Petőfi Sándor Pákóval táncol

„Petofi Sandor: A nemzetkozi dal” – kezdte ünnepi szavalatát a hangulatos háttérrel, entellektüel öltözettel és trendi tokba bújtatott táblagéppel szalonképessé varázsolt Fekete Pákó, majd három kínosan erőltetett perccel később egy laza „elbasztam”-mal fejezte be. Tényleg főbenjáró bűnt követett el népünk ellen?

A harmincöt éves médiaszemélyiség az ország bohóca. Afféle nagyra nőtt gyerek, akinek sok mindent elnézünk az önfeledten végigkacagott ügyetlenkedésért cserébe. Négy éve ugyan belecsusszant egy náci karlendítéses, zsidózós szituba Tomcaték rádiójában, de azóta feloldozást nyert, és jó ideje ismét a bulvárlapok egyik főszereplője. Tudjuk róla, hogy kisebb gyermekének anyja, a mesés szépségű Ágica elhagyta, s filléres gondjait sem titkolja.

„Hát ezért írtam meg...”

Éppen ezért minden szereplési lehetőségnek örül. Majka Punk16 című műsorába is kitörő lelkesedéssel látogatott el március idusán, hogy a Blikk TV kamerája előtt előadja az 1848-as forradalom és szabadságharc védjegyévé lett verset. A pilvaxos fiúk Sanyija azonban a legkevésbé sem volt tekintettel annak idején a jövő esetleges afrikai vendégeire: rengeteg hosszú magánhangzót és nyelvtörő hangkapcsolatokat hagyott örökül költeményében.

Ennek eredményeként az egyik szó így sikerült, a másik úgy, Pákó pedig időhúzás gyanánt átlag öt másodpercenként a szemüvegéhez nyúlt. Akik végig bírták nézni, hallgatni a performanszot, azoknál a szaftos zárszó bizonyára kiverte a biztosítékot. A közönség egyik harmada rasszista lett, a másik csupán a mókás kongást rúgta volna föl, de csöndes facepalmozók is akadtak szép számmal. Tény, hogy nem százas, aki a didikirály kezébe a kollektív emlékezet szerves részét képező szöveget ad, ugyanakkor tagadhatatlanul túlérzékenyek vagyunk az efféle afférokra.

Vigyázzban állunk a Himnusznál, sőt, megünnepeljük a születésnapját. Gyakran hozzácsapjuk a Szózatot, mert minél több kulturális szállal kötődünk a múlthoz, annál jobb. Dicsekszünk vele, hogy mi volt, hiszen addig sem kell sajnálkoznunk azért, ami van. A magyar identitás témájára úgy ugrunk, mint a vérszomjas vadak, közben képzelt ellenségünk talán nem is sejti, vétke milyen hatalmas. Pákó lehet szerencsétlen flótás, akiből megint hülyét csináltak, vagy zseniális üzletember, akinek a személye ismét téma. Annyi azonban biztos, hogy a valóságban szelíd állampolgárként pózoló klaviatúranáciktól nem kell tartania.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s