Nincs más poén, csak a 47 ezer és a Hummer

Bűnös lelkű politikusok 47 ezer forintja kontra síkhülye gazdagok terepjáró monstruma: napok óta másról sem szól a közösségi média. Lehet ezeken sírni, nevetni első vagy második alkalommal, viszont nem igaz, hogy az ezerötszázadik csóróra fotosoppolt Matolcsy és Zsiga, meg a Balaton jegére montírozott birodalmi lépegető mindenkit mosolyra fakaszt.

Pedig de. Valamilyen különös oknál fogva képi és szóviccek hada jelenik meg minden áldott órában, hogy elárassza a Facebookot, a Twittert, s a jó öreg Iwiwet. Máskor egy-egy aranyköpés vagy poén belátható időn belül kipurcan, de ezeket addig csűrik-csavarják, míg a nyúzástól kopár csontvázuk szét nem porlad. Posztolja tanár, diák, szülő, gyermek, főnök és munkatárs, ráadásul a megosztások számából ítélve mindannyian olyan jól szórakoznak, hogy vétek beszólni nekik.

Ha-ha-ha-ha-ha...

Egy kicsit mintha meghalt volna Magyarország humorérzéke, egy kicsit mintha a valóság legabszurdabb morzsáiba kellene kapaszkodni a túléléshez. „Mit is mondott amúgy a 47 ezerről ez a Matolcsy?” – kérdezte tőlem egy haver, de a magyarázatként dobott linket már lusta volt végigolvasni. A kormányszóvivő szerint az egyébiránt „szerény, de biztos megélhetésre” szánt összeg mögött azt kellene látni, hogy milyen sok, hiszen a Start-programban résztvevők havi járandóságát jelenti, és nemrégiben a kétszeresére emelték.

Ilyen jövedelmi viszonyok között különösen megkapó a hír, hogy valaki képes több tízmilliós monstrummal a néhány centi vastag jégre hajtani, ráadásul mindjárt kettővel. A politikai és a bulvár jellegű információmorzsa ezért kölcsönösen erősíti egymást, miközben előbbit újra meg újra előszedi a tévé, a rádió, az újság.

Az egyik honatya gúnyosan odadobja a másik elé az ominózus összeget, a harmadik helyesli a gazdasági miniszter szavait, ám kiderül róla, hogy a napi bevétele is tetemesebb, a negyedik pedig csak annyit ismételget, hogy az Orbán-kormány „monnyon le”. A sajtó képviselői mindezt lelkesen lefotózzák, levideózzák, megírják. A Hummer-sztorinak nincs ugyan ilyen kaliberű utórezgése, de a nép fantáziája kimeríthetetlen. Legalábbis annak hiszi magát.

A 47 ezres és a jeges humorbonbonok közös pontja, hogy aki nem érintett, fölszabadultan röhöghet rajta. Mivel az online mókamikik általában valahol az éhenhalás és fölös milliók között lézengenek a társadalmi ranglétrán, senki sem fogja úgy érezni, hogy pont az ő esete vált elcsépelt viccek tárgyává. Legföljebb megállapítja: a válság bizony begyűrűzött a tréfaszférába.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s