A Röhejesen Fotogén Srác diadalútja

Csak egy legény létezik e vidéken, aki futás közben is úgy virít, mintha skatulyából húzták volna ki. Arca makulátlan metszésű, borostájának minden szála egyforma hosszúságú, tekintete áthatol a bugyin, fogai hófehér ékkövekként világítanak, és izmai pont megfelelő mértékben dagadnak. Zeddie Watkins Little-ért még a leszbik is átszoknak a farokra!

A Röhejesen Fotogén Srác szinte órák alatt netcelebbé vált, miután kocogós fotójából a leleményes közönség úgynevezett mémet kreált. „Csupán egy haveromat kerestem a tömegben, amikor véletlenül épp a kamerába néztem” – nyilatkozta szerényen a tévében, merthogy a példátlan közérdeklődés okán az ABC csatorna reggeli műsorában is szerepelt. Nem ő az első ugyan, akinek egyetlen pillanata pellengérre került a 9GAG-en, viszont eddig senki sem állt önként és dalolva emiatt reflektorfénybe.

Ah, girl look at that body!

Mondjuk, erre elég nyomós érv, hogy másokról többnyire elképesztően előnytelen fotó lesz humor tárgyává. Zeddie-ről pedig – neve egyébként sokak szerint ellenállhatatlanul szexi – lehetetlen olyat készíteni. Tévéinterjújának minden egyes képkockáján tökéletesen néz ki, noha a monitor előtt nyálcsorgató barátnőjüket megfékezni kívánó pasik hada igyekszik esztétikumára rácáfolni. Persze, ő nem törődik a rosszmájúakkal, inkább Twitteren próbál olvadozó rajongóinak egy-egy személyre szóló üzenettel kedveskedni.

Na, de nem a huszonöt éves kaliforniai szépfiú fizimiskája itt a lényeg. Sokkal érdekesebb, hogy a sztárcsináló mechanizmust mennyire megváltoztatja a világháló. Ha egy földi halandó korábban hírnévre vágyott, tennie kellett érte valamit. Az álszent módon akaratlannak álcázott imázsépítéstől egészen a gátlástalan öntukmálásig terjed a skála, attól függően, hogy kinek mit vesz be a gyomra. Minden művészben, újságíróban vagy kreatív tartalmat előállító amatőrben van némi magamutogatási hajlam. Egyesek dekoltázst tesznek közzé, mások meg saját készítésű dalokat vagy cikkeket. A közönség dolga, hogy megmondja, mennyire jók ezek.

A publikum mostantól aligha éri be az elé tárt lehetőségekkel. Rámutathat az utca emberére, hogy hé, te kellesz. Miközben a tehetségkutatók legelső selejtezőjében jelentkezők ezrei ordítják sírva, hogy az adásban töltendő néhányszor három percre tették föl az életüket, a nép úgy gondolja, másfajta sztárokat szeretne. S ehhez meg is van minden eszköze. Lencsevégre kapható a viccesen grimaszoló szomszéd, amikor egy szál gatyában lóbálja a slagot a kertben, de nincs biztonságban a sorban álláskor mélázó idegen sem a szupermarketben.

Bár az angyalarcú Zeddie kísérletet tesz rá, hogy így szerzett hírnevét klasszikus formában kamatoztassa – állítólag egy érrendszeri betegségek megelőzésére szakosodott alapítvány számlájára utalja a gázsiját –, az effajta celebségnek teljesen más a mechanizmusa. Egyfelől a sztárok nem biztos, hogy értesülnek a könnyen jött hírnévről, hiszen a mémek célközönsége az internetet használó fiatal rétegre, azon belül is egy bizonyos fajta humort kedvelőkre korlátozódik. Másfelől pedig nemcsak az ikonteremtés folyamata, hanem az érdeklődés fenntartása is a közönség kezében van. Minél több poént gyártanak egy adott fejhez, annál tovább dagad a lufi. Ha megunják, vagy jön egy izgalmasabb, azonnal durr neki.

A világ még olvadozva reméli, hogy a Röhejesen Fotogén Srác nem fog erre a sorsra jutni. De a róla szóló poénok máris ritkulni látszanak…


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s