Az ország zsírgyilkos Norbijának saját jogán is híres neje farra és karra edzett reggel, majd „10 km-ert” futott este. A kettő között evett egy kis ápdét kenyeret, s megölelgette urát valami erősen szponzorált utazás közben. „Ma tornáztam a DVD-dre!” – kommenteli az egyik kép alá Prüntyőke, mintha bárkit érdekelne.

A magát „háromgyermekes, örült fitneszedzőként” aposztrofáló női Terminátor több mint háromszázezer rajongóval büszkélkedhet a legnagyobb közösségi portálon. Ezek egy része az életmódtippek iránti őszinte érdeklődés révén verbuválódott, de a hozzászólások tanúsága szerint szép számmal akadnak elvakult fanatikusok is, éppúgy, mint fikaosztó trollok. Az ellentmondásos visszajelzések ellenére, vagy pont azok miatt a statisztikák alapján az izmos asszonyka Facebook-oldala hazánk legforgalmasabbjai között van.

Na, még nyolcat… | Fotók: Facebook

A napi 1-6 poszt átlagosan több mint negyven új követőt eredményez. A közzétett tartalom minden esetben kép, videó vagy link, hiszen ilyen heterogén célközönségtől nem lehet pusztán szöveges állapotfrissítések iránti lelkesedést várni. Réka gyúrás, kajálás, nyaralás, illetve családi és házasélet közben is kéznél tartja a mobilját, hogy szigorúan szénhidrátmentes, ám annál rózsaszínebb mázzal bevont boldogságának megosztásával terelgessen mindenkit egy csinosabb, egészségesebb, teljesebb – és számára pénzügyileg minden eddiginél gyümölcsözőbb útra.

A rendszer működik, elvégre a lájkolók még azt is örömmel veszik, ha valamelyik rékás rendezvényen készült, tevepatás-cicanadrágos, négykézlábas-lábemelős, izzadtságtól csatakos fotójuk felkerül a Facebook-oldalra. Mondjuk, ezek egy része a negyedmilliós részvételi díjú, törökországi Alakreform-táborban készült, tehát óhatatlanul státuszszimbólummá vált a kendőzetlen pózolás. „Neki tényleg a segítségedre van szüksége!” – írják hízelegve a túl kövérnek vagy éppen soványnak ítélt egyéneket ábrázoló kompozíciók alá olyanok, akiknek a profilképe még apró méretben sem valószínűsíti a Rubint-féle kegyetlen, ám kétségtelenül hatékony aerobik teljesítését.

A néhány tucat fős kemény magot leszámítva tehát Réka oldala nem más, mint egy online presztízscsoportosulás. Persze, lehet nyilvánosan örülni a Schobert-házaspár alaposan dokumentált tizedik évfordulójának, az éppen lovaglásban remekelő lányuknak, vagy szőke fiaik csibész mosolyának. De mégiscsak az az igazi, ha a fagyott kutyalábbal vetekedő keménységű fitneszlédi megörökíti alacsony glikémiás indexű ebédjét, esetleg a megszokott negyedmaraton után leírja, hány fekvőtámasszal, guggolással, valamint lábemeléssel tette teljessé aznapi edzését.

Mert aki lájkolja, gyakran saját magának és ismerőseinek bizonygatja, hogy vevő az egészséges életmóddal kapcsolatos információkra – ha pedig hozzá is szól, az majdnem olyan, mintha nyilvános helyen haspréseket nyomott volna.


Még több cikk: