Az ásványvízben mikroszkopikus székletmaradványok úszkálnak vígan, míg az egészségesnek hitt csodahalról kiderül, hogy terhes nők vizeletével injekciózzák és antibiotikumok hadával etetik. A média pedig dörzsöli a tenyerét, amiért ilyen ínyencségekről tájékoztathat téged.

Szinte nem is akad olyan élelmiszer, ami körül ne robbant volna bomba. A húsok táján állandóan zajlik az élet: a marha kapcsán néhány évvel ezelőtt a roppant kellemes nevű szivacsos agysorvadástól kellett rettegni, majd a baromfifélék és a disznók influenzásak lettek. Tavaly nyáron az uborka tetszelgett a főgonosz szerepében, miután fosóbaktérium-fertőzöttséggel vádolták meg. Egyik pánikból a másikba esel, mert a károsnak bélyegzett termékek mellett tálcán kínálják a híreket is neked.

„With the taste of a poison paradise...” ♫

Informálódni alapvetően jó, ám a folyamatnak van egy tagadhatatlan hátulütője. Vitatott kérdés esetén könnyen előfordulhat, hogy minél inkább utánanézel, annál hülyébbnek érzed magad. Az értesülések gyakran ellentmondanak egymásnak. A tévében hallod, hogy bifidusz akármisz került a palackozott vízbe, ezért haladéktalanul kivonják a forgalomból. Ha elsőre megértetted a latin nevet, rögtön rákereshetsz a neten, és szörnyülködve olvashatod, mi az. Két óra múlva egy orvos valamelyik rádióban azt nyilatkozza, hogy nem lesz semmi bajod. Te meg örömmel széttéped a sebtében körmölt végrendeleted.

Ezerszer kellemesebb elhinni a rád nézve előnyös üzeneteket, mint azokat, amelyek szerint akaratlanul ártottál a testednek – sőt, még pénzt is adtál a szívásért, de ez a legkisebb probléma. A nagyobb gond a tálalásban rejlik: a tájékoztatás annyira összemosódott a szórakoztatással, hogy érzékeny témáknál felelőtlen szenzációhajhászatba csap át. Nem számít, ledugod-e az ujjad a torkodon, ha ezt vagy azt megtudod, a lényeg, hogy a tévéműsor hozta a nézettséget, a rádió a hallgatottságot, a cikk pedig a kattintásszámot.

Ékes példa erre a Heti Válasz „pangasius-átverésről” szóló izéje. Az újságíró amolyan szobatudósként átnyálazott pár anyagot az ügyben, hozzácsapott néhány ijesztőnek szánt, de nem itteni és nem mostani statisztikát, végül az észosztás kritikátlan piedesztáljára emelte magát. Mindezt ahelyett tette, hogy bazi nagy fáradtság árán elballagott volna a legközelebbi szupermarketbe egy zacskónyi jajderossz halfiléért, aztán bevizsgáltatta volna az ÁNTSZ-szel. Igaz, annak eredményére talán a kutya sem klikkelne eszeveszetten.


Még több cikk: