktól és várostól függetlenül leselkednek ránk.


Még több cikk:

33 Comments

 1. Nem híd, híd, hanem díh, mer’ ugye jobbról balra kő…!!!

  Nos, én még csak Markaz határában láttam rovásos táblát, kőbe vésettet. Nem melengette át a szívemet hazafias szeretettel, de nem is irritált – igazából amolyan turistás kuriózum-appreciationnel tekintettem rá. Semmi extra.

  Mivel nyelvileg mindig kíváncsi voltam, szívesen megtanulnám a rovásírást, puszta érdeklődésből. Meg azért is, mert biztos vicces lenne meglátni, hol baszták el a nem épp túlművelt jobbikos képviselők és segítőik a betűket. :DDDD Lehetr, hogy Nyíregyháza is például Nyíregyhíd, ki tudja. :)

  Azt tudom, hogy az okosak szerint igen komoly védelmi erő van a rovás szimbolikájában, mert akkori őseink még kapcsolatban voltak az éggel és földdel – állítólag az sem véletlen, hogy ekkora szenvedéllyel irtotta és tüntette el a pápa a rovásírásos cuccokat annó. Erről viszont nem sokat tudok, sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban a felvetést.

  Egy biztos: ha így is van, néhány (kétségkívül szép és jó) szellemi szimbólum önmagában véve nem védi meg az országot és embereit attól a rengeteg szarságtól, ami amúgy a fejekben van. És a képviselő urak sem biztos, hogy rendeltetésszerűen használják az “erőt”: inkább manipulálni próbálnak egy kétes identifikációval, mint “védenek” minket.

  Kedvelés

  1. hát ha csak belegondolsz mikor a rovásírást használták nem volt ő,ó,ű,ú,í. ezek mind olyan magánhangzók amik csak a török időszak alatt jött át a nyelvünkbe. (a mássalhangzókba ne menjünk bele) Így valószínű, hogy kitaláltak új formákat hogy feltudják írni a különböző településneveket. lehet hogy első ránézésre fölösleges, de ha azt elemezzük mi az értékes és mi nem, akkor rájövünk hogy egy párt se csinál semmi eredményeset. Akkor már inkább ilyen táblákat tegyenek le mint medencét csináljanak a kertjükbe.

   Kedvelés

  2. Eszter: tudom, de reflexből nem pont a végén kezdtem olvasni @XD az elbaszás sanszos, viszont úgyis kimagyaráznák, mondván, h ez egy eddig kevéssé ismert alfaj a sok közül… egyébként olyan megközelítésből tényleg érdekes a téma, ahogy te említed, csak hát a farkukat ősmagyar dolgokra verők kissé más absztrakciós szinten leledzenek. tehát mindenféle szimbolika helyett alighanem “nagyon magyarok vagyunk” az elsődleges, a másodlagos és a századlagos jelentés is…
   homer j simpson: ebben is van vmi, de a medence mint önös érdekből teremtett rekreációs tevékenység egyértelmű, h kinek és miért jó, a táblánál viszont kissé homályosabb a dolog.

   Kedvelés

   1. Nincs elrontva, “Nyíregyháza” van odaírva. A rovásírást Erdélyben még az 1600-as és 1700-as években is használták a székelyek, a ma használt betűkészletet az 1800-as évek második felében és az első világháború előtt rekonstruálták, úgyhogy a q, x, y betűkön kívül minden magyarban használt hang benne van. Amíg nem sajátítja ki ezt is magának a szélsőjobb olyan mértékben, mint a turulmadarat, addig szerintem nincs vele semmi gond mert ez a történelmünk és kultúránk egyik szép és ősi része, ezért is tanultam meg anno 15 évesen, mindenféle politikai indíttatás nélkül.

    Kedvelés

    1. Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy Erdélyben is nagyon aktívan használják, és ott már a jelenlegi kormány 100%-os megosztó agitációja előtt is a Székelyföldön szinte minden falunak és városnak volt egy rovásos névtáblája is.

     Kedvelés

     1. Csak szólok, hogy a valóságban ezt a krikszkrakszot 1830-ban találta ki egy barom, székely “faj” nincs, és a szélsőjobb divatjai és graffityje nélkül szebb hely lesz a világ.

      Kedvelés

 2. Nos.. vegyük ezt a dolgot egy kicsit más szemszögből. Tegyük fel, hogy Kínának/Japánnak/ egyéb más / új államfője akad, aki megparancsolja, hogy a kereszténység legyen a fő vallásirányzat, mert idomulni kell a nyugathoz. Kiiktat mindenkit aki másképp gondolja, majd a saját írásjelükkel írott oly gazdag emlékeket felégeti és áttérnek a latin írásformára. Majd ezer évvel később már nyomát sem látni a régi írásmódnak, sem a régi történelemnek, mivel az írásos emlékeket ugye mind megsemmisítették, hiszen ez is a pogány múlthoz köt. Gyökér nélküli nemzet csak találgat, hogy honnan jött és olyan embereket választ fejéül, akik maguk is fejetlenek. Napóleon szerint: Ha elveszed egy nép múltját, azt csinálsz velük amit akarsz. Nagy igazság van benne. Édesanyám tanítónő és az alapokat tanítja a gyerekeknek rovásírásból. Mert az is a mi részünk, ugyanúgy, mint a csárdás vagy a gulyásleves.

  Kedvelés

  1. nekem nem részem a csárdás és a gulyásleves sem, mint ahogy azt sem gondolom, h a pogány múlt gazdagabbá, többé, jobbá tenne engem, vagy bármiféle gyökeret adna a létezésemnek. ugyanakkor elfogadom, h sokak számára a nemzethez tartozás egyfajta menedék, tehát ezért abszolút elfogadom az álláspontod.
   de ezen a ponton fölmerül a kérdés: ha mi ennyire fasza, nyakas nép vagyunk, akik a történelmi nyomás ellenére is törekednek a kultúrájuk fenntartására, akkor érdekkinyilvánításban és -érvényesítésben miért vagyunk a béka segge alatt? rovásírásos táblát avatni szépen összegyűlünk, közben meg évtizedek óta hagyjuk, h azt csináljanak velünk, amit akarnak? ha a francia diákoknak nem tetszik vmi, felgyújtják párizst, és elérik a céljukat. mi “no tandíj!”-as pólóban menőnek érezzük magunkat. pedig a jelenben tanúsított viselkedésünknek kellene inkább okot adni a büszkeségre…

   Kedvelés

   1. Igen, a történemi-identifikációs háttér sem elhanyagolandó. Igazából az van, hogy hiába nem vagyunk mi nem templombajáró, pokollal fenyegetőző, fanatikus római katolikusok, kulturálisan kétségkívül keresztények vagyunk, akár akarjuk, akár nem, függetlenül attól, hogy egyébként miben hiszünk vagy nem hiszünk (kulturálisan természetesen a kőateisták is keresztények). Márpedig tény, hogy a kereszténység annak idején ide erőszakkal, vérrel és elnyomással jött be, és – politikai okokból – kíméletlenül kiirtottak mindent, ami a tényleges gyökereinkhez, hitvilágunkhoz, tudásunkhoz kapcsolódik – ez semmi esetre sem egészséges helyzet. Nem a sámánisztikus hagyományaink igaz vagy téveszmékkel teli voltán van a hangsúly, hanem azon, hogy azt az utat a nép egy tudatos szakrális kerettörténeten belül járta be, míg a későbbi trend erőszakos politikai döntés eredménye volt, ezért törvényszerűen romlást hozott (nem vagyok annyira elrugaszkodott, hogy azt állítsam, hogy az ősiségünk lerombolása önmagában véve oka volt a későbbi ezer év “vérzivataros” eseményeinek, a múlt és a jövendő megbűnhődésének – de van igazság abban, amit B.H.K. mond az identifikáció eltörlésének tragédiájáról, és annak kulturális, mentális, szellemi következményeiről).
    A meggyőződés, a hit, bármilyen is legyen, csak belülről jöhet, kívülről sosem – márpedig ezeriksz éve még a mindennapok intimitásához tartozott az, ami ma már egyéni, személyes lelkiismereti kérdés.

    Azt gondolom, hogy az ősmagyar nosztalgia-kultusz ettől függetlenül álságos, hamis, felületes és… természetesen még ha minden indokot elfogadunk a létjogosultságára, akkor sem cél, hogy visszamenjünk az időben. Most, a jelenben kell azokat az elméleti és gyakorlati akadályokat megugrani, és tenni a dolgunkat. A múltat ismerjük, fogadjuk el, őrizzük meg az értékeket, engedjük el a sallangot… de ne várjuk, hogy két új krikszkraksztól hirtelen a programnélküli pártok jóvoltából is nőhetnek a nettó bérek.

    Kedvelés

 3. én írtam a tudósítást, én is fotóztam ezt egyáltalán nem érzem szégyennek. Inkább büszke vagyok rá, hogy olyan nyelvet beszélhetek, ami alapján a Halotti beszéd túlnyomó részét első hallásra is értjük, míg a fennkölt menő angolok saját Shalespeare nevű írójuk költeményeit csak tolmáccsal értik. Vagy egy amcsit, meg egy angolt szinte csak a nyelv választ el. Nem baj, ha akad köztünk, aki ezért lenéz, megbocsájtó nép a magyar, akit viszont érdekel, a gugliban keressen rá Tatárlakai lelet a glozeli kő vagy a Yarmout-i szikla, meg sem merem említeni a Boszniai piramisokat, csak azt kell átolvasni, ami bizonyított tény. Talán ezután lesz, aki megbocsájtja, hogy egyetlen “ékszert” vagyok hajlandó viselni, a Tatárlakai leletből a korong fémből készült másolatát, azt viszont büszkeségtől dagadó mellel.

  Kedvelés

  1. ejnye, ahelyett, h fotóztál volna inkább vmi szaftos celebet @;D (te érted, de mások guglizzanak az “irónia” szóra.) egyébként vártam ám a kommented, mert így megfogalmazott más nézőpontról bármikor szívesen olvasok. (ugyanez B.H.K.-ra is érvényes.) vitatkozni ugyan nem tudunk, mert erős az érzelmi érintettség. te kaptál vmit ettől a táblától, ami mindig is a tiéd volt, nekem pedig az arcomba tolták úgy, h sosem volt az enyém. érveket igazából nem lehet felhozni egyik oldalról sem. ha mégis, akkor jöhetnek!

   Kedvelés

  2. Miért baj az, hogy “a fennkölt menő angolok saját Shalespeare nevű írójuk költeményeit csak tolmáccsal értik”, és ezzel szemben miért érték az, hogy mi bezzeg megértjük a Halotti beszédet? (am fél évig jártam Shakespeare szemináriumra, nem olyan horror, mint ahogyan azt elképzelik). Minden nyelv él, folyamatosan változik, amitől nem lesz rosszabb, se jobb. Szép és fontos dolog megőrizni egy régi írást, de a jelenbe beleerőszakolni szerintem teljesen felesleges.

   Kedvelés

   1. “Szép és fontos dolog megőrizni egy régi írást, de a jelenbe beleerőszakolni szerintem teljesen felesleges.”- írod.
    Örülök, hogy hozzá tetted, hogy “szerintem”, így a szubjektív véleményed nem kötetező érvényű, így helyes. Csak nem helytálló.
    Pár írás- és politikatörténeti példát sorolok fel neked, hogy véleményed mérlegelhesd:
    1. Mongólia 1924-ben a Szovjetunió hatalma alá került, legalább 25 ezer buddhista lámát lemészároltak, és a mongol kommunisták az ősi ujgur eredetű írásukat is halálra ítélték: a szláv cirill ábécét vezették be kötelezően helyette. (Mintha 45 után a kötelező orosz nyelv tanítása mellett a latin betűk helyett cirill írással kellett volna nekünk is írnunk…)
    Bele gondolni is szörnyű, hogy az emberéletek mellett mennyi szellemi értéket – ősi iratokat – semmisítettek meg a kolostorok elpusztításakor!
    1990-ben megbukott a kommunista diktatúra, és hetven év után újra tanulják az ősi írásukat, az iskolákban újra ezt tanítják a gyerekeknek, a felnőttek is megtanulják, amit nem ismerhettek meg a kommunizmus alatt és a cirill helyett újra használják! Cél, hogy újra hivatalos legyen. Ez vajon “beleerőszakolás a jelenbe”? A 3 milliós Mongólia ezzel a “múltba réved”, és az elmaradottságba, kulturális gettóba süllyeszti magát? Aligha hiszem. Az önbecsülés, az identitás tudat erősítésével védi magát a birodalmak szorításában! Kína ripsz-ropsz benépesíthetné, pl. 30 millió han kínaival, mint Tibetet!!! Ők nem akarnak hasonulni, mert az arcvesztés beolvadáshoz vezet, ami már a dél-mongóliaiakkal megtörtént Kínában! Ezért van szellemi létfontosságú szerepe az ősi íráshoz visszatérésüknek!
    2. A modern, új Izrael miért nem a latin írást használja?! Elvégre főleg Európából költöztek vissza, a latin íráskultúrából kétezer év után! Nyelvet és írást újra tanultak! Ez is a” jelenbe erőszakolás” volna? Közel 8 millió zsidó elzárkózása, új kultúrgettója lenne?…
    A rovásírás nem halt ki, mindig volt aki használta. Nem kellett újra felfedezni, megfejteni. Él. Létjogosultsága van. A jelenben benne van!
    Nemzeti kultúrkincsünk. Mondjunk le róla, csak mert van, akit zavar? Javaslom, menjen Mongóliába, vagy Izraelbe, szerezzen ott új identitást és legyen büszke rá. Becsülni fogom érte. Vagy, ha itt él, és magyarnak tartja magát, olvasson utána, szerezzen ismereteket, és becsülje az őseinktől örökbe kapott értékeket.
    “Jó világfi és európai csak akkor leszel, ha önbecsülő magyar vagy!” Mongoloknál megfér a cirill és az ősi írásuk, Izraelben pedig a héber az arabbal, mint hivatalos írás! Végül is mi a baj az ősi magyar írással, a latin mellett?! Biz’isten nem értem, de mondhatnám azt is, hogy “…gebedjen meg, akit zavar!” Hát, jó tanulást, ismerkedést az ősi íráskultúránkkal, és használni sem szégyen. A felfedezés örömét kívánom minden “rácsodálkozónak”: a Miskóci Ráró
    Bocs, még annyit: a nyelvünk kiforrott, ősi, míg az angol kései, még mindig forr…

    Kedvelés

    1. “Bocs, még annyit: a nyelvünk kiforrott, ősi, míg az angol kései, még mindig forr…” Aha, a magyar teljesen kiforrt, nem változik, nem alakulnak folyamatosan szlengek, nem veszünk át szavakat, a nyelvtant is mindenki ugyanúgy használja, idiolektusok sincsenek. Ezek szerint egy halott nyelvet próbálunk beszélni, ezt jó tudni :)

     Kedvelés

     1. az angolt SEMMILYEN szempontból nem hasonlítanám össze a magyarral, mert utóbbi igen csúnya vereséggel kerülne ki belőle. az egy dolog, h mi “beleszülettünk”, tehát így gondolkodunk, de az angol szókincse kimeríthetetlen, kifejezőereje pedig elementáris. (egyébként értékelem ám a történelemkönyvbe illő ismeretközvetítést, csak mivel az identitásomat alapvetően más tényezők határozzák meg – nem a nemzetben és a vallásban keresem az utam, alapvetően individualista vagyok -, ezért körülbelül olyan érzéssel olvastam, mint egy lexikon szócikkeit.)

      Kedvelés

     2. Tegyünk egy keresztpróbát, és a kulcsszavakat (népnév) cseréljük ki a kijelentésedben kedves tempty:
      “A magyart SEMMILYEN szempontból nem hasonlítanám össze az angollal, mert utóbbi igen csúnya vereséggel kerülne ki belőle. Az egy dolog, hogy mi angolok “beleszülettünk”, tehát így gondolkodunk, de a magyar szókincse kimeríthetetlen, kifejezőereje pedig elementáris.”
      Gondolom ez ellen azonnal tiltakoznál, mert – szerinted – nem helyt álló…
      Mit bizonyít a kijelentésed? Semmit. Fajsúlytalan, akár azoké, akikét nem akarod elfogadni.
      A tények pedig, mert kőkemények arra annyi a válaszod, hogy lexikális adat? És hidegen hagy?
      …Még fejlesztened kell az érvrendszered, vagy mindig tedd hozzá, hogy SZERINTEM, és becsüllek a szubjektivitásod melletti erős kiállásodért. Csak ez nem fejlődőképes út… legfeljebb önfejű. De nem reménytelen.
      Nem baj, ha az embert az érzelmei is irányítják, de ha az ész kontrollja nincs meg hozzá, könnyen könyv és egyéb égetésévé válik a hevület, … ez meg mit jelent, már ismerhetjük a történelemből, az ókortól napjainkig!
      na ez az, amit nem fogadok el semelyik érvoldalról sem.
      Amúgy meg állítólag G. B. Shaw éppen ilyen kijelentést tett a magyar nyelvről, mint amit te írtál az angolról… Sajnos a hitelességének nem tudok utána járni, akár hoax is lehet, de Arany nyelvén beszélni nekem a világon a legdrágább kincsek egyike.
      Az angolnak szótár kell, hogy Shakespeare-t megértse, annyit változott 400 év alatt a nyelvük, (az írásképük, pedig nem követte a változást, így szinte minden szó kiolvasását külön meg kell tanulni ma egy diáknak, ha olvasni is szeretne angolul, nem csak beszélni…,hmm.), míg mi a latin betűs kényszerzubbonyba húzott árpád-kori nyelvünket kis segítséggel olvasni, érteni tudjuk! Pedig az legalább 800 év!Tégy élő próbát: gyere velem Moldvába az archaikus magyar nyelven beszélő csángók közé, és csodálkozz rá! És nem azért nehézkes olvasni a Halotti Beszédet, mert annyira elváltozott a nyelvünk az idők folyamán, hanem a betűszűke miatt nem tudták leírni szavainkat: a latinban nincs cs, s, zs, ty, ny, gy, ö, ü, nincs hosszú magánhangzó, nincs külön betű az i – j, u – v, c – k, hangjaikra (abban a korban még). (Ha a moldvai csángó-magyar, aki sajnos csak románul tanulhat az iskolában, a román ábécével próbálja leírni a saját beszédét, pl. népdalszövegét, olyan furcsa lesz neked elolvasni, mint a 800 éves Halotti Beszédet. Tudom, próbáltam.
      Norci-nak is írom, hogy nem szégyen együtt gondolkodni ezen az
      “Ezek szerint egy halott nyelvet próbálunk beszélni, ezt jó tudni :)” poénkodás helyett. Elgondolkodtál rajta, hogy a saját anyanyelveden gúnyolódol?! Minden nyelvnek, mint mindennek, ami élő, életkora van. Születik – kialakul, fejlődik – kiforr, éretté válik, és bizony ki is halhat, de nem nyomtalanul: hagy maga után életet, új nyelvekben tovább él, mint a latin is például. Meg is fiatalodhat újra, mint a nyelvújítással a magyar, amit egyesek átkoznak, de az életidegen szemlélet.
      Kedves Norci, kérlek ne add a tollamba a te szerény vélekedésedet, hogy: “Aha, a magyar teljesen kiforrt, n e m v á l t o z i k”. Arról még nem hallottál, hogy ami kiforrott, az attól még élő, mint például a BOR? – és dolgozik tovább, alakul?! – óborrá? Épp attól élő, hogy képes befogadni magához formálva idegen szavakat, vagy magyarral helyettesíteni, és nem átadja helyét az új tolakodó nyelvnek. Mert ma az internet, a média révén ilyen tolakodó nyelv az angol. Ilyen próbált lenni az orosz 45 évig itt nálunk, ilyen volt a német 400 évig, míg a magyar a latinnal, mint hivatalos/hivatali nyelvvel fogta össze a sok nyelvű hazát, és védte magát. II. Józsefnek ez nem is tetszett és illuminátus elvek szerint a latin helyére a birodalmi németet vezette be Magyarországon! Erről hallottatok?
      Erre is volt válasz: a nyelvújításunk. Felvilágosult Józsefünk (de nem királyunk!) vissza is vonta a halálos ágyán a többi ártó intézkedésével együtt e nyelvrendeletét.
      Ha a múltat nem érted, a jelenben csak szédelegsz, mint egy éjjeli lepke, és hamis jövőképeket kergetsz.
      Hevességetekből gondolom, hogy még fiatalok vagytok, tehát fogékonyak.
      Keressétek az igazságot, de óvakodjatok attól, aki azt mondja, hogy megtalálta. És ha az épp te vagy, akkor pláne igaz e mondás. Mindig nézz magadba, mi motiválja a gondolataid?
      Én csak utat mutatok. Amin persze nektek nem kötelező járni. De a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik…
      Valamennyi élettapasztalattal kívánja nektek jó szívvel: a Miskóci Ráró

      Kedvelés

     3. Értem én, hogy neked, személy szerint szíved csücske a magyar (nem pejoratív értelemben), de nyelveket nem lehet egymás alá-fölé helyezni, mert ugyan mi alapján lehetne ezt megtenni? Csak pár példa: az olasz jobb, mint a magyar, mert megkülönböztet nőnemet és hímnemet? Fejlettebb ettől? Az angol jobb a magyarnál, mert megkülönbözteti a halott dolgot az élőtől (flesh – meat, wood – tree, stb), míg a magyar ebben nem tesz különbséget? Vagy a magyar jobb, külön szavunk van idősebb és fiatalabb lány ill. fiú testvérre? Ezt a végtelenségig lehetne folytatni.
      Az meg, hogy mi megértjük a Halotti Beszédet, nem nagy kunszt ahhoz képest, amit az Izlandiak megértenek régi írásaikból.
      Amúgy meg 2 magyar mondatot nem tudnál elmondani, ha szigorúan ki akarnád zárni a jövevényszavakat (jó, ez túlzás, de meglepődnél, mennyi a tőzsgyökeres magyar szavunk, a kiejtés változásáról nem is beszélve…)
      A nyelvek nem forrnak ki sehova, bár szép volt a hasonlat. Az emberiség legrégebbi írásos emlékein is a maiakkal egy “bonyolultsági szinten” lévő nyelveket találtak. Meglepő lehet, de ha kimennél egy aprócska szigetre az óceán közepére, még ott is ugyanilyen komplexitású nyelvet használnának az emberek. Nem kevésbé vagy jobban fejlettet, mert olyan nincs.

      Kedvelés

    2. Istenem, ha 25E szemét népnyomnorbantartót legyőztek a szovjetek, és egy kitalált graffityt, amit sosem használtak, “elvettek”, -Mongólia sosem használt cirillt! A mongol szocialista forradalom saját volt, és az elnyomóikkal ha leszámoltak, az ő dicsőségük.
     És a fene se fogja elhinni, hogy náci graffityt használnának a mongolok.

     Kedvelés

 4. Rendben tempty. Neked nem részed a csárdás, nem részed a gulyásleves.. gondolom a a Lánchíd, a neogót Parlament épülete, Liszt zenéje sem ébreszt benned különösebben semmit, amivel nincs baj. Ez a te véleményed.

  Különösebben erre sem lennék büszke ha neked lennék.

  Én passzív szemlélője voltam annak, mikor elégedetlen csürhe pár éve feldúlta Budapestet (ha már a francia diákok lázadását emlegetted példaként, milyen szép mikor felgyújtját Párizst) , és nem láttam benne semmi dicsőséget.

  Kedvelés

  1. érdekes lenne, ha az ember csak azt az érzelmet / véleményt vállalná föl, amire büszke, és amit mások szemében is pozitív visszajelzésre érdemesnek tart…
   dicsőség pedig abban lett volna, ha a csürhe elér vmit, amivel sokak javát szolgálja. így csupán csürhe maradt.

   Kedvelés

  2. Ez az érzelmizsarolósdi mire jó? Rekesszünk ki mindenkit, aki nem fanatikus Parlament-imádó? Őrültség! Isteníteni semmit nem kell. A jó ember nem attól lesz, hogy felsorolja a nép érdekeivel egyébként ellenséges egykori királyok névsorát.

   Kedvelés

   1. egyfajta felsőbbrendűség érzékeltetésére jó. mint az egész nacionalizmus. az erre való igény hiányzik belőlem. (tudom, költői volt, de azért megválaszoltam.) az utolsó mondat pedig könyvbe való, tetszik!

    Kedvelés

 5. Az egész identitáskereséssel az a baj, hogy túlságosan régre mennek vissza. Ott van pl Mátyás király. Katolikus, keresztény uralkodó, és mégis mindenki imádta, szerette és a mai napig senki nincs az országban aki nem tisztelné (talán azok akik semmit sem tudnak róla, na de ők mit tisztelnek? )
  Szerintem, ez az egész csak egy tipikus magyar identitáskeresési folyamat része, nem tudjuk, hogy mik vagyunk csak azt tudjuk hogy mik nem akarunk lenni, és azzal hogy kapásból a kereszténység előtti időkhöz nyúlunk vissza csak azt határozzuk meg hogy a nyugat része nem akarunk lenni.
  A franciákra kitérve hajdan ők is Gallokként pogányok voltak mégis XIV. Lajost istenítik.
  Az a gond hogy megint rossz példaképet választanának. Egy letűnt kor szép emlékei, de azok megtartásával a nemzetünk legkésőbb az 1200-as évek végére szépen felszívódott volna a szláv törzsek között.
  Amit viszont meg tudnék érteni, ha mondjuk a Habsburgokat visszahívnák a trónra és alkotmányos monarchia lennénk. Legalább a királyi családnak veleszületett joga lenne ellensúlyként fellépni a törvényhozásban, nem úgy mint az elmúlt pár köztársasági elnöknek nevezett vicc.
  Lehet fújni rájuk persze ők sem voltak ártatlanok, de ez a korlátlan rablópolitizálás se jobb. A másik pedig az hogy a nép kapna egy olyan szimbólumot ami mindenki számára tisztelet tárgya lenne. És nekünk pontosan ez kell, legyen egy olyan demokratikus szimbólum akinek a szavára felsorakoznak az állampolgárok, nem diktatúra, de mozgósító erő és húz egy egyértelmű vonalat. Eddig és ne tovább.

  Kedvelés

  1. de mátyást pont a saját kortársai rühellték @=)
   egyébként van vmi abban, amit írsz, de a gyakorlatban elég nehéz lenne megvalósítani ezt a szimbólum ügyet, mert hiába felsőbb érdek, nem lehet megkerülni az aktuálpolitikai felhangot. szóval ha az egyik párt javasolna egy ilyet, az összes többi jól leszavazná. és megmondom őszintén, bennem is lenne egyfajta ellenérzés, h fú, a fidesz / az mszp / a jobbik kezdeményezése nekem nem kell, mint egyetemes érték. elismerem, nem éppen konstruktív ez a részemről, de érzés, tehát nem tudok vele mit kezdeni, max elhallgatom.

   Kedvelés

 6. Fogja fol a tisztelt magyarság hogy a rovás írás nem magyar es nem is székely eredetú, hanem, a archaikus gorog – nyugati gorog ábécének a ágazata. Szinte egesz európában elofordul es nem azért mert a ós magyarok voltak a gyarmatosítók vagy netán valami ósi kultúra. http://imgur.com/a/5XKEl#0

  Magyar kutatók egyes idevonatkozó művei külföldön láttak napvilágot. Fehérné Walter Anna Az ékírástól a rovásírásig című munkája 1975-ben, Buenos Aires-ben. Földes-Papp Károly Vom Felsbild zum Alphabet című kötete pedig 1966-ban Stuttgartban jelent meg.

  Kedvelés

 7. Azt még hozzáfűzném csak így lábjegyzetként, hogy a turul egy dögevő madár, és a honfoglalás kori leletekben sem pulira, sem szürke marha tartásra utaló csont nem volt. Mondjuk a tipikus turbómagyar népviselet sem a bőgatya meg az ostor, hanem a bomber jacket és a Martens bakancs, amik szintén hudemegyarok. Azt meg sem említem, hogy engem néznek hülyének amikor a székely himnusszal villogva visszakérdezek, hogy az illető székely e, persze nemleges válasz jön, aztán amikor a himnusz 3. vagy pl szózat 6. versszakát kérem számon, akkor csak a nagy csönd van helyette.
  A hőzöngéssel való érdekérvényesítéshez csak annyit szólnék, hogy az 56-os forradalom is, ha úgy vesszük abból indult, hogy a csürhe balhézott, és fegyverhez is jutott. A végkifejletet mindenki ismeri. Ha ma az egyetemisták ugyan úgy elkezdenének balhézni, csatlakozna fél m.o. meg fegyvert szereznének, esetleg tankokat, teherautókat stb, és az ország nem tudná ezt megoldani, jönne a Nyugat, és jól elkenné a szánkat, mint anno a “Kelet”. Szóval megszoksz, vagy megszöksz. Lehet választani

  Kedvelés

  1. “Azt még hozzáfűzném csak így lábjegyzetként, hogy a turul egy dögevő madár, és a honfoglalás kori leletekben sem pulira, sem szürke marha tartásra utaló csont nem volt.” Erről kérek hivatkozást, hogy magam is lehivatkozhassam. Köszönöm!

   Kedvelés

 8. Sajnos abban teljesen egyet tudok érteni monkey-val hogy a fegyveres ellenállás
  ugyanúgy járna mint 56-ban. Ami lehetséges kiút lenne egyfajta Deák féle passzív ellenállás (pl a lakosság konkrétan nem menne el szavazni, de mintha ezt már eltörölték volna, valami olyasmit hallottam hogy akármekkora részvétel esetén is érvényes a választás? )
  lényeg a lényeg hogy a modern magyar ‘demokrácia’ rég nem állampolgári érdekeket képvisel. Azzal hogy a választásokkor egy adott párt listáján szereplő delikvensre adjuk a szavazatunkat, a gyakorlatban annak a pártnak szavazunk előzetes bizalmat a következő 4 évre. De mivel a párt tagjai nyilvánvalóan nem fognak egyéni kezdeményezést benyújtani anélkül, hogy előtte a párttal egyeztettek volna így a választások után konkrétan baszhatjuk az érdekeinket, mert hathatós indok nélkül képviselőt visszahívni nem lehet, így a pártérdek fog érvényesülni. És az ‘oszd meg és uralkodj’ elv alapján 2 különböző pártrajongó a büdös életben nem fog egyetérteni –> tehát minden marad a régiben, mert nemzeti összefogás (nem Fidesz féle értelmezésben) nem lesz
  2 megoldás marad tehát 1. aláaknázni a parlamentet és rájuk robbantani mikor mindegyik benn van (nehéz lesz tekintve hogy mikor van benn mindegyik) bár az épületet sajnálnám
  2. Belemenni az EU föderációs tervébe és kivenni a kezükből a hatalmat azzal, hogy az EU kezébe adjuk. Ha csak adóharmonizáció is lesz belőle már jobban járunk, mert pontosan a vérszívó adórendszerünk miatt haldoklik az ország. Kb annyira jó mint a középkori érvágás a tüdőgyulladásra.

  Kedvelés

  1. wow, ezt a kommentet most látom (elég fasza reakcióidő…), mert anno “túmáccs” volt a többi itteni okfejtés, és csak megcsillagoztam a hozzászólásokról érkező mailes értesítést. aztán meg jól elfelejtettem, fene a pofámat. abszolút igazad van, rendkívül helytállóak a meglátásaid. a parlament épületéről meg annyit, h robbantás nélkül is dőlöget az, mert folyton felállványozva díszeleg, még szegény turisták is csak a munkásokkal tudnak pózolni.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s