Bürokratikusnak, dogmatikusnak, patetikusnak és analfabétának nevezte az Európai Uniót az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjének nyitószámában Rambo Amadeus, a kultikus exjugoszláv popfigura. A meglehetősen „WTF?” besorolású produkcióban van némi igazság.

„Nincs gyógymódom az EU idegbajára, én csak a diagnózist állítottam föl” – mondta a sajtónak a szatirikus hangvételű művész, aki rengeteg dalt épített már furcsán kiejtett angol szavakra, de ez az első ilyen alkotása, mely óriási nyilvánosságot kapott. Az ötvenhat éves múltra visszatekintő verseny a világ egyik legnézettebb tévés eseménye. Míg az első adást – akkoriban példátlan módon – körülbelül négymillióan látták, a 2009-esre már több mint harmincszor ennyien voltak kíváncsiak.

Audiovizuális beintés. | Fotó: eurovision.tv

Bár a zsűri szakmaiságát rendszerint agyonhangoztatják, általában diplomáciai megfontolásból röpködnek a pontok, az egyes országok indulóit pedig hatalmas kavarások közepette szokták kiválasztani. Énekesek sértődnek vérig, amiért nem őket küldi a hazájuk, a kijutók meg hivatalból úgy tesznek, mintha a nemzeti dicsőség édes terhe nehezedne a vállukra. Mi, magyarok nem sok babért várunk, de a télen megrendezett előválogató jó volt arra, hogy az m1 pangó nézettségét egy estére az egekig emelje. A Rambo Amadeust vendégszereplésre hívó montenegróiak pedig inkább politikai kabarét csináltak belőle.

Az Euro Neuro című nóta elvileg „monetáris break”, ami látszatintézkedések és papírmunka helyett valódi együttműködésre szólít. A szöveg mögöttes tartalma, hogy a gazdagabb államoknak segíteniük kellene a válságtól leginkább sújtott társaikon, a klip pedig a városias és a mezőgazdaságból élő társadalmak ellentétére épít. A bakui pódiumon igazi szamár helyett ugyan díszlet-falóval kellett beérnie az Antonije Pusic néven született művésznek, ám a nyolcvanas évekből maradt háttérzenekarával és néhány táncossal így is sikerült valamennyire látványossá varázsolnia a szándékoltan színpadképtelen előadást.

A polgárpukkasztás kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz, viszont a körülötte kialakult eszmecserével hamar elérte a célját: mindenki erről beszél, persze, szigorúan csak a saját versenyzőjének méltatása mellett. Mi örömködhettünk, mert a mieink bent vannak a fináléban, de Romániának kutya kötelessége összeesküvés-elméleteket gyártani, amiért apró technikai hibával kellett megküzdenie. A magasztos viadalnak álcázott össznépi sárdobálás évente megmozgatja az öreg kontinens indulatait, de ez az első alkalom, amikor az egyik szerzemény az agytekervényeket is célba vette.

Az eurovíziós produkció:

A klip:

Egy kis retro Rambo Amadeustól:


Még több cikk: