Akciós abortusz ajándék lelki fröccsel

A húszéves Niki némán ücsörgött egy padon. A kórház melletti parkban jöttek-mentek az emberek, de ő alig észlelte a jelenlétüket. Keze önkéntelenül a hasára vándorolt, mire erőszakosan félrerántotta az eltévedt végtagot. Nemrég tudta meg, milyen procedúrát kell végigcsinálnia egy „egyszerű” abortuszhoz.

Miért pont most kellett módosítani azt az átkozott törvényt? Miért pont most csúszott hiba a számításba? Niki ötezerszer ismételgette magának ugyanazokat a kérdéseket, csak hogy egy helyen tartsa csapongó gondolatait. Ha nem teszi, súlyosabb témák felé vándorolt volna az agya. Egyszerűbb volt olyan mondatokat fogalmaznia, melyeknek nem ő volt az alanya. És nem is a kisbaba. „Dehogy kisbaba, csak egy undok sejtkupac, ami el akarja cseszni az életem!” – motyogta halkan, egy távoli pontra meredve. Rögeszmés tekintetét látva két lépést hátrált az arra sétáló nénike.

„Lehunyja kék szemét az ég…”

Niki elsőéves volt az egyetemen. Ha a szüleinek lett volna egy kis pénze annak idején, talán már a végén járna. De érettségi előtt szembesült vele, hogy hiába adta be a jelentkezését öt helyre, nincs mese: dolgoznia kell. Az anyukájának megköszönték a több évtizednyi munkát, és kitették a szűrét. Azóta sem tudott elhelyezkedni, mert mindig akadt nála fiatalabb, képzettebb. Kinek kell egy egyszerű, középkorú asszony, amikor egy eladói állásra diplomások tucatjai ugranak?

Szerencsére Nikinek a tizenkét órázásért cserébe elnézték, hogy nincs felsőfokú végzettsége. Egy hamburgeresnek amúgy sem fontos az oklevél, de hát a többi pályázónak volt, szóval Dénes bá’, a szomszéd még így is rendes, amiért fölvette. Miközben osztálytársai a gólyatáborban eszméletlenre itták magukat, Niki a kánikulától fűtött konyhában terjengő olajgőztől ténfergett félájultan. Próbálta méltósággal viselni a helyzetet, mert a lelke mélyén remélte, nem kell föladnia az álmait.

Most sem lát a könnyektől, amikor eszébe jut a pillanat: egy műszak után fáradtan matatott kulcscsomójával az ajtó előtt, mire az kitárult, s a pici előszoba küszöbén sugárzó arccal várta őt az édesapja. „Mehetsz egyetemre, kislányom!” Előléptetés, valamivel jobb fizetés tette lehetővé a lehetetlent. Az összeg messze nem volt annyi, hogy jólétet biztosítson mindhármuknak, de az öregek megfogadták: ha kell, margarinos kenyéren tengődnek. A lényeg, hogy Niki végre esélyt kapjon egy jobb életre.

A padon ülve úgy érezte, végleg elrontotta, ráadásul nyomasztotta a titok súlya. Még a barátjának sem mondta el, hogy késett a menstruációja, mert egy fiúval ugyan miként lehet megvitatni? Otthon sem beszéltek ilyesmiről soha, ezért Niki úgy vélte, ha a párja vigyáz, akkor nem történhet semmi baj. Néha eszébe ötlött az óvszer, a fogamzásgátló tabletta, meg a szobatársának színes magazinjaiban látott, „védekezésre” való eszközök sora, viszont ezek közül mind úri móka. Neki nem volt ilyesmire havonta több ezer forintja.

„Inkább jutott volna!” – jegyezte meg magában a leleteit szorongatva. Most ugyanis közölték vele, hogy a műtétért kell fizetnie. Méghozzá sokat. Előtte muszáj valami abortuszbizottság elé járulnia, ahol papfélék döntenek majd róla, megalapozott-e a szándéka. Aztán ultrahangfelvételt dörgölnek az orra alá, mely konokul megmutatja, kit készül megölni. „Saját magamat kellene” – jutott a szomorú következtetésre, majd a táskája után nyúlt, hogy megnézze, van-e elég pénze olyan gyógyszerre, ami segítene.


Még több cikk:

38 Comments

 1. Bakker, ez nagyon kemény írás lett. Én pont ma voltam orvosnál gyógyszert iratni,mert mar ideje volt, meg hat ha kicsit foghatjuk humorosra, fogadtunk is a párommal, hogy ő a cigit teszi le, én a gyógyszert kezdem el.Elég ha egyszerre egyikünk mérgezi magát vmi szarral.De legalább nem kell aggódnom, hogy becsúszik egy nem várt kölök.
  Viszont ha már itt járunk, engem ugyan nem hatna meg ha ultrahangon mutogatnak egy valóban még sejtcsomó állapotában lévő valamit, mert ha nincs miből felnevelni és nem tudnék neki méltó életet biztosítani, akkor jobb ha nincs. Az én felfogásom szerint ez nem gyilkosság, hanem magunk és egy leendő jövevény megkímélése attól, hogy azon kelljen gondolkodnunk, jut-e nekünk enni, ha őt etetjük, vagy egyáltalán neki jut-e.

  Kedvelés

  1. thx, ez volt a cél. egyébként maximálisan egyetértek az álláspontoddal. nekem azzal kapcsolatban van ellenérzésem, aki nyomorban vállalja a sokadik gyereket… a minden gyerek lakjon jól kampányban is kiakaszt, h a vv-seket vendégül látó családok 7-8 pulyát vállaltak, most meg sír a szájuk, amiért nem tudják eltartani őket. tudom, h bizonyos nézetek szerint a gyermek minden esetben isten ajándéka és örömmel kell fogadni, de azért racionalitás is van a világon…

   Kedvelés

 2. Már megint milyen hozzáállás ez a kormány részéről? “Buta, felelőtlen nő, most jó sokat fizetsz a gondatlanságod miatt, majd máskor jobban odafigyelsz.”
  Sajnos nemrég unokatesóm vett részt abortuszon Olaszországban, de ott valahogy nem ez a hozzáállás.
  1. nem fizetős
  2. Ingyenes pszichológus, hogy túltedd magad rajta. Nem horrorvideókkal/ultrahangokkal rémisztgetnek, meg generálnak bűntudatot, hanem segítenek elviselhetőbbé tenni a fájdalmat.

  Kedvelés

 3. Ez akár az 1984 egyik fejezete is lehetett volna. Eh, rémes, hogy folyton vén, impotens faszik döntenek női, családi kérdésekről. Persze Hóbagoly se jobb, amikor közölte, h a nőt csak a szülőszobában nem lehet helyettesíteni… az összes ilyen KInder-Kirche-Küche pasast 47 ezer Ft-os közmunkára kényszeríteném pár évre (vagy elég csak telente), fűtetlen egyszobás lakótelepi, liftnélküli, penészes lakásba, két éhes gyerekkel, miközben 96 Ft-ot tudnak egy nap kajára költeni… meglátnánk, mint mondanak a harmadik bébi perspektívájára, amit a jó kormány úgy igyekszik népére tukmálni.

  És igen, gyönyörű dolog a nagy család, ha lesz rá lehetőségem, örömmel összehozok három kölyköt (kettőt mindenképp), de ezt soha, semmilyen körülmények között nem lehet kényszerrel megoldani. Mindegy, h a kényszer adótörvényekben, röghözkötöttségben vagy korlátozó intézkedésekben, formalitásokban rejlik, ez sehová sem vezet.

  Kedvelés

  1. diszkréten összerándult a gyomrom a KInder-Kirche-Küche kifejezésre, mert nehezen átnyálazható emlékeim vannak róla a legutóbbi vizsgaidőszakból… @=P
   amilyen inkompetensek a döntéshozóink mostanság, én már egy újabb ratkó jellegű intézkedésen sem csodálkoznék sajnos. a körülményeinket elnézve jutalmazással esélytelen a gyermekvállalási kedv növelése, így marad a büntetés. btw aránytalanul kevés nálunk a női politikus, amelyik véletlenül faroktalan, az is hoffmannféle. ő pedig nem fog gumit osztani az iskolákban.

   (70%-os adó- és járulékteher van a béremen, EZMIBAZMEG?)

   Kedvelés

   1. miért, a legutóbbi vizsgaidőszakot terhesen töltötted a templomban/konyhában? :DDD

    ááá, a az adót ne is mondd… és elvették az adójóváírást is, pedig milyen jól esett mindig az a 110-180 e Ft májusban az APEH-től… :((( Hiányozni fog.

    Kedvelés

 4. Elgondolkodtató írás, ismét, kedves Sav. Az előítéletesség ronda tulajdonság, mégis sok emberben ott lappang. Nem posztom eldönteni, ki tette helyes és kié helytelen. Az államé -úgy gondolom- éppúgy nem az. Attól függetlenül a fogamzásgátlás ma már nem tabu kérdés. Bárhol, bárhogyan hozzájuthat az ember a megfelelő eszközökhöz. Egy orvosi vizsgálat után felírják a legmegfelelőbb- már ha van ilyen, az egészségkárosító hatásokat figyelembe véve- gyógyszert, ha drágának találja, kérhet olcsóbbat. Van olcsóbb, csak el kell magyarázni a dokinak, hogy, nem telik a felírtra. Ne felejtsük el, hogy az orvosok szerződésben állnak gyógyszergyártó cégekkel és az eladott mennyiség után jutalékot kapnak. Aztán ott van az óvszer: ha drága a boltban árult 3db 600-1000 forintért, szét lehet nézni az interneten. Csak megsúgom, hogy 150 darabot már lehet venni 6000 forintért, amiben benne van a postaköltség is. Ha a pároknak így jobb, felezve csak 3000 forintba jön ki és nem hiszem, hogy egy hónap alatt elhasználnák. Véleményem szerint mindenhol vannak kiskapuk, csak meg kell találni azokat.

  Kedvelés

  1. köszi.
   most őszintén, én betojnék a 6000 ft / 150 db kotonkonstrukciótól, és állandóan azon járna az agyam, h nem szakad-e ki @XD tudom, a nagy márkáknál a reklámot kell megfizetni, csak bennem van az, h ami iszonyúan feltűnően olcsóbb a versenytársainál, talán szarabb is. oké, körömdíszből most vettem 1 $-ért 120-at, de ha fos, legrosszabb esetben buktam 220 ft-ot. de óvszernél?
   amúgy egy átlagos anyagi helyzetű, megfelelő felvilágosultságú ember biztosan tud gondoskodni a védekezésről, de ha e 2 tényező közül vmelyik hiányzik, szopás van (ha tényleg csak az lenne, másról beszélnénk most @XD).

   Kedvelés

 5. Az vagy te :D
  Nem mondtam, hogy a kínai piacról kell vásárolni. Ezek ugyanazok a márkák, amiket a boltban lehet venni (csak gondolom a hirdetők “könnyen” jutottak hozzá), ugyanazzal a minőséggel. Egyébként már hallottam olyanról is, hogy spirál mellett esett teherbe valaki. Szóval mindig besikerülhet a “baki”, csak túl nagy árat fizetnek ezért nők (no és persze azért a férfiak is)…

  Kedvelés

 6. A szex felelősséggel jár. Ezt el kell fogadni. A mi első gyerekünk sem volt betervezve, de a férjem, aki akkor még csak a barátom volt, fel tudott nőni a feladathoz, mindenben támogatott, plusz munkát vállalt. Hát igen, választani is tudni kell. A szülőknek ilyet beadni igen kényes, de meg kell lépni. A kezdeti vagdalkozás után szerintem minden szülő segít a gyerekének ilyen helyzetben. Én sosem akartam nagy karriert, meg csillogó életet, aki azt akar, az százszor jobban figyeljen oda, és inkább soha ne is vállaljon gyereket. Fogadjon örökbe egy kutyát, vagy tartson macskát. Én nem jártam főiskolára, de nem is bántam meg.
  Nem vagyok egy elvakult feminista, de tényleg több nő kéne a fontosabb pozíciókba. Én csak attól félek, hogy ha meg is történne, mégtöbb Hoffmann, Szili, meg Dávid Ibolya érkezne.

  Kedvelés

 7. korábban meg az volt, hogy önfeledten vihorászó, “kisműtét” előtt álló csitrik társaságában próbáltam lelket verni a Kedvesembe, mert 3 és fél hónaposan elveszítettük a kisfiunkat… nagy élmény volt.

  engem ez a történet baromira nem tud megindítani. rengetegféle fogamzásgátló van, a havi árak jellemzően 3000 huf alatt vannak, de ha 3 hónapot vesz az ember, akkor még kevesebb. ha ennyit nem tudnak KETTEN kigazdálkodni, akkor védekezzenek pohár vízzel, de helyette.

  ez egy kibaszott demagóg írás volt, ahol mindent megtettél azért, hogy egy idióta, gerinctelen embert sajnálni kezdjünk. nálam nem sikerült.

  félreértés ne essék, semmi bajom az abortusszal. még csak a szigorúbb szabályozást sem követelem. de nehogy már sajnálni kezdjem őket, csak azért, mert ki kell kapartatni magukat. ahhoz azért több kell.

  Kedvelés

  1. úristen, sajnálom, ami veletek történt…

   szerintem ebben az országban érdekes a szexualitáshoz való viszony. miközben kétségbeesetten próbáljuk “nyugatiasan” kezelni a témát, a lelkünk mélyén iszonyatosan prűdek vagyunk. ebből kifolyólag a kamaszok csak szerencsés esetben jutnak időben megfelelő információkhoz a védekezéssel kapcsolatban. oké, aki 14 évesen baszatja magát, nyilván hülye, de én arra sem mondanám, h megérdemli az abortuszt. mert ha kommunikációképtelen, esetleg szellemileg nem túl felvilágosult családban nevelkedett, honnan tudhatna a fogamzásgátló eszközök előnyeiről, hátrányairól, mellékhatásairól, elérhetőségéről, áráról? ilyenkor jönnek képbe a “forró fürdő után nem lehetek terhes” és az ehhez hasonló tévhitek. persze, erre is azt szoktam első körben gondolni, h aki elhiszi, úgy kell neki, de amikor a munkám révén naponta szembesülök vele, h milyen széleskörű a tájékozatlanság, mindig eszembe jut: inkább ingyen gumit kéne osztogatni (tájékoztató füzettel és használati utasítással együtt), mintsem érveket és ellenérveket megfogalmazni, vagy konzervatív és liberális nézeteket ütköztetni.

   száz mondatnak is egy a vége: én nem a kaparásra váró tiniket rúgnám pofán, hanem a szüleiket, amiért végigasszisztálták, h gyermekük oda, unokájuk pedig a kukába kerüljön.

   Kedvelés

   1. ne keverd a szezont a fazonnal. az abortusz nem fogamzásgátló módszer, a róla folytatott diskurzusban semmi keresnivalója annak, hogy felvilágosítás meg ingyen óvszer kellene.
    nem arról van szó, hogy megérdemli-e vagy sem. egyébként igen, szerintem megérdemli, de ez lényegtelen, mert abortusza lesz. pont.
    innentől az a kérdés, hogy simogassuk-e buksiját közben semmi baj, előfordul az ilyen alapon, vagy inkább dörgöljük a képibe, hogy mi is az, amit ő most tenni fog.
    ha már nevelni akarunk, akkor szerintem az utóbbi…

    Kedvelés

    1. a terhesség már nem az a helyzet, ahol nevelni kell, hanem inkább segíteni… és ha mindenki tisztában lenne a fogamzásgátlással, sokkal kevesebb abortuszra volna szükség, ezért a szakmai diskurzus nagy részét a felvilágosító kampányok adják. az okot – nevezetesen a tájékozatlanságot – kell mérsékelni, nem pedig a következményeket súlyosbítani.

     Kedvelés

     1. nem terhesség. abortusz. megint terelsz.
      nem arról szól a kérdés, hogy mi legyen a “megesett” lánnyal. legalábbis az írásod rohadtul nem arról szól. az arról szól, hogy abortusza lesz, jaj szegényke.
      lehet azon elmélkedni milyen más lehetőségek vannak. pl. megesett lányok átmeneti szállása, ahol vigyáznak rájuk és keresnek örökbefogadókat a gyereknek. van egy csomó példa nemzetközi szinten, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha nem akarja/tudja felnevelni a gyereket, de vállalja azt, hogy megszüli. ebben az esetben igenis kijár neki a támogatás, a segítség, mert ez egy nagy vállalás.
      de itt és most továbbra sem erről van szó. arról van szó, mi legyen akkor, ha úgy dönt, hogy abortusz.
      onnantól kezdve, hogy teherbe esik, az abortusz a legkönnyebb megoldás, mert semmiféle hosszútávú felelősségvállalás nem társul hozzá. akármi rendszert, segítő hálózatot, akármit készítesz annak érdekében, hogy ne ezt a megoldást válassza, akkor is ez lesz a legegyszerűbb, mert rövid úton véget vet a problémának, aztán mehet minden tovább a régi mederben.
      igenis meg kell nehezíteni, hogy legalább rövid ideig szembesüljön azzal, amit tesz. dörgöljék az orra alá az UH képet, álljon oda féltucat ember elé és mondja el, miért döntött így. vállaljon felelősséget. legalább akkor egyszer.
      és mielőtt eszedbe jutna, hogy akkor majd otthon fogja titokban megszülni, aztán a kukába bedobni, arra meg azt mondom, hogy aki ilyet tesz, azt meg ott helyben kell lassú tűzön pirítani, ha már annyi gerinc nem volt benne, hogy elvetesse.
      persze az is igaz, hogy pénzt nem lenne szabad kérni érte. ingyen, de fusson vesszőt, ha már így döntött.

      Kedvelés

     2. benned van egy olyan mély, mindent elsöprő, lenéző ellenérzés az abortusszal kapcsolatban, amivel nem tudok mit kezdeni. leírhatod, fölfogom, sőt, köszönöm, h pont itt osztod meg, mert sokak számára elgondolkodtató lehet. igaz, vitába szállni senki sem fog veled, mert a saját igazságodon kívül mindent terelésnek vélsz.
      az én szememben az abortusz nem bűncselekmény, aki amellett dönt, nem bűnös, és semmivel sem látom jobbnak azt az esetet, ha egy nő 9 hónapot végigszenved a hasában egy nem kívánt gyerekkel, akivel aztán fene tudja, mi lesz. ez nyilván világnézeti dolog, amelyben közrejátszik a neveltetés, a vallás, a környezeti tapasztalatok, stb…
      viszont abban minden körülmények között biztos vagyok, h egy nőnek joga van rendelkezni a saját teste fölött. akár megesett 16 éves, akár “karrierista” huszonéves, nem tartozik elszámolással sem nekem, sem neked. a mindenkori hatalomnak pedig végképp nem.

      Kedvelés

     3. nem bűncselekmény, még csak nem is bűn. a magzat/embrió nem élőlény, nem él és így nem is lehet joga az élethez. de az élet csírája, minden megvan benne, amitől ember, mint te meg én, lehet. és ez tiszteletet, pillanatnyi megtorpanást érdemel.
      az abortusz nem mandulaműtét, hogy fagyi járjon utána.
      nem akarom senkinek sem megtiltani, hogy abortusza legyen. csak annyit akarok, hogy legyen tisztában vele, hogy mit történik, hogy értse meg, fogja fel, mi az amit tenni készül, hogy kapjon a fejéhez és soha többet ne kelljen ilyet tennie.
      nem nekem, vagy neked, vagy bárki másnak és a főleg nem a hatalomnak kell elszámolnia, hanem saját magának. de úgy, hogy nem hazudik közben magának. de ezt máshogy nem lehet ellenőrizni csak úgy, ha beszél róla…

      Kedvelés

     4. Miért fusson vesszőt? Vannak, ugyan elenyésző számban, akik mondjuk fogamzásgátló mellett estek teherbe. De ezt utólag már nem is lehet eldönteni, ha megvan a baj. Vagy erőszak áldozata lesz. Mindenki azt mond, amit akar, de biztos, ami biztos, bűnhődjön, igaz?
      A másik meg az, hogy sokan hajlamosak elsiklani a tény felett, hogy nem egy ember kellett a gyerekhez. De ez azért maradjon a nő gondja, ugye? Szülje csak meg a gyereket, aztán győzzőn csak válaszolni a kérdésekre, hogy hova is lett…Arról nem is beszélve, hogy ha végigcsinálja, még jobban sérül lelkileg. Részemről, ha már megszületne, nem tudnám elhagyni. Főleg, hogy az örökbeadás nem egyszerű dolog, lehet, hogy egy intézetben fog elkallódni.

      Kedvelés

     5. már vártam egy ilyet…
      meg sem próbáltad megérteni mi?

      a megbízható fogamzásgátló módszereknek, mint tabletta és méhen belüli eszköz, nyoma van. egyiket sem a sarki boltban lehet beszerezni kilóra. a koton, ha elszakad, az nem kicsit kireped, hanem darabokra hullik, azt észre lehet venni, ha lecsúszik, azt is. mindkét esetben ott a sürgősségi fogamzásgátlás, aminek szintén nyoma marad.
      a megerőszakolt nő menjen orvoshoz, nem csak a terhesség, hanem a sérülések, nemi betegségek miatt is. meg menjen rendőrségre, mert aki egyszer erőszakolt, az újra meg fogja tenni. te mit szólnál, ha megtudnád, hogy a téged megerőszakoló már régen sitten lehetne, ha az előző áldozata tett volna valamit ellene?
      ez mind-mind ellenőrizhető, figyelembe vehető.
      a többi meg megszívta. komolyan könnyeket akarsz hullatni értük?
      a két ember kell a dologhoz nagyon rossz duma. a férfinak és a nőnek nincsenek azonos jogai ebben az esetben. minden döntés a nő joga. a férfi csak befoghatja a száját és élhet együtt a nő döntésével. sem ahhoz nincs joga, hogy nem akarja a gyereket, sem ahhoz, hogy akarja. ha pedig a jogok nem azonosak, akkor a felelősség sem lehet azonos. tetszik, nem tetszik, ez van.
      egyébként meg pont ti lennétek legjobban megsértődve, ha eljutna odáig a tudomány, hogy nem kell nő a gyerekhez…

      Kedvelés

     6. Hogy bizonyítod be azt, hogy egy nő úgy esett teherbe, hogy rendszeresen szedte a fogamzásgátlót, de beleesett abba a bizonyos százalékba, és megszívta, vagy szintén szedte a fogamzásgátlót, de kihagyott egy napot…? Nyilván nem arra gondoltam, hogy a fogamzásgátló eszközöknek nincs nyoma.

      Kedvelés

     7. ja és ez kimaradt…
      nincsenek intézetek már vagy 20 éve.
      ideiglenes befogadóhelyek vannak, ahol rövidebb időre le lehet rakni a gyereket, de folyamatos kapcsolatot kell vele tartani, meg nagycsaládos elhelyezés van…
      tippre azt mondanám, lelenc már akkor sem volt, amikor te megszülettél…

      Kedvelés

 8. 1. az én anyukám meg űrhajós. vagy nem. tökmindegy.

  2. áruld már el nekem, kérlelhetetlen proletár őszinteséggel, hogy a gyerekotthonnak, ahol átmeneti gondozásba vett gyerekek vannak, azaz olyanok, akiket a gyámhatóság ideiglenesen vett el a családjuktól, mi a kurva anyja köze van, a megszüli és otthagyja a kórházban koncepcióhoz? vagy esetleg úgy gondolod, rajtuk is inkább abortuszt kellett volna végezni? mert akkor szerintem rajtad is.

  3. egy nő úgy gondolhatja úgy, hogy ha megszüli, nem tudná ott hagyni. döntsön így, szíve, lelkiismerete dolga. de a tököm tele van, a jobb lesz így, racionalizációtól, miközben jómódú, gyerektelen párok tapossák egymást halálra, hogy végre gyerekhez jussanak, közben a sok felelőtlen picsa, jogom van a saját testemhez zászló alatt jár küretre, mint más fodrászhoz…

  4. különbséget tenni max. te akarsz, én nem. részemről, ha azt látom, hogy tett valamit annak érdekében, hogy ne jusson oda, elegendő. mellékesen egy tabletta kihagyása egészen pontosan nulla százalékban befolyásolja a teherbe esés esélyét. a tablettát nem a teherbe esés esélye miatt kell pontosan szedni, hanem azért, mert hormon és behülyíti a szervezetet, ha kimarad. ha fogamzásgátló szedése után teherbe akarsz esni, és van annyi eszed, hogy ezt megbeszéld a nőgyógyászoddal, akkor azt fogod hallani, jó, leállsz vele, de még három hónap, és más védekezés, mert ennyi kell, hogy a szervezeted visszaálljon a normál működésre és ha ezen idő alatt ne adj isten, esetlegesen teherbe esnél, akkor az jó eséllyel vetélés lesz, azaz tolódik az idő, amíg megint nekiállhattok…

  5. 2009-ben (legfrissebb adat, amit találtam) 43181 terhességmegszakítás volt. ez napi 118. átlagosan minden órában 5. szerinted ez normális? közben a születések száma 96442. napi 264, óránként 11. ez a valóság. tapsoljunk.

  Kedvelés

  1. 2. A gyermekotthonban vannak árvák+olyanok, akiket a gyámhatóság vett el a szülőktől. Kevés az esélye annak, hogy onnan normális ember jön ki. Ennek ellenére már megszületett emberről nem illik olyat mondani, hogy jobb lett volna abortálni.
   5. Nem, nem normális, de nincs jogom más ember felett pálcát törni ebben a kérdésben. De ez már tényleg világnézeti dolog, van, akinek az csak egy sejtburjánzás, van, akinek ember. Szóval ne próbáljuk inkább meggyőzni egymást.

   Kedvelés

 9. 2. továbbra sem válaszoltál arra a kérdésre, hogy ennek mi köze a megszüli és a kórházban hagyja koncepcióhoz. vagy pl. ehhez: http://www.bolcso.hu/

  5. nem a pálcatörésről van szó, hanem arról, hogy azt sem tudja mit csinál. olvasd el a cikket: szerinted az, aki úri mókának tartja fogamzásgátlót, közben gyakorlatilag havi 2000 forintból megúszható a dolog és ezt KETTEN kell(ene) összedobniuk, van arról fogalma, hacsak nem dörgölik az orra alá, hogy nem az abortusz az egyetlen megoldás? hogy létezik átmeneti szállás várandósoknak, azaz a szülei és a pasiján kívül senkinek nem kell megtudnia, hogy szült egy gyereket és örökbe adta?
  ez nem világnézeti kérdés. ha 100ból csak 1 nő gondolja meg magát, és szüli meg a gyereket, hogy örökbe adja, az 400 család. nem intézet, hanem család. anyuka, apuka, akik évek óta várnak arra, hogy legyen egy gyerekük.
  várnak rájuk, van hova menniük, nem kell őket lehúzni a vécén.

  Kedvelés

  1. 2. Csak az a tapasztalat, hogy nem megy olyan könnyedén az örökbeadás. És ahogy írtad, rengetege az abortusz: mi lenne akkor, ha csak ezen esetek felében gondolnák úgy a nők, hogy mégis megszülik őket? Nem lehetne minden gyereket elhelyezni.
   5. Igen, ez nem hangzik borzalmas összegnek, ebben igazat adok neked. De sokan mégsem élnek ezekkel a lehetőségekkel, mert sok nő úgy gondolja, hogy ez vele nem történhet meg, ha a partner figyel. De pont ezért szerintem a megelőzésre kéne tenni a hangsúlyt, több felvilágosítással, ingyenes fogamzásgátló eszközökkel. És még mindig úgy vagyok vele, hogy egy fogamzásgátlás sem 100%-os. Te egy olyan nőnek is azt javasolnád, hogy vállalja be, aki tabletta mellett lett terhes, vagy nem hatott az esemény utáni?

   Kedvelés

   1. Bár jobban belegondolva, sok ember él ma Magyarországon minimálbérből. Ha minden hónapban a “rezsit fizessek, vagy egyek” kérdést teszik fel maguknak párok, akkor az a 2 rongy igenis luxus.

    Kedvelés

 10. mond, milyen tapasztalatról beszélsz?

  csecsemők esetében, illetve 3 éves kor alatt (eddig lesz ugyanis az örökbefogadók saját gyereke, de ez már pszichológia, hagyjuk) zárt örökbefogadás esetén néhány hónap az átfutási idő (a zárt azt jelenti, hogy a vér szerinti szülő(k) és az örökbefogadók nem ismerik egymást, ilyen az állami kb. 90%-ban), nyílt esetben (azaz ismerik egymást, ezt csinálják az alapítványok, de ilyen az is, ha pl. rokonokhoz kerül a gyerek) gyakorlatilag azonnali.
  problémák akkor lépnek fel, ha a gyerek 3 éves kor felett kerül a rendszerbe, vagy, ha beteg, az ilyen gyerekek után (mondjuk érthetően) kisebb a “kereslet”. viszont jelen esetben max. a második lehet érv, ugyanis csecsemőkről beszélgetünk. egyébként a 0-18 év kategóriában folyamatosan kb. 2000 gyerek vár összesen örökbefogadásra, a többi csak átmeneti gondozásba vett gyerek, azaz nem örökbe adható.
  nagyjából 2-3 év a várakozási idő egy csecsemőre. azaz néhány száznak évente simán lenne helye…

  tudod, ha az emberek hirtelen elkezdenék nem az utcán eldobálni a szemetet, akkor pillanatok alatt iszonyatos szeméthalmok lennének az utcai szemetesek környezetében, ez azonban nem azt jelenti, hogy jót teszel azzal, ha ott dobod el a fagyipapírt, ahol éppen eszedbe jut. tudod, nem tartok attól, hogy hirtelen tömegesen kezdenék el meggondolni magukat az emberek, de örülnék neki, ha páran megtennék. kövezz meg érte.

  “De pont ezért szerintem a megelőzésre kéne tenni a hangsúlyt, több felvilágosítással, ingyenes fogamzásgátló eszközökkel.”

  már egyszer leírtam, de akkor megpróbálom érthetőbben…
  ha most hirtelen mindenkit 10-30 éves kor között beiskolázol egy felvilágosító tanfolyamra, plusz mindenkinek kezébe nyomsz 1000 db kotont, akkor sem kerülheted meg az abortusz szabályozásának kérdését, azaz kurvára édes mindegy, hogy te mire szeretnéd helyezni a hangsúlyt, mert nem erről beszélünk. arról beszélünk, hogy ha abortusz, akkor miként legyen. ne térj el a témától.

  “Te egy olyan nőnek is azt javasolnád, hogy vállalja be, aki tabletta mellett lett terhes, vagy nem hatott az esemény utáni?”

  azt javasolnám, hogy gondolja meg, mert van ilyen lehetőség is. baj?
  az abortusznak van/lehet egy halom komplikációja. pl. visszatérő rémálmok, frigiditás, sírógörcsök stb.
  te nyilván ezt sem mondanád el nekik, minek ijesztegeni alapon…
  azt már csak tényleg halkan jegyzem meg, hogy rendszeresen szedett tabletták hibája ezrelék alatti, azaz ha 40 ezerből csak ezret a tabletta számlájára akarsz írni, ahhoz is 1 millió rendszeres tablettaszedő kellene, közben meg vannak néhány százezren…

  “Bár jobban belegondolva, sok ember él ma Magyarországon minimálbérből. Ha minden hónapban a “rezsit fizessek, vagy egyek” kérdést teszik fel maguknak párok, akkor az a 2 rongy igenis luxus.”

  olyan sokan nem élnek ám minimálbérből, de ebbe most ne menjünk bele, mert messzire vezet. viszont éppen az a helyzet, hogy a gyerekvállalási hajlandóság a kereset csökkenésével nő. azaz a szegények szaporodnak, a gazdagok meg nem. abortusz pont nem az alacsony keresetűek között jellemző, mert az ő esetükben egy éhes száj pluszban messze nem ront annyit az (amúgy is a béka segge alatt lévő) életszínvonalukon (sőt, a gyereknek van annyi lelki és pénzbeli hozadéka pluszban, ami miatt bőven megéri), mint egy középkeresetű pár esetében, akiknek bizonyos elvárásoknak is meg kell felelniük, pl. mibe járatják a gyereket és vesznek-e neki drága játékokat…

  mellékesen luxus nem attól lesz valami, hogy drága, hanem attól, hogy szükség van-e rá, vagy sem. aki megengedi magának azt a luxust, hogy “majd vigyázok” alapon él szexuális életet, az vállalja is a következményeit. jelen esetben ezeket. ha nem akarja vállalni, akkor a 2000 fabatka nem luxus, hanem előrelátás és ennyibe kerül, hogy nyugodtan tárhassa széjjel a lábát…

  Kedvelés

 11. sziasztok én 2 gyermek édesanyja vagyok szeptember végéig tablettát szedtem csak közben hiztam tőle 15 kilót és felvizesedtem igy abba hagytam azóta óvszerrel védekezünk egyszer sem szakadt darabokra és egyszer sem tűnt lyukasnak mégis terhes lettem.
  nem állunk úgy anyagilag hogy még egy gyerek beleférjen meg nem is akarunk többet
  Mond meg nekem miért kell megmagyarázzam vad idegen embereknek hogy miért is nem vállalom vagy miért kell hozzá az engedélyük hogy abortuszra mehessek
  nem azt mondom hogy normális hogy 10-en éves csitrik járnak abortuszra
  de úgy gondolom hogy ez legfőképp a szüleik hibája az én lányom biztos hogy nem fog abortuszra menni 14-18-évesen mert nem úgy nevelem hogy ne merjen kérdezni és ahogy úgy látom itt az ideje én magam világositom fel
  Én biztos nem tudnám örökbe adni de ha nem adhatok meg neki mindent inkább nem vállalom egyébként meg az sem igazán megoldás ha ott hagyják a bölcsőbe a gyereket mi garantálja hogy lesz e családja vagy hogy jó helyre kerül rengeteg olyan nevelőszülő van aki csak a pénz miatt csinálja a gyerekkel meg úgy bánik mint mint a kutyával és a gyámügyisek persze ebből semmit sem látnak vagy felnő egy otthonban és ezért máris hátránnyal indul az életben , ismerek olyat akinek kiskorában meghaltak a szülei és mindenhol kiközösitik mert egy otthonban nőtt fel ez olyan mintha intézetből jött volna senki nem tudja miért került oda mégis elitélik
  én úgy gondolom ha valaki védekezés mellett esik teherbe és nem tudja vagy nem akarja megtartani akkor ne idegen emberek döntsenek a sorsáról és senki ne itélkezzen felette
  ha meg fiatalkorú akkor a szülőket kellene elő venni mert 18 éves kor alatt az ő felelősségük a gyerekre odafigyelni
  Azzal sem értek egyet hogy 30000 forintba kerül szerintem lehetne kevesebb ha nem is ingyen de kevesebb

  Kedvelés

  1. ilyen helyzetben nincs “jó” vagy “rossz” döntés – csak döntés van, amit meg kell hoznod, és kívülről csupán kitartást és bölcsességet lehet kívánni a dologhoz. éppen ezért én sem tartom korrektnek, hogy bárki magyarázatot követeljen tőled…

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s