Iskolaköpeny szegénység ellen

A vagyoni különbségeket jótékonyan takaró iskolaköpeny hozzájárult annak idején, hogy Hoffmann Rózsából egészséges lelkületű felnőtt, évtizedekkel később pedig gyümölcsöző ötletekkel szolgáló oktatási államtitkár legyen. Miért ne juthatna e kegyből minden mai gyereknek?

Az egzisztenciális különbségek már jóval azelőtt megmutatkoznak a homokozóban, hogy az ember rájönne: a másik vödrébe belepisilni csak kivételes esetben szabad. Egy iskolaérett hatéves tehát régen tudja, hogy egyeseknek kopottabb a ruházata, míg mások teljes természetességgel flangálnak több tízezres cipőcskékben. Főleg, ha manapság divatos módon még egy-két évig marasztalják őt az óvodai édes semmittevésben, ahol más dolga sincs, mint figyelgetni a környezetet. Ebben a korban viszont még mindenképpen értékesebb az a turkálós póló, amire édesanya a saját kezével varrta a jelet, mint az a brutális árcédulájú, nagyon márkás darab, amelyen csupán a rideg embléma díszeleg.

Milyen méretben hozhatok, aranyom?

A suliban aztán durvul a helyzet. Táska, tolltartó, ceruza, tisztasági csomag és tesiruha… Mind okot adhat a hencegésre vagy éppen a szégyenkezésre. „Ha neki lehet olyanja, nekem miért nem?” – kérdezi a kicsi. De szerencsére itt van Hoffmann Rózsa, aki az általa egyébként mélységesen elítélt Marxszal és Engels-szel konzultálva előrukkolt a lehető legfrappánsabb, thai prostituáltak körében is népszerű megoldással: legyen mindenkié ugyanolyan! Hiszen az összes problémát kiiktatja, ha a közoktatás védőburka alatt egyforma köpenyben ír, olvas, számol újgazdag és mélyszegény pulya.

Emlékszem, frissen került forgalomba a tízezres, amikor az egyik szülő úgy döntött, hogy az ötszázas osztálypénz helyett ilyet csúsztat a tanárnő kezébe. Tátott szájjal ültem az első padban, mert alsósként, ráadásul a kilencvenes években elképesztően nagynak tűnt az összeg. Bár később kiábrándítóan nyilvánvalóvá váltak bizonyos összefüggések a túlfizetés meg az érintett csemete tanulmányi eredményei között, utólag is meglep, hogy valaki ennyi pénzt akkor, ott, s úgy odalökött.

A bukszabéli egyenlőtlenségeket elmaszkírozni lehetetlen. Számos idea, illetve intézkedés tett rá kísérletet. Bár némelyik még vakon elhiszi saját sikerét, valójában az emberi személyiség alapvető ellentmondása, hogy egyszerre akarunk hasonlítani és különbözni, dicsérni és kritizálni, gazdagok lenni és mások gazdagságára fújolni. A döntéshozók örök problémája pedig vajmi keveset változott az elmúlt évezredek alatt: még mindig hajlamosak azt hinni, hogy az egyenlő szó jelentése megegyezik az ugyanolyanéval.

Lehet, hogy az ország kettes számú Rózsija csemeteként szentül hitte, hogy az elmondása szerint „nyolc éve nyúzott blúzát” eltakaró köpeny megszünteti a vagyoni különbségeket, de mégiscsak az volna a legnagyobb segítség a népnek, ha elárulná, milyen genetikai csodán múlik az ennyi ideig egy méretet hordó gyerek.


Még több cikk:

14 Comments

 1. Hoffmann Rózsa… lol. Már régóta érik számára a seggberúgásom. Vicces, h a hét közepén kitettem a hírt, és pár óra alatt hatvan komment jött rá: többségük virtuálisan seggbe rúgta a kattant nőszemélyt.

  Kedvelés

  1. ez a nő olyan, mint a forint árfolyama. mindig kockázatos számolni vele, mert talán épp akkor jön a mélypontja, amikor visszaváltod az összes euródat / megírod róla a seggberúgást…

   Kedvelés

 2. Már megint csak elkendőzni akarják a problémát, nem megoldani. Amúgy meg mind1, majd kiderül fősulira/egyetemre jelentkezés előtt, kinek milyen gazdagok a szülei…:P Áhh, hánynom kell már tőlük.

  Kedvelés

 3. Sajnos az illetékes hölgyeménynek igencsak halovány emlékei vannak a különbözőség fogalmáról. Ha már a problémát jelentő eltéréseket akarja elfedni(nem pedig megoldani..), akkor egy hatékonyabb megoldást is választhatott volna: az iskolai egyenruhát. ez talán egy átfogóbb egységesítés lenne. Bár ennek finanszírozása is problémás lehet..
  Ellenben: az emberi társadalom egyik jelentős célja az egyén egyedivé válása és ezt nem hiszem, hogy bármi el fogja tudni fedni – hosszútávon.

  Kedvelés

  1. A kormányok célja viszont az, h ne különbözz, légy olyan, mint mindenki más, mindenki legyen ugyanolyan, lehetőleg üresagyú droid, aki elhisz mindent, amit az egybefonódott trón és oltár mond…

   Kedvelés

   1. Eszter, ez tisztára úgy hangzott, mintha az 1984 c. könyvből idéztél volna :)
    Amúgy a témához csak annyit fűznék hozzá: ha köpeny helyett mondjuk egyenruhát kellett volna hordanunk a gimiben, akkor nem írtak volna olyat nyilvánosan egy közösségi oldalon az egykori gimis divatmajmok, hogy fuj, mennyire nincs ízlésem, csak mert a cipőm, az övem és a felsőm színe nem passzolt maximálisan, mivel nem engedhetem meg, hogy minden felsőmhöz ugyanolyan színű cipőt és övet vegyek magamnak (arról hadd ne beszéljek, hogy nekik ebben ki is merült a divattudásuk, mert a legfőbb divatbűnöket elkövették, de lényeg az volt, hogy max két szín lehetett egyszerre rajtuk, mert ha már három, akkor már nincs ízlésed).

    Kedvelés

    1. Én amúgy mindig szerettem volna helyes kisszoknyás, blúzos egyenruhát, mert sztem szexi. :))

     Ááá, röhej az, ami most megy. A FIDESZ-KDNP dönt pl. arról is, melyik banda lehet egyház. Nyilván szűkítik a konkurencia lehetőségeit, de az embereket ez nem védi meg a pénzszedő szektáktól. Meg ez az azeri-botrány is… áááá, röhej.

     Kedvelés

 4. az egyenruha/köpeny nem feltétlenül rossz, noha a legbutább érvet sikerült kitalálniuk… hiszen ha azzal reklámozták volna, hogy minden iskolának egyedi köpenye lenne, az segítene az összetartozásban, hiszen ezáltal a viselője érezhetné hogy igen ő tartozik egy adott közösséghez és egy adott intézményhez, ami akár büszkeséggel is eltölthetné, főleg ha pont odajár ahova mindig is szeretett volna. a bökkenő csak ott van, hogy ha már az osztálypénzt se tudják kifizetni az emberek, akkor feltehetőleg ezt se tudnák, mert ennek a ruhának azért ‘jó minőségűnek’ kellene lennie, nem vminek ami fél év után szétmállik. Bár úgy vélem, az iskola(igazgató) kifizethetné minden diáknak hiszen úgyis olyan sokat sikkaszt a tanárok fizetésén, akiket szeptembertől júniusig szerződtetnek noha az állam a fizetésüket az iskolának szeptembertől augusztusig kifizeti, így szépen 2 hónapot zsebre tehet. és sajnos ez sok iskolában véleményem szerint így megy. Bár a legérdekesebb dolog, hogy tapasztaltabb tanárokat nem szívesen alkalmaznak mert a tapasztalat= nem fiatal, akiknek nagyobb fizetést kellene adni.

  Kedvelés

  1. az iskola szerinti köpenyből is esélyes a balhé… az egyiké a legolcsóbb műszálas fos lenne, a másiké meg hernyóselyem, méghozzá passzoló fuksszal. a fizetés téma meglepett, mert bár elég sok mocsok van a pedagógus szakmában, nem pont az iskolaigazgatókat tartom sikkasztó főgonosznak, mondjuk el tudom képzelni, h van alapja a dolognak.

   Kedvelés

 5. szerintem egy kisgyerek egyáltalán nincs tisztában a pénzzel. És nem gondolom, hogy mindenki azt figyeli mi van a másikon.. hiszen az emberek ugyanott vásárolnak. És egy átlag emberen nincs chanel meg prada. így nem tud kitűnni a tömegből. de valószínűleg fel se tűnne senkinek sem hogy az van rajta, hiszen kit érdekel?? nem az a lényeg hogy ne légy büdös? Hogy ne 5 m-ről kelljen beszélnem veled. Meg ne néz ki úgy mint akit most hánytak ki? sajnos ezek a dolgok nem attól függnek hol vásárolsz hanem hogy mit veszel, és hogyan veszed fel magadra…

  Kedvelés

 6. Alapjában véve én ezt nagyon jó ötletnek tartom. Ha minden iskolának megvan a sajátja akkor kiválóan működik. Itt Angliában ez így megy évek óta és senki meg nem ugatta hogy kommunista hagyaték lenne. Sőt a kisiskolások büszkék az egyenruhájukra, hogy egyik vagy másik adott iskola címerét viselik.
  Meg a másik ha már a sminknél/körömfestésnél tartunk itt a tinilányok simán elmehetnének Budapestre a rákóczi térre olyan kihívóan öltöznek iskolán kívül. Ja és a pedofília itt eléggé gyakori, vajon miért? Azért mielőtt túlságosan a szabadság védelmére hivatkoznánk kicsit el kellene gondolkodni hogy a 6-17/18 éves korosztályról beszélünk. Még egy dolog. ha valahol akkor Magyarországon nagyon vissza kellene szorítani a divatmajmolást, mert mondjuk ki a lakosság nagy többsége nem engedheti meg magának. Ha pedig egy tini (abból az okból hogy ne közösítsék ki) arra kényszeríti a szüleit hogy mégis ebbe öljenek egy valag pénzt az egyrészt értelmetlen másrészt meg önző. Szóval én annyira nem apellálnék az egyenruha ellen.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s