A Való Világ játékosai könnybe lábadt szemekkel bámulták a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány tavalyról megmaradt kampányfilmjét, a tévénézők pedig remegő kézzel nyúltak a telefon után, hogy ismét emelt díjas SMS-ekkel segítsenek a leszakadt társadalmi réteg alultáplált csemetéin.

„Minden üzenet plusz egy kiscsibét vagy kiskacsát jelent a rászoruló családok számára” – mondta a kamerába lassan és affektálva Lilu, hogy még a leghülyébbek is megértsék. Cél az előző széria 177 milliós adománysikerének überelése, persze, egy kis népneveléssel megspékelve. „Tudjuk, hogy mik azok a vitaminok?” – kérdezte egy riadalmat keltően hosszú titulusú vendég a villalakóktól. „Zöööldséég, gyümööölcs” – hangzott Seherezádé büszke válasza.

Egy talicska szar. | Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Schlutt Attila

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója tanító nénihez méltó türelemmel bólogatott, magyarázott, hiszen tudta: a vele szemben ülő hat emberen kívül talán most milliókat térít helyes útra. Informatív kiselőadásának végeztével a fizetett reklám gyanánt állandóan spáros energiaitalt kortyoló reality-celebek két percen át tudatosan táplálkoztak.

Attila megnézte a konyhában, mennyi pontosan egy felnőtt átlagos sószükséglete, míg Fecó kivett a hűtőből egy paprikát és egy paradicsomot. „Ezt se tudod minden nap megvenni, érted… Ezt tényleg jó, ha meg tudják termelni!” – állapította meg bölcsen a kevésbé tehetős származású apuka.

Az RTL Klub a közönség bukszájából „sok kicsi sokra megy” alapon arra gyűjt, hogy a rászoruló térségek lakói önellátó minigazdaságot hozhassanak létre. Vetőmaggal, állatokkal, ilyesmivel. A kiváló ötletet az alapítvány gazdája, Hegedűs Zsuzsa szociológus jegyzi, aki páratlan észjárású ember lehet, mivel évi 12 millió forintot kap a kormányfőnek adott becses tanácsaiért cserébe. Ezzel önmagában még semmi gond, hiszen minden hatalom busásan megfizeti a hozzá legközelebb álló néhány szakértőt.

Az viszont annál érdekesebb, hogy míg a társadalomtudós a program kilencvenszázalékos hatékonyságával dicsekszik, egyre-másra jelennek meg olyan hírek, amelyek szerint a támogatott családok inkább eladják a szervezettől kapott állatokat. A mélyszegénységben élők legtöbbje képtelen hosszú távon gondolkodni: most hozták azt a jószágot, most kell a pénz kenyérre, mire várjanak?

A Való Világ esti összefoglalóinak fele eközben újra abból áll, hogy az egyébként luxuskörülmények közé zárt résztvevőket kocsival hurcolják az ország egyik végétől a másikig, ahol roppant tartalmas beszélgetéseket folytathatnak a hátrányos helyzetűekkel. Vagy éppen megható videókat nézetnek a jelenlévőkkel a villa melegében, hogy adásba kerülhessen az utánuk következő, csöppet sem irányított diskurzus, amelyből rendszerint kiderül, mennyire megváltoztatja a reménytelennek tűnő életutakat az alapítványtól kapott egyetlen malac. Talán még jobban, mint egy valóságshow-s szereplés.


Még több cikk: