Nyugi van a Deják téren

„A Deják téren, há’ naná, há’ hol?” – tette föl a költői kérdést húsvét vasárnap reggelén Auth Magda a Kossuth Rádió mikrofonja előtt, majd rekedtes hangon nyugalomra intette magát. Az ország egyik fele nevet, mások ellenzéki összeesküvésről beszélnek. De azon senki sem akadt ki, hogy miről volt szó az ominózus hírekben…

A királyi médium hivatalos közleménye szerint az ötvenes éveiben járó hölgy rosszul lett élő adásban, és sajnos most is kórházi kezelésre szorul. Az ítélkezés lelkiismeretünk, fantáziánk, ideológiai hovatartozásunk, illetve józan eszünk dolga, ez utóbbi jelző viszont ironikusan hathat az üggyel kapcsolatban. Talán sosem fog kiderülni, mi volt a hablatyolás igazi oka, ugyanakkor tény, hogy reggel hatkor így betintázni még egy sokadéves kollégistának is becsületére válna.

Valami komoly? Vagy csak a misebor?

Az aggódó kommentelők súlyosabbnál súlyosabb betegségeket vélnek megállapítani a felvétel tucatszoros meghallgatása után, míg a kevésbé kedvesek frappáns remixeket készítenek. „Ez egy rágalom, politikai töltelék, muníció az ellenzéknek” – véli egyikük, de olyan is akad, aki szerint nem szabadna, hogy ilyesmiből hír kerekedjen. Márpedig a szokatlan események a sajtó hőskora óra nyomdafestékért kiáltanak! Manapság, persze, inkább billentyűzetért. És itt jön a kommunikációs slusszpoén: az interneten csak másnap lett az egészből hacacáré.

Mindig sejtettem, hogy a Bartók meg a Kossuth csupán arra jó, hogy bizonyos társadalmi rétegek bizonyos korosztálya ürítkezés közben sisteregtesse a vécén, bár alighanem lanyhul tőle a bélműködés. Ám mégis példátlan, hogy a vicces blokk hallgatói között egy, azaz egy darab személy nem volt, aki elindította volna a hírláncolatot. Még a Népszabadság is hétfőn bírta közzétenni a hanganyagot, noha ellenzékiként nyomban illene lecsapnia a szaftos sztorira. Az MTVA rosszullétről szóló közleménye pedig egész pontosan harmincöt órás késéssel jelent meg az incidenshez képest.

A miértre kielégítő választ ad a megörökített, nyúlfarknyi részlet. Hát miféle híradó az, amelyben kizárólag annak jut hely, hogy melyik egyház hívei hol és mikor tisztelhetnek istent, hallhatnak misét? Milyen perverz szerkesztői megfontolás helyezte az érdektelen kategóriába a világ összes többi eseményét, s állított előtérbe egy sor, nulla hírértékű történést? A hívők a rádió útbaigazítása nélkül is pontosan tudják, hová kell menniük húsvét vasárnapján. Bár lehet, hogy nem pont az évtized legismertebbnek ígérkező közszolgálati hírblokkjában kellene keresni a hibát.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s