A melegolimpia buziság

„A méltán népszerű és melegbarát Budapest ad otthont az idei rendezvénynek” – olvasható a homárolimpiaként elhíresült EuroGames hivatalos weboldalán, amely a tolerancia jegyében rengeteg forrónadrágban és spagettipántos topban riszáló hapsit vonzott hozzánk.

„Összehozzuk az amatőr és a profi sportolókat, a melegeket és a többségi társadalom tagjait. A célunk, hogy elfogadtassuk az emberekkel: sokfélék vagyunk” – foglalja össze az esemény magvát László Gábor, a szervezőbizottság alelnöke, akinek láttán rögtön találgatásba kezdünk, hogy vajon állva vagy ülve pisilő partnert preferál-e. Még mielőtt bárki fölháborodna a személyeskedésen, csak halkan kérdezem: nem arról szól ez az egész buli, hogy a magánéletet közüggyé tegye?

Rámarkolnál? | Fotó: pinkbanana.hu

„Félkormányzati politika a homofóbia” – jelenti ki a menettel együtt haladva Ungár Klára, az eddig sosem hallott SZEMA Liberális Párt elnöke. Részben igaza van, ami szégyen hazánkra nézve, ugyanakkor a homoszexuálisok is majdnem mindent megtesznek azért, hogy így legyen. A melegolimpia ékes példája annak: maguk sem tudják, mit akarnak. A heterók intézményeit és rítusait saját képükre formálva újra létrehozni, s ezáltal szegregálódni? Vagy teljes természetességgel, a környezetük játékszabályait betartva, de saját érdekeiket is érvényesítve integrálódni?

Az egyenjogúságként emlegetett eszménykép e két formája között óriási a különbség. Olyannyira, hogy én nem is nevezném eszményinek az elkülönülést. Mivel a magyar nép – sok másikkal egyetemben – korlátozottan vevő a másságra, sokkal szerencsésebb volna az azonosság hangsúlyozása.

(Itt írtam Mórickáról, akinek két apukája van.)

Fölösleges neonrózsaszín filccel aláhúzni és szivárványzászlós ceremónián ordítani, hogy mennyire elfogadható a bőrtangás Józsival élő, menyasszonynak öltöztetett Béla választása, mert szélsőjobbos tüntetés és fújolás lesz az ifjú pár jutalma. Sokkal hatásosabb lenne, ha két öltönyös úriember állna egymás mellett, s egyikük azt kérdezné tőled: „Te hivatalosan is egybekelhetsz a szerelmeddel, míg én talán sosem tehetem meg. Szerinted ez így rendben?”

Lehet, hogy sokan válaszolnának igennel, ám mégis többen gondolkodnának el a lényegen, mint a vizuális figyelemfelkeltésre utazó akciók esetében. Nyitottabb kultúrákban elképzelhető például az extrém ruházatra felelt „miért ne?”, mifelénk azonban sokkal inkább jellemző a „hülye köcsög, takarodj innen!”. A szexuális irányultság orrok alá dörgölése egyébként is visszás, hiszen furcsán venné ki magát, ha egy csapatnyi heteroszexuális nő lengetne az utcán „szeretem a faszt!” táblát, noha a közlés semmiféle meglepetéssel nem szolgál.

Azt mondom tehát, hogy a melegolimpia a hasonló jellegű felvonulásokkal együtt pont az ellen dolgozik, mint amire kitalálták.


Még több cikk:

18 Comments

 1. Én sem értem, mi szükség olyan rendezvényekre, amelyek a különbözőségeket hangsúlyozzák – ráadásul azokat a különbözőségeket, amikhez senkinek semmi köze nincs (más dolog pl. a svéd nemzeti konyhát megosztani a más nemzetiségűekkel egy gastrofesztivál keretében, mint arra építeni, hogy én kivel érzem jól magam az ágyban).

  Értem én azt a felvetést is, hogy amíg a törvény megkülönbözteti a más szexuális preferenciájú állampolgártársaimat (értsd: nem köthetnek házasságot pl.), addig nekem is illik sorsközösséget vállalni velük az egyenlő bánásmód elvének mentén. Igen, ezzel egyet is értek, de nem fogom fel, miért ilyen típusú happeningekre van szükség. Elmondanám, h vannak bőven meleg ismerőseim, barátaim (egyikük épp a deres-honlap listáján díszeleg, a feljelentés már megtörtént), kollégáim stb., de egyikük sem szokott élénkpink tangában asztalon kefélni a szerelmével, transzparenssel a nyakában. Mindegyikük felvállalja a párját, de – normális, egészséges emberhez méltóan – nem nagyközönség előtt élik ki szexualitásukat. Azt is gáznak tartom, amikor heteró pár nyomja egymást falhoz társaságban, mert az ilyesmi egyszerűen privát élmény, nem peep-shows tartalom.

  A tudatos, átgondolt, szerény, de határozott üzenettel többre menne mindenki, preferenciától függetlenül. Pláne itt és most – mert minden kampány lényege az időzítés.

  Fasza cikk volt, kolléga!

  Kedvelés

  1. igazán köszönöm, kolléga!

   a közönség előtti szexualitásról ugyanezt gondolom.

   omfg, deres-honlap alatt azt hittem, a napiszart érted (mert az egyik ottani főkolompos nickje ez), de rágugliztam a biztonság kedvéért, és nagyon nem tetszik, amit láttam o.O ez a deres.tv hamisítatlan szellemi pöcegödör, ahol vki azt hiszi, névtelen zorróként osztja az igazságot nem létező humorérzéke csillogtatásával. egyébként ahol “elcsatolva” menüpont szerepel, az már eleve gyanús iq-hiány szempontjából…

   viszont attól tartok, h mo. jelen pillanatban még a legvisszafogottabb kampányra sem nyitott. én, a toleráns, azon kaptam magam tegnap, h miután zuckerberg – akinek a frissítéseire föliratkoztam – lájkolt egy 2 vőlegényt ábrázoló, szemlátomást esküvői fotót, fél percig kerestem a háttérben bizonyára trükkösen elbújó 2 menyasszonyt, mire rájöttem: nincsenek.

   Kedvelés

 2. Nem a felvonulással vagy magával a meleg olimpiával van a baj, hanem az emberekkel (a magyar emberekkel), bár nem igazán látom értelmét külön egy meleg olimpiának, de most nem is ez a lényeg. A felfogással van a baj, avval a rengeteg “intelligenciával” és “toleranciával” ami az emberekbe szorult. Nézzük meg pl. Hollandiát milyen hatalmas bulit csinálnak a meleg felvonulásból. Igazi buli, joggal lehet rá mondani. Persze nem is olyanok az ottani emberek mint ebben a csodálatos országban. Úgy gondolom tehát, nem lenne ezekkel az eseményekkel semmi baj, ha mindez nem itt lenne, mert Magyarország nem csak gazdaságilag, politikailag stb. vérzik több sebből :( Lenne hova fejlődni…..

  Kedvelés

  1. a mi stílusunk a kollektív siránkozás, nem pedig a buli. a liberalizmus ilyen fokát kb. olyan sikerrel tudjuk importálni, mint ahogy a marxizmust bírtuk, szóval nem kéne erőltetni.

   Kedvelés

  2. Remek példát hoztál fel hollandiával, mert ez a “meleg buli” csak és kizárólag Amszterdamban létezik. És aki kicsit jobban járt már Amszterdamban, az nagyon jól tudja, hogy az a város maga a fertő. Az utcán, fényes nappal kokaint áruló díler, aki tizenegykét éves srácoknak kínálta a szerét, a belvárosi kórház fala mellett, önmagát seggbeujjazó prosti, az autó motorházán orális aktust folytató homokos pár, mind olyan dolog, ami mindennapos volt ott.

   Valóban, egészséges társadalom, biztos te is szívesen nevelnéd ott a gyermekedet. Mert ez olyan buli !

   Tehát amíg nem ismersz más kultúrát, országot, népet, addig ne szídd a sajátodat, mert ezzel csak magadat járatod le.

   Kedvelés

 3. Komolyan elmennék rá:D Szerintem több jó pasit lehetne látni egy meleg olimpián, mint a simán- a melegek jobban adnak magukra sokszor. Meg tiszta buli lenne: egy gyors shoppingolás után beugrunk szurkolni a “csajokkal”:D Nekem nincs bajom a normális melegekkel, azokat én sem értem akik tangában illegetik magukat,de hogy őszinte legyek, szerintem az a heterószexuális a nőknél is elég visszataszító- furcsa mód kis hazánkban ez mégis teljesen természetes, ha egy nő a fél seggét kiteszi. Ezen is el kéne gondolkodni, mert szerintem az ilyen magamutogató picsák többet ártanak a felnövekvő generációnak a lányoknak, a nők önérzetének, mint egy meleg, aki rózsaszín bugyit vesz fel.

  Kedvelés

 4. Nos.

  Az óriási buzi nyomulás közepette a gyermek érdekét ki tartja szem előtt? Mert egy gyermeknek joga van ANYÁHOZ és APÁHOZ.

  Pofázhatunk évekig ratyiházasságról, buzijogokról, de a legfontosabb a gyermek joga. Erről miért nem pofázik senki?

  A férfi pár ezer éve férfi, a nő pár ezer éve nő. És ez már a megjelenésen is látszik. Milyen beteg állat az, aki a nőből férfit, a férfiból nőt akar kreálni?!

  Kedvelés

 5. szerintem baromi rosszul látod a kérdés. annyira rosszul, hogy az már kifejezetten káros…

  a történelem során számtalan embercsoportot közösítettek ki, fosztottak meg a jogaitól ilyen-olyan indokok alapján. azonban volt ezekben a kiközösítésekben egy közös elem. a kiközösítettek felismerhetőek voltak. ránéztél egy emberre és nagy valószínűséggel meg tudtad mondani, hogy ő az-e vagy sem.
  meg tudtad mondani, hogy színes bőrű-e, vagy sem, meg tudtad mondani, hogy zsidó-e vagy sem (az elmúlt kb. 150 év kivételével egyértelműen felismerhetőek voltak) , sőt, még azt is meg tudtad mondani, hogy nő-e vagy sem.

  az embereknek, függetlenül attól, hogy mi volt a dologról a véleményük, támogatták-e a kirekesztést, vagy ellenezték, egy dologgal szembe kellet nézniük. méghozzá azzal, hogy a kirekesztettek léteznek, a probléma valós, foglalkozni kell vele.

  a homoszexualitás nem ilyen. nem látszik alapból az emberen. (a metroszexualitás mellett meg főleg nem) ha a buzik szépen meghúznák magukat, ahogy azt sok “mérsékelt” ajánlja, azzal csak azt érnék el, hogy az emberek nem foglalkoznának a dologgal. ha nem látják, hogy sokan vannak, akkor hajlamosak azt gondolni, hogy kevesen vannak, vagy szinte nincsenek is. akkor meg minek foglalkozni a problémával?

  az ilyen tömegrendezvények sokaknak nem tetszenek. támadási felületet adnak. de egyúttal azzal is szembesítenek, hogy a probléma valós, hogy sokan vannak. és ez fontosabb mindennél. vagy szerinted lennének a nőknek azonos jogai, ha nincsenek a szüfrazsettek? ha csak rendes, otthonülő, a korszellemnek megfelelő lányok és asszonyok mondogatják, persze szigorúan négyszemközt apjuknak, férjüknek, hogy azért mégiscsak jó lenne, ha nekik is lehetne véleményük, vagy esetleg járhatnának ők is iskolába…?

  Kedvelés

  1. Nekem a szerbiai melegfelvonulás tetszett a rendőrök kiérkezésétől. Ők tudják kezelni a “problémát”. Amúgy ha valaki azt mondja, hogy
   ” nem látszik alapból az emberen. (a metroszexualitás mellett meg főleg nem) ha a buzik szépen meghúznák magukat, ahogy azt sok “mérsékelt” ajánlja, azzal csak azt érnék el, hogy az emberek nem foglalkoznának a dologgal. ha nem látják, hogy sokan vannak, akkor hajlamosak azt gondolni, hogy kevesen vannak, vagy szinte nincsenek is. akkor meg minek foglalkozni a problémával?
   B+ Az az egészséges, ha nem látod őket. Ha mész az utcán és nem cigányt, húzottszeműt, fekát, zsidrákot, fartúrót látsz, hanem egy emberi lényt, akinek Te is tartod magad. Az a probléma, hogy vannak olyan emberek, mint Te, meg néhány buzeráns, bár lehet, hogy magad vagy ezen halmazok metszete, akik az: “Azémeeecigáányvágyok?'” analógiát követve felhívják magukra a figyelmet. A baj az, hogy nem beolvadni akarnak a dákóslukkolók, hanem büszkélkedni, mutogatni, figyelemfelhívni. A cigányok is azért tartanak ott, ahol, mert nem akarnak beolvadni. Téged is bedobnálak egy Roma Pride felvonulásra a frissen szabadlábra helyezett krumplipucolós szamu-raj-ok közé. Azt ha felnyomják benned a szart, az meg nemtetszik. Bár ki tudja, hova tartozol.

   Kedvelés

   1. bocsi, csak most vettem észre…

    B+ te!
    az utcán nem emberi lényeket látsz, hanem heterokat. a jogalkotó legalábbis azt lát. ráadásul szándékosan.
    tegyük fel, hogy te is egy fartúró vagy. csak a móka kedvért.
    nem jársz kihívóan, nem mész felvonulni, hanem békében, szeretetben élsz választott köcsögöddel immáron 20 éve.
    ekkor azonban egy szerencsétlen (mondjuk közlekedési) baleset folytán a kis geciputtony az intenzívre kerül. ekkor azzal találod magad szembe, hogy nem csak hogy nem látogathatod, hanem meg sem mondják milyen állapotban van, révén NEM VAGY KÖZELI HOZZÁTARTOZÓ. ha hepciáskodsz, akkor kidobnak, ha nagyon hepciáskodsz, akkor magántitok megsértésének kísérlete miatt még a rendőrség is rád szállhat.

    hetek telnek el. várod, hogy életed szerelme végre hazatérjen, vagy legalább jelentkezzen. de semmi hír.
    egyik nap csöngetnek és a végrehajtó áll az ajtóban. párod ugyanis belehalt sérüléseibe és mivel nincs élő hozzátartozója így az önkormányzat már el is temette. (a temetésről szóló értesítőt kirajzszögezték az önkormányzat második emeleti lépcsőfordulójában lévő faliújságra, a te hibád, hogy nem olvastad) a végrehajtó azért jött, hogy a 20 év alatt közösen összeszedett értékeitek felét (inkluzíve lakás) elvigye, hiszen örökös híján (ha csak jó előre le nem papírozzátok te nem vagy az) vagyona az államra száll, mert NINCS VAGYONKÖZÖSSÉG köztetek.

    ha szerinted ez rendben van, akkor elmész te a jó kurva anyádba, egyébként meg rohadtul semmi közöd a nemi irányultságomhoz.

    Kedvelés

    1. Brühühü! Sajnálattal hallom, hogy mi történt a pároddal, így jártál. El kell költözni San Francisco-ba, vagy más “melegebb” éghajlatra ahol nyugodtan járhattok topban kézen fogva a sétányon, mint házastárs, sőt vehettek Thaiföldről gyereket is. Ez Kelet-Európa. Szar utak, elmaradottság, rossz fizetés, a melegek megvetése. Senki nem tart fegyvert a fejedhez, hogy itt kell éljél, a cigók is lelépnek, mert állítólag üldözik őket. Sajnos a rendőrség azóta sem akadt néhány bűnelkövető nyomára. A repülőjegyet államilag támogatnám, minden ilyen elnyomásban sínylődő romának, és melegnek. Természetesen csak oda. Mindenki boldog lenne. Vagy ha ez nem jó, akkor maradnék a szerb módszernél. Nekem semmi bajom a melegekkel, amíg nem kezdenek el hepciáskodni. Ha valami baj van nem az utcára kell vonulni, hanem az ombudsmanhoz, vagy a sóhivatalba. Vagy olyanhoz, akit érdekel.

     Kedvelés

     1. feleségem van és két gyerekem.
      csapda volt, bele is sétáltál. ki is állítottad magadról a (lelki) szegénységi bizonyítványt. kívánom neked, hogy viselkedjenek veled is úgy az emberek, ahogy te viselkedsz velük.

      Kedvelés

 6. na, szép okfejtés, kezdem a végén:
  – a nőknek sajnos máig nincsenek egyenlő jogaik, de ezt most hagyjuk is. a lényeg, h hatalmas utat tettünk meg a “kinder, küche, kirche” óta. miért? mert olyan véleményvezérek álltak a téma mögé, akik a kultúra és a közélet több frontján fölhívták a közönség figyelmét a kérdéskörre. minden társadalmi csoport és kisebbség így szerzett magának megbecsülést, pl. usában a “nigger zene” populárissá válása óriásit lendített a rasszizmus elleni harcon. ilyen – azaz konstruktív jellegű – figyelemfelkeltésre az lmbt érintettjeinek is szükségük lenne. egyedül talán steiner kristóf próbálkozik hasonlóval, de őt a spirituális tálalás miatt simán csodabogárnak tekintik. nos, az ilyen rendezvények semmilyen tekintetben nem konstruktívak, nem társul hozzájuk érték, csak néhány napos felbolydulás. könyvek, tévéműsorok, transzmediatikus kampányok kellenének a diskurzushoz.
  – a homoszexualitás bizonyos esetekben “látszik”, nemcsak a külsőn, de a viselkedésen is. hanghordozás, gesztusok, mimika – mind árulkodó lehet, igaz, ehhez kell egyfajta avatott szem, amit általában érintett ismerős révén ér el az ember. viszont én nem mondtam, h bújjanak el. nyugodtan mutassák meg magukat, csak ennél normálisabb körülmények között. elvégre a cél az lenne, h a párok kézen fogva végigmehessenek az utcán. a szivárványparádé nem oda vezet.
  – azzal nem tudok mit kezdeni, h szerinted rosszul látom. elfogadom és kész, bár szerintem ebben a kérdésben csak a 2 szélsőség lát rosszul, mi legföljebb eltérően.

  Kedvelés

 7. véleményvezérek csak akkor tudnak a kultúra és a közélet több frontján egy adott téma mögé állni, ha van téma.
  ezek nélkül a megmozdulások nélkül azonban nincs téma. nincs minek mögé állni.

  vajon, ha nincs Claudette Colvin meg Rosa Parks, akkor Martin Luther King-et ismernénk-e most?
  vajon, ha az IRA nem robbantgat több évtizeden keresztül, akkor Anglia tárgyalni kezd-e érdemben a Sinn Féin-nel 2005-ben?
  és vajon a Stonewall-lázadás nélkül ma hol tartana a meleg jogi helyzet?

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s