A szépségipar szemtelen szolgája

„Elfogadsz tőlem egy termékmintát?” – szólít le egy búbánatos, ám igen eltökélt a bevásárlóközpontban. Udvariasan próbálom lerázni, de nem veszi a lapot, sőt: megfogja a karom, és odavonszol a kis pultjához. „Könyörgök, hallgass végig! Nincs elég rendelésem…” – suttogja esdeklően.

Gyorsan körbepislogok, aztán mérlegelek. Két percet kibírok, utána úgyis elfelejtem az egészet. Nem akarom megbántani, mert valami azt súgja, bántotta már eleget az élet. Keselyűtekintetű kolleginája prédaként les rám, s láthatóan nem tetszik neki, hogy a sminkben pompázó, tehát potenciális vásárlónak tűnő áldozatot ilyen rámenősen lenyúlták. A szomorú harmincas kezembe nyom egy mostani katalógust, egy múltkorit, egy szórólapot, egy múltkori szórólapot, meg a jóisten tudja, mit, majd a papírhalmomat igazgatva elnézést kér, amiért a következőt még nem postázták neki.

Ismerős?

„És ha be akarsz lépni, itt a regisztrációs űrlap, csak töltsd ki!” A tollat szabad végtag híján szerencsére már nem tudom megfogni. Így sem menekülhetek, mert kéri, hogy diktáljam az adataim. A két perc régen letelt, szökni kellene. A jól bevált köszönöm, nemmel kísérletezem, ám fikarcnyit sem ér. Lapozgatja üres füzetkéjét, s rimánkodik: most azonnal rendeljek bármit. Vagy inkább menjek haza, nézzem meg a rengeteg papírt, utána meglátogat és mindent fölír. „Legalább a kutyámnak lenne egy jó napja, imádja töcskölni az idegen lábakat” – fut át az agyamon, mire önkéntelenül elmosolyodom.

Hiba volt, nem is kicsi, mert az engedni nem akaró asszony biztatásnak veszi. Már tizenöt centis közelségből beszél az arcomba, amikor észreveszem, hogy kissé rúzsos a foga. Remélem, az enyém nem az. Legszívesebben faképnél hagynám, viszont nincs nálam fakép. Egy sima fapofának is örülnék. Miért folyamodik ilyen eszközökhöz a világ egyik legismertebb kozmetikai márkája? Már ha a márka sejti egyáltalán, hogy boldogtalan vidékeken sokan kényszermegélhetést próbálnak kicsikarni belőle. Az amerikai központban talán úgy képzelik, kosztümös hölgyek ajánlgatják az éppen futó kampányok termékeit.

„Adok kedvezményt! Tizenöt százalékot! Igaz, akkor nekem alig marad valami… Csak rendelj, kérlek, oké?” Bár korábban ezerszer kimondtam a tiltakozó választ, ő még mindig nem jött rá, mennyire fölöslegesen fáraszt. Kerek perec közlöm, hogy sietnem kell, szia, erre utánam rohan egy tollal. Fölírja a nevét és a telefonszámát a céges szóróanyagok összes létező üres felületére, pedig a viselkedésemből nyilván kikövetkeztette, hogy előbb diskurálnék a sátánnal, mint vele.

„Majd hívlak, hogy mit választottál!” – mondja búcsúzóul, de előtte még megmutat egy kihagyhatatlan ajánlatot az ötödik oldalról. Óriásit sóhajtok, hogy az ösztöneimnek ellenállva ne etessem meg vele a papírhalmot. Miközben kifelé menet megszabadulok a kéretlen reklámáradattól, megfogadom: soha többé, egyetlen másodpercre sem hagyom, hogy egy melankolikus tekintet mögött látni vélt sors ilyen helyzetbe sodorjon.


Még több cikk:

5 Comments

 1. oooo, Avon vagy Oriflame? (bár az amerikai központból igencsak az előbbit sejtem).
  Én ezzel a kérdéssel úgy vagyok, hogy mivel a fülem minden utamon be van dugva és dübörög benne a zene, no way hogy ne lehessen észrevenni, hogy épp leszarom üzemmódban töltöm az aksimat (vagy épp merítem a bankkártyámat). Egyébként simán csak elmegyek mellettük. Ha valami érdekel, akkor megyek én oda magamtól is :D Pl. a Nivea Fitline-on fincsi volt az eisberg sali, uh kibírtam, h megadtam az e-mail címem, ha hülyeségeket küldenek, úgyis csak spam listára teszem és kész.
  Az avon termékeket egyébként kifejezetten szeretem (pl. a szemhéjpúderjeik némelyike a kiváló minőség mellett elég jó árú is, vagy pl. szeretem még az arclemosó-ragyamentesítő termékcsaládot. Ellenben a szempillaspirálom már maybelline, mert sztem a piacon az a legjobb. Vagy a szemcerkám pl. essence, mert azt szeretem. Régen mi is avonoztunk anyuval, de ott csak arra ment ki a játék, hogy legalább a saját rendelésünk kijöjjön ingyen xd. Viszont mivel az osztályomban 4 avonos is volt, a suliban meg 44 legalább, így elég sok veszekedés-sértődés volt belőle, h ki kitől rendel :D

  Kedvelés

  1. avon hát. elfoglalták az egész c&a-t, annyian voltak, mint az oroszok. nem lehetett úgy tenni 5 lépést, h ne szólítson le vmelyik. a termékek közül egyébként nekem is van néhány kedvencem, de azokat be tudom szerezni 20% kedvezménnyel a belvárosi központban. a sulis szitu ismerős – főleg általánosból -, de én sosem rendeltem senkitől, mert tudtam, h a multi-level marketing miatt nekik lesz hasznuk belőle, és úgy voltam vele, h akkor dugják fel a seggükbe az egészet, nem pénzelem őket.
   (ha már említed az essence-t: ott a körömlakkok mindent visznek számomra, tizenvhány db van így hirtelen belőlük előttem @XD)

   Kedvelés

   1. Mondjuk azért esetünkben ha vki akart vmilyen akciót, de nem akart akkora értékben rendelni (pl. mittomén, “rendelj 3000 ft értékben 10-20 oldalról és akkor tied a szemcerka 1 ft-ért stb), na akkor tök szívesen segítettünk benne, hogyha más meg nem akart ilyet, de rendelt vmit onnan, akkor összeszámoltuk úgy, h jó legyen. Uh nekünk nem is volt ez nagy biznisz, tényleg csak a családi fogyasztást ha fedezte, ilyen havi 5-10 ezer ft hasznunk volt rajta.
    Viszont az oriflame csapat a múltkor a postát lepte el debrecenben és azoktól is elég volt szabadulni, pedig el se fogadtam semmit :D

    Kedvelés

 2. a múltkor elfogadtam egy hajápolós termékmintát egy olasz fodrásztól- 10 perc múlva már pakolták rám a csatos póthajakat, és könyörögtek, hogy vegyem meg, hiszen “csak 500 euro”. és akkor csak 200 mellé a hiperszuper hajvasaló. azóta én is kerülöm az ilyesmit. ^^

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s