VV Fecót asszimilálja az RTL Klub

„Shavale, romale” stílusú szófordulatok sokasága, heves gesztusok tömkelege, a jóisten sűrű említése, jellegzetes hanghordozás és megannyi apróság tanúskodik a Való Világ szereplőjének roma identitásáról. Már ha a csatorna bevágja ezeket az esti összefoglalóba. Érdekes, hogy többnyire roppant mérsékelt formában szokta.

Múlt héten a villalakók kaptak egy olyan feladatot, amelynek során egymás viselkedését kellett prezentálniuk. Ekkor derült fény a turpisságra: Seherezádé sokkal „cigányosabbnak” mutatta be Fecót, mint amilyennek a nézők megismerhették. A játékostársak sűrű, röhögéstől rázkódó bólogatása az érintett „igen, pont így szoktam csinálni” kurjongatásával együtt egyértelművé tette: autentikus külső jegyeinek ellenére az RTL valamiért szándékosan „magyarítja” a többnyire elképesztően hegyes orrú cipőben pompázó versenyzőt.

Ingoványos talajon. | Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence

Persze, nyilvánvaló, hogy miért történik ez. Egy népszerű valóságshow a társadalmi diskurzus középpontjában áll, jelenségként kezelik, kap hideget-meleget. A bekamerázott épületbéli viszonyokat gyakran nagyobb csoportokra is kivetítik. Következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan, miként bánnak a férfiak a nőkkel, a fiatalabbak az idősebbekkel, milyen a tekintélyhierarchia és a munkamegosztás. Hiányzik-e, hogy Fecó összezörrenései miatt valaki véletlenül a cigányok és a magyarok között húzódó feszültségre asszociáljon?

A brit Channel 4 öt évvel ezelőtt már megszívta egy ilyen ügy miatt. Diplomáciai botrány robbant ki, civil szervezetek tiltakoztak, szponzorok bontottak szerződést és rajongók háborogtak, miután az azóta elhunyt Jade Goody két társával együtt lekicsinylő megjegyzéseket tett az indiai származású Shlipa Shetty-re a Big Brother celebes változatában. A helyzetet rontotta, hogy a korábbi BB-győztes Goody hozzátartozói a beszélgetős műsorokban kimondhatatlan nevű „pakinak” titulálták a távol-keleti színésznőt. Az indiai kormány a show azonnali felfüggesztését követelte, az emberek pedig egy kicsit távolságtartóbbak lettek egymással az utcán.

A New York Times kutatásai szerint a vita több mint 5400 újságcikket és 22 000 blogbejegyzést eredményezett világszerte. Kevéssé valószínű, hogy egy Fecó ellen irányuló kirohanás ekkora visszhangot keltene, ugyanakkor a hazai, állónak egyébként sem mondható víz felkavarására éppen elég lenne. És mivel az érzelmei által vezérelt, ritkán elmélkedő roma fiatalembert kétszínűnek bélyegzett húzásai okán jócskán kritizálják társai, az RTL inkább megelőzi a bajt. Tesz róla, hogy ne cigányként, hanem szimplán a többiekhez hasonló emberként gondoljunk Fecóra.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s