Veréssel a dolgozó nőből asszony nevelhető?

„A nő szüljön 3-4 gyereket, akkor majd azokat is veri a férj, így ritkábban kerül rá sor” – tanácsolja Varga István, a közröhej tárgyává vált fideszes képviselő. A probléma csupán annyi, hogy vele együtt az egész témát komolytalanság lengi körül.

Az idézet a mémesített politikust ábrázoló, több tucatnyi montázs egyikéről származik. Az úriember valójában annyit mondott hétfő éjjeli fölszólalás alkalmával, hogy ha az asszonyok visszatérnének a klasszikus szerepmodellhez – tehát beérnék a „Kinder, Küche, Kirche” szentháromságával –, akkor a férfiak jobban megbecsülnék őket, így elejét lehetne venni a családon belüli erőszaknak. Már az is elég sokat elmond a döntéshozók hozzáállásáról, hogy este tízre időzítették a napirendi pontot, ami „a kutyát sem érdekli” kategória egyértelmű megnyilvánulása.

Árad belőle a férfiasság. | Fotó: fuckyeahasszonyveres.tumblr.com

De mit is várhatnánk? Hiába nyalja az ország anyagi érdekektől vezérelve az emancipált Nyugat valagát, ha egyszer menthetetlenül pasiközpontú társadalom vagyunk. Nekem ebből eddig semmilyen gondom nem származott, leszámítva, hogy az internetes szférában dolgozva állandóan tapasztalom, hogy a műszaki hátteret biztosító férfi munkatársak eleinte mindig egy zsák lepke négyzetgyökének informatikai tudását feltételezik rólam, ám ez legyen a legnagyobb bajom. A fizikailag vagy lelkileg bántalmazott nőknek azonban már van miért panaszkodniuk, hiszen a védelmüket ellátni próbáló NaNE legalább annyira eltájolt, mint Varga úr.

A tizenkét esztendős szervezet most például a patriarchátust ellenző PATENT Jogvédő Egyesülettel közösen vonult ki a Parlament elé, ahol egymásnak monoklit festve, transzparensekkel és hangosbemondókkal fejezte ki nemtetszését. A keddi eseményre odatévedtek azok is, akik a helyszínen kempingezve éhségsztrájkoló Gyurcsány Ferencet akarták megtekinteni. „A nőket nem szabad verni” – mondta megilletődve Dopeman az arca elé tolt mikrofonba, pedig ő tényleg csak azért jött, hogy vessen egy pillantást a lavórban mosakodó Fletóra.

Persze, nem a NaNE és társai felelősek azért, hogy mi, magyarok nem tudunk érdekérvényesíteni. Ez afféle népbetegség nálunk, amit kezdetben a fiatal demokrácia számlájára lehetett írni, most pedig pénzhiány vagy töketlenség róható föl elsődleges okként. Talán puncitlanságot kellene említenem a témahűség kedvéért, de kicsit sem vicces számomra, hogy a legnagyobb nővédő egyesület eszköztára holmi bevásárlóközpontban leszólítós aláírásgyűjtésben, s átlag ötévenként egy, igen gagyira sikeredett vizuális kampányban merül ki.

Homályosan rémlenek valami kartonból kivágott, életnagyságú figurák, amelyekkel a kiszolgáltatottakat akarták megjeleníteni. Holott alacsony költségvetésből is kihozható sokkoló és elgondolkodtató reklám, aminek láttán megfogalmazódik bennünk, hogy tényleg büntetőjogi kategóriává kellene deklarálni a családon belüli bántalmazást. Ráadásul így nem kéne multi-level marketinges szépségtanácsadókkal szinte négykézláb pitizve összekoldultatni a beadványhoz szükséges szignókat – hiszen ez tényleg csak arra jó, hogy Varga-féle szellemi véglények tévedésből összemixeljék a feminizmusos lemezt az alapvető emberi jogok védelmének muzsikájával egy hétköznap esti, bealvós konzervatív bulin.


Még több cikk:

8 Comments

 1. Nos, ez a dolog egy kétélű kard … az emancipált magyar nők többsége akiket ismerek, amellett hogy elvárja az esélyegyenlőséget az élet minden terén, párválasztásban is elvárja, hogy leendő választottjának – korának megfelelően – legyen autója, biztos állása, lakása stb. … míg nyugaton természetes egy emancipált nőnek, hogy ha már egyenlő szerepvállalást kér az élet minden terén, akkor a párkapcsolatában is kiveszi a maga részét, tehát úgy alakítja a jövőtervét, hogy a párjával közösen teremti meg az egzisztenciális biztonságot, nem pedig abba akar eleve belekerülni.

  Szóval magyar nőkkel az a gond, hogy csak ott keresi az egyenlőséget ha számára ez kedvező, ezért nem tudom az emancipációs próbálkozásaikat komolyan venni (tisztelet a kivételnek, akikből szám szerint csak kettőt ismerek, a számos nőismerőseim közül).

  Kedvelés

  1. Valóban nagyon kényelmes tud lenni, ha a választott férfinak már van autója, háza, némi kenyérre valója. Nem mondom, hogy nem értek veled egyet, én is sok ilyen nőt ismerek, de alapvetően azt tegyük hozzá, hogy ez akkor áll meg többnyire, ha a nő és férfi között van valamennyi korkülönbség (hacsak a srác szülei nem a “r”ózsadombon laknak), azaz a pasinak már eleve rendelkezésére állt annyi munkában töltött idő, hogy mindezt összeügyeskedje. (Itt tenném hozzá azt is, hogy hiába bármilyen emancipáció, azért a nőknek sokat kell szívni, hogy vigyék is valamire a munkahelyen, ellenben ugyanolyan kvalitású férfi kollégáikkal…). Tehát az egzisztenciális biztonság együttes megteremtését az alapoktól kiindulva (értsd, a nulláról), nagyjából azonos időszakban munkába állók esetén tudom elképzelni. Ááá, amúgy meg lehetne ezt tovább elemezni,és magamat megcáfolni, hiszen a korábban munkába lépett pasas hiába aprította a tejbe a belevalót, ha utána páros lábbal rúgták ki a munkahelyéről, mint ahogyan manapság ez jellemző.

   Kedvelés

   1. Hát nézd, van hogy nálam fiatalabb autósok engednek át zebrán, miközben én gyalogosan haladok, ami így 27 évesen már kezd szarul esni … de itt most elsősorban olyan magyar nőkre gondoltam akiknek se állásuk, se autójuk, se lakásuk nincs, de a velük közel egyidős pasitól meg elvárják hogy legyen – tehát egyenlő szerepvállalásról szó nincs -, közben ezt meg ha elmesélem az amcsi barátnémnak – aki már házas és 2 gyereke van -, csak rázza a fejét.

    Kedvelés

  2. hm, nekem minden tekintetben a feladatok és a felelősség fele-fele arányú elosztása szimpatikus, ideiglenes eltéréssel bizonyos élethelyzetekhez alkalmazkodva. emancipáció alatt is ezt értem; amit te leírtál, az a szótáramban a gold-digger fogalomnak felel meg.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s