Az áruházi jégkrémevő illemleckéje

A fazon természetellenesen szétterpesztett lábakkal vesztegel a szupermarket pénztáránál, s hangosan cuppog egy kicsi és színes, gyerekeknek szánt jégkrémcsodán. Nyála komótosan a joghurtomra fröccsen, de a saját kezére is jut belőle bőven. „Mert megtehetem” – sugározza minden porcikája, mire rájövök, hogy megint rossz sorba álltam.

Az előtte lévő már fizet, ám ő még mindig a szalag elejénél szörcsög. Citromos söre és rágója rég elhaladt mellette, így az én cuccomat tünteti ki a jelek szerint bőségesen termelődő emésztőnedvével. Észreveszem, hogy pontosan az árnyalatok határán igyekszik elharapni a hűtött édességet, és ha nem sikerül, szúrós tekintettel mered előre. Legalább két számmal nagyobb, amúgy is bő szabású nadrágja idegesen verdesi a bokáját a zokni határán, olyan vehemenciával szopja a pálcáról a jégkrém maradékát.

Megérdemli?

„Na, végre!” – sóhajtok föl némán, miközben a fazon elindul, majd a pénztáros orra elé dobja a ragacsos, szakadt csomagolást. Pulykatojás fején valamiféle bizarr elégedettség ül, állán pedig megcsillan egy kóbor csöpp. „Jó napot kívánok!” – rebegi a hatvan körüli, igényes frizurájú és szolidan sminkelt alkalmazott, aki szemrebbenés nélkül fogja lakkozott körmei közé a szétázott szemetet. „Ezt most fogyasztotta el?” – pillant föl rutinosan, miután köszönése viszonzatlan marad. „Mi van? Hát így kell ezt kérdezni?” – kiabál a bőgatyás, és seszínű hajvonala alatt egy kidülledő ér pulzál.

Lelki szemeim előtt lejátszódik, hogy a hölgy feláll, elölről megragadja a fazon nyakát, aztán hanyag eleganciával a vonalkód-leolvasóba veri annak sunyi pofáját. „Miért, ön szerint hogyan kellett volna kérdeznem?” – ránt vissza a valóság talajára a higgadt hang, én pedig elismeréssel adózom a tulajdonosának. „Nem ilyen hangsúllyal. Maga szerint mégis mikor ettem volna?” – replikázik az alacsony, amorf alkatú alfahím, mintha az lenne a küldetése, hogy tiszteletre tanítsa a pórnépet. „Ott a vonalkód, nem látja?” – teszi hozzá, s nyálas kezével rábök a papír hátuljára.

„De. Nyolcszázharmincöt forint lesz” – válaszol higgadtan a kasszás, akinek arckifejezése már elárulja, hogy porig alázva érzi magát. A fazon odaszór elé egy marék aprót, majd a szemébe néz. „Legyen már egy kicsit pozitív!” – utasítja az anyja korú asszonyt álkedélyesen, mintha egy szál virággal ajándékozta volna meg. Egy pillanatra kivillantja apró, hegyes, sárga fogait, aztán már ott sincs. Alighanem az egész napját megédesíti a felsőbbrendűségi élmény.


Még több cikk:

4 Comments

 1. Az a csoda, hogy csak most vetted észre. Ezek a típusú emberek itt élnek közöttünk. Rengeteg van belőlük. Mindenki ismer ilyen embert, legfeljebb nem tudja róla ezt, mert ismerősök előtt moderálják magukat. Az egyik kedvenc esetem pl az volt, amikor az egyik ilyen ismerősöm úgy volt ilyen bunkó, hogy a barátnőjével a másik sorban álltunk a tudta nélkül. A csaj az eset után szégyellte magát rendesen. Persze azóta is együtt vannak. Taplóság rulez

  Kedvelés

 2. Egy kedves ismerősöm életre valò tanácsainak egyike jutott eszembe: “Aki jó fej veled, de bunkó a pincérrel, az NEM jó fej/ember.”
  Azt hiszem ebbe a szituációba is remekül átültethető. De a legbosszantóbb, hogy semmit sem tehetünk.. sérülések nélkül. :P
  Egyébként remek cikk, mindenki számára ismerős, kellemetlen helyzettel..

  Kedvelés

  1. köszi! nekem azért érdekes ez az egész, mert egy pénztárossal vagy pincérrel szemben nem alá-fölérendeltséget érzek, hanem a velem egyenrangú, munkáját végző embert látom. az egy dolog, h éppen a kiszolgálásom a dolga, de ez nem a személyemnek szól, hanem a helyzetből adódik…

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s