Elsősegélydobozt vagy életet!

Halálra tapossa egymást a nép az elsősegélydobozokért. A patikák készletei kifogytak, az utánpótlást pedig csak az igénylőlistára iratkozottak vehetik át. A mizéria azért dagadt ilyen szép nagyra, mert mindenki ismer valakit, akit közúti ellenőrzés során megbírságoltak. A rendőrség viszont tagad.

„Tisztára olyan, mint az átkosban. Ha valamit nyilvánosan cáfolnak, tutira igaz” – vallja az a korosztály, amelyik máig kuncogva emlegeti a szocialista rezsim válságkommunikációját. „Az egészségügyi dobozok miatt összesen 85 bírságolás történt az országban” – nyilatkozta az ORFK rendészeti főigazgatója, s őszintén értetlenkedett, vajon mi lehet a rémhír alapja. „Tegnap mesélte egy pasas, hogy megbüntették, mert lejárt a Betadine-ja…” – sóhajtott a gyógyszertári alkalmazott, amikor végre átnyújtotta nekünk a hőn áhított portékát.

Millió forintos biznisz? | Fotó: kisalfold.hu

Az autós társadalom eddig sztoikus nyugalommal furikázott akár több évtizedes múltra visszatekintő ládikával, most azonban senki sem tudja, mi van. Bontatlan doboz szükséges megfelelő dátumbélyegzővel? Vagy tilos benne lejárt szavatosságú szernek lennie? „Ha felbontom ellenőrizni, hogy jó-e, akkor már megbüntethetnek, amiért nem bontatlan!” – üvölti magából kikelve az átlagember, akinek az ötvenezres bírság kábé félhavi jövedelemkiesést jelent. De van-e egyáltalán ok a félelemre?

Én a Facebookon találkoztam először a hírrel, és rögtön el is hittem. Annyira jellemző az országra, hogy semmiféle végiggondolást nem igényel. A pitiáner dolgokért lehúzzák, akit lehet, a nagyban utazók pedig senkinek sem szúrnak szemet. Drága a benzin és szar az út, kocsit fenntartani egy kisebb vagyon, viszont a büntetési tételek növelésével sikerült fokozni az általános cinizmust. „Saját erőmből tudod, mikor lenne alattam autó…” – mondom röhögve a csoporttársamnak az egyetemre menet. „Baszki, nekem cipőre sem telne” – vonyítja válaszként az anyósülésről, és ikszdé fejjel suhanunk tovább.

Pont kilencvennel szoktunk suhanni, hacsak meg nem akadályoz benne egy vad volánbusz vagy totyogó traktor – márpedig az érintett ötven kilométeres útszakaszon ilyesmi sűrűn előfordul. Ennek egyetlen prózai indoka bírság réme, ami nem titok, hogy igencsak gallyra tenné a költségvetésem. Valószínűleg a közlekedők jelentős hányadának szabálytisztelete anyagi alapokon nyugszik, tehát egy újabb sarc kilátásba helyezésével játszi könnyedséggel lehet hatni rájuk. És mivel a sofőrök vannak annyira szolidárisak, hogy villogjanak, ha traffipaxot látnak, miért ne kattintanának egy ilyen információ esetén a megosztás gombra?

A fő kérdés azonban, hogy milyen rendőrség az, amitől az ártatlanok tartanak a legjobban.


Még több cikk:

2 Comments

 1. Nem csak Magyarországra jellemző ez a dolog, nálunk Szlovákiában már pár éve lecsengett egy pont ugyanilyen mizéria az elsősegélydobozzal. A felháborodás itt sem maradt el, és mindenki egyre gondolt: valakinek ez nagyon jó üzlet. Tehát nem Magyarország az egyetlen, ahol ilyen ostobábbnál ostobább ügyek látnak napvilágot.
  Off: úgy döntöttem kb. egy hónapja, hogy én is blogolásba kezdek, mostanság ugyanis annyira rá vagyok kattanva az ilyen blogokra, mint a tied is, és hát elsősorban a magyar nyelv “gyakorlása” miatt jól jön. Egyelőre nagyon élvezem, aztán meg kitudja :)

  Kedvelés

  1. nekem egyből a pénzügyi érdekeltségek jutottak eszembe, lásd itt… egyszerre haszon a rendőrségnek és a gyártóknak, a megítélésüknek pedig már annyira mindegy, h ennyi közutálat igazán belefér. attól tartok, minél szélesebb körben betartják a szabályokat, annál több ilyen műbalhét rendeznek, mivel a bevételt tartani kell…
   off: húzok oda máris @=)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s