Arcpirító tranzakció a postással

„Anyjuk, ne cseverésszé’ mán annyit a Bözsivel, hát nagy lesz a számla!” – utasítja rendre Zsiga bácsi a helyi információs központként működő nejét. „Ugyan, nincsen még az a telefonadó! Meg amúgy is visszakapjuk az árát, aszonták a tévébe’!” – replikázik az asszony, majd szitkozódik egy sort, mert a második mondatot maga sem hiszi el.

Zsiga bácsi legyint egyet, de csak a levegőben. Nem az a fajta ő, aki ilyen helyzetben a feleségét legyinti meg. „Bezzeg az a betyárképű Damu gyerek, a fene vinné el” – morogja csöndesen, mivel mostanság rákapott a színes hírekre. Ha az ország egyre színtelenebb, legalább az újság tartogasson valami érdekeset! Ne mindig csak azokat a fránya adókat, politikusokat, vagyonnyilatkozatokat, diplomamunkákat meg állami pénzen intézett nyaralásokat… „De jó is vót nyócvankettőbe’ a Balatonnál, édes istenem!” – nosztalgiázik az öreg, ám hiába: párja átszellemült arccal hadar a készülékbe, ahelyett, hogy rá figyelne.

Ha már illusztráció, legyen durva! | Fotó: gamestar.hu

Zsiga bácsinak egyébként egy ideje olyan érzése van, mintha nem figyelne rá senki. Az orvosnak már nem is mondja, hogy az olcsóbb gyógyszertől állandóan fáj a háta, mert úgysem hajlandó fölírni a drágábbat. „Ezt kell adnom, ne tessék haragudni” – mondja ellentmondást nem tűrő hangon a fehér köpenyes siheder, aki még csak egy éve dolgozik a faluban, de azóta legalább tízet öregedett. A boltos sem olyan kedves már, mint régen: a múltkor is elkezdett panaszkodni, hogy hetvenezer a fizetése. Pedig nem rossz az a nyugdíjhoz képest! És akkor most itt vannak ezek az új adók, amik állítólag jönnek.

„Rakd mán le, Julis, rég túlmentél a tíz percen!” – szól oda ismét Zsiga bácsi a nejének, aki magasról fütyül a figyelmeztetésre. A miniszter megmondta a tévében, hogy az idősek hét-tíz percnél nem beszélnek többet, ezért az új sarcban nem is részesülnek. Kormányzati kommunikáció és közmédia ide vagy oda, szegény kisnyugdíjasok nem is sejtik: a mennyiséget egy hónapra, nem egyetlen eszmecserére kell érteni. Aztán a flancos nevű tranzakciós illetékkel vajon mi lesz? Azt jelenti tán, hogy még több borravaló jár majd az amúgy is pofátlan postás gyereknek? Lehet-e olyat, hogy nem tranzakcióznak a Gyurival a kapuban, csak simán ideadja a járandóságot a markába?

„Bözsi nem tudta megvenni azt az uniós ketrecet a tikoknak, oszt megbírságolták, hallod-e?” – szakítja félbe a gondolatmenetet Julis közeledése. „Egyszer hozzánk is eljönnek az apehos emberek, és lesz nemulass, mer’ közönséges moslékkal etetjük a sertésünket!” – válaszolta Zsiga bácsi, aki saját szóhasználatán nem győzött csodálkozni. Mikor nevezte utoljára sertésnek a disznaját? Hiába, no, a hivatalos téma úri megfogalmazást kíván. „Figyelj mán, te tranzakcióztál, amikor legutóbb hozta a Gyuri a nyugdíjunkat?” – érdeklődik feleségénél az idős úr, ha már a cifra szavaknál tartunk, mire az otthonkás fehérnép elpirul.

„Hova gondolsz, te? Az én koromban? Nem mondom, fess legény, de unokám lehetne, az ég áldjon meg!” – pöröl Julis, akinek a szótárában a bonyolult kifejezések valamilyen rejtélyes oknál fogva a legegyszerűbb fogalmakat jelölik. Zsiga bácsit először zavarja az értetlenkedés, végül mégis elmosolyodik: szívből reméli, hogy a nyavalyás politikusoknak két lehúzás kiagyalása között nem jut idejük egy jót „tranzakciózni”.


Még több cikk:

2 Comments

  1. Biglájk. Nem tudom, az-e a rosszabb, hogy egyszeri ezer forintos kedvezménnyel átkecsegtettek elektronikus t-mobile számlára és így elkerül a sárgacsekk adó, vagy hogy ezen ok miatt a tranzakciós adóból kapok a fejemre? :D

    Kedvelés

    1. köszi. áá, amikor azt hinnénk, már nincs lejjebb, mindig jön egy újabb buziság… de elég nagy pofátlanság azt mondani, h egyszer majd ezek által csökkennek a bérek terhei.

      Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s