Mi folyik ma Magyarországon?

Idegen rémálom Európa szívében. Pimasznak nevezi Orbánt a Die Welt. Nagyot csalódott az USA Magyarországban. Ilyen címek röpködnek a sajtóban, amikor az egyik barátnőm közli, hogy az adó– és járulékváltozások miatt kitették a munkahelyéről, a másik pedig az adójóváírástól megfosztott diákbére miatt szomorkodik.

Két dimenzióban zajlik nálunk az élet. Odafönt a politikusok és az újságírók mondanak bíráló, nyugtató vagy éppen éles szavakat. Most már gyakorlatilag bármit meg lehet fogalmazni, le lehet írni, mert a kormány úgyis mindenhonnan csak negatív kritikát kap, nem ronthat a helyzeten egyetlen portál, esetleg napilap. Idelent a tájékozódni vágyó állampolgárok nyomon követik a forint árfolyamának változásait, a Nemzetközi Valutaalap hazánkkal kapcsolatos nyilatkozatait, illetve a világ vezetőinek Viktort verő táviratait.

Ki nevet a végén? | Fotó: EPA

Odafönt milliárdokon, szerződéseken, tervezeteken és soktényezős döntéseken folyik a magasztos vita. Idelent a korosodó hentes foltos köpenyes társának panaszolja, hogy hetvenegyezer forintra csökkent a havi apanázsa, mert ma ennyit ér napi nyolc óra kitartó munka. Én csak lesek, hogy az új évre milyen szépen kikerekedett a vállalkozóként fizetendő ez meg az. A jövő reménységei, a tizennyolc évesek pedig szüleikkel együtt törhetik a fejüket, futja-e egyáltalán továbbtanulásra – még akkor is, ha a csemete bekerül a hirtelenjében megfelezett állami finanszírozású helyek valamelyikére.

A fenti és a lenti világ azonban egy ponton találkozik: ha nem is együtt, de egyszerre keresik a megfelelő szót arra, ami történik. Válság? (Anti)demokrácia? Engedetlenség? Csökönyösség? Felelőtlenség? Esetleg a globalizáció ellen feszülő csöppnyi ország magányos vergődése a jelentős hatalmak érdekszövetségeinek közepette? Egyáltalán kinek mi az érdeke? Ki miért tüntet épp? A tüntetők ellen tüntetők – akik, szegények, még a megfelelő turult sem találták meg a gyülekezéshez – mit akarnak elérni?

És kinek van ideje arra, hogy válaszoljon minderre, miközben drágább lett a kaja, a rezsi, ám a kassza egyre zsugorodik? Egyeseknek törleszthetetlenné fajult devizahitel nyomja a vállát, míg a szerencsésebbeknek befagyasztástól féltett bankbetét. Vannak, akik a nemzeti összefogásban látják a kiutat, mások inkább messzire kergetnék a kormányt. A fene nagy összefogás még az utókor által néhol rózsaszínre mázolt történelemben sem jött össze úgy istenigazából, az elkergetésnek meg akkor lenne értelme, ha tudnánk: utána végre bombabiztos szakértelmű egyének ülnek a sokat látott bársonyszékekbe.

Sebaj, amíg kitaláljuk, hogy mi van, és mit akarunk helyette, kedvünkre szörnyülködhetünk az odafentről érkező hangzatos híreken, amelyek egy-egy pillanatra feledtetik az idelenti filléres küzdelmeket.


Még több cikk:

14 Comments

 1. Fogalmam sincs mi lenne a megoldás. És tudod miért? Mert ez a dolog bizony nem Magyarországról van vezérelve. A világ összes válságát a Wall Street és a Morgan&Stanley meg a Rockefellerek és a Rotschildok irányítják.
  Ami ma Magyarországgal történik, azt úgy hívják, hogy gazdasági bérgyilkosság. Három lépésben lehet egy országot leépíteni és a vezetését átvenni: az első a korrupció.
  A gazdasági bérgyilkosok vannak az első vonalban. Bemennek az országba, lefizetik a vezetőit, ráveszik őket hatalmas kölcsönök felvételére és örökös tartozási körforgásba hajtják őket.
  Ha ez nem sikerül, akkor jön a második vonal, ők az orvgyilkosok. Ők vagy megbuktatják a kormányt, vagy megölik a vezetőket. Ha ez megtörténik, új kormány jön és már tudni fogják, “mi a dörgés”.
  A harmadik lépés pedig, hogy beküldik a haderőt. Ez a lépés Magyarország esetében azért nem fog megtörténni, mert felesleges, nincs mivel védekeznünk sem, nincs mit leigázni. A népet pedig jobban meg lehet regulázni gazdasági válsággal mint háborúval.
  Egyelőre a gazdasági bérgyilkosság szintjén állunk. Ha Viktor ellenszegülne az IMF-nek és azt mondaná, nem fizeti a kölcsönök törlesztőit és mindent állami kézbe helyez, hogy az ország lakossága profitáljon belőle, akkor biztos, hogy vagy autóbalesetben, vagy repülőbalesetben, vagy akár egy golyó által, de meg kellene halnia.

  Kedvelés

  1. elgondolkodtató, amit írsz, sőt, látok benne racionalitást, de összességében immunis vagyok az ilyen elméletekre. mégpedig azért, mert nem hiszem el, h az ország passzív elszenvedője a történéseknek. illetve az állami kézbe helyezésből jelenleg nem a lakosság profitálna, hanem a vezető pozícióban lévők. mellesleg nemcsak nagyon fent, hanem nagyon lent is baj van: a demokráciában gyakorlatlan nép nem képes egészséges összetételű parlament és önkormányzatok megválasztására, nincs érdemi vita, nincs érdekegyeztetés. az első lépés tehát az lenne, h az állampolgárokat “rászocializáljuk” a közéletre. ennek mi lehetne a módja? na, arról fogalmam sincs, akinek van, szóljon!

   Kedvelés

   1. Mondjuk elég sok politikus elhullott már, mert nem tetszett a hatalomnak, amit mondtak vagy csináltak, bár nálunk gyengédebben is be lehet fogni a szájukat. Ennyiben értek egyet mindkettőtökkel :)
    Az érdekegyeztetésre való ránevelés ott kezdődne, hogy a sok birka megtanuljon gondolkodni és feladja az ő kis álláspontját, amit fennhangon béget. De amint látom a környezetemben, az emberek annyira imbecilek, hogy azt sem fogják fel, ha egyetértesz velük. Megoldásként persze betiltanám a tévét meg a rádiót első körben, aztán kötelezően látogatandó érdekvédelmi csoportokat alapítanék, de hát ki vagyok én, hogy másokra ráerőltessem az intelligenciát és az érdekérvényesítést :D

    Kedvelés

    1. nagyjából egyetértek, csak annyiban nem, h szerintem a kereskedelmi média soha, semmilyen körülmények között nem butít. mindenki a maga háttere szerint értelmezi az általa látottakat, hallottakat, tehát aki alapból nem volt szellemi zéró, az helyesen fogja föl, aki pedig az volt, annak úgyis mindegy, mert nemcsak a média értelmezésével vannak gondjai, hanem valószínűleg mással is…

     Kedvelés

   2. Ha meg lehetne oldani, hogy 1 millió cigány ne oda szavazzon, ahol több segélyt ígérnek nekik, lehet más lenne a dörgés :)
    De mivel a pártok tudják, hogy a cigányokat meg a csórókat azzal lehet maguk mellé állítani, hogy pénzt adnak nekik, meg ezt-azt ingyen, addig nem lesz normális kampány pl.
    Őket mit érdekli az oktatás reformja, ilyen-olyan művészetpártoló intézmények létrehozása, vagy rehabilitáló intézmények, csak is a segély érdekli őket…

    Kedvelés

 2. Ja, kiegészítés: Viktort 99%, hogy azért bírálja a nemzetközi sajtó, mert útban van nekik, valami nem tetszik arrafelé a vezetőknek. Így hitelrontják, ellehetetlenitik. Valszeg még nem akarják erőszakkal kiiktatni, mert még nem találták meg a sokkal inkább irányítható utódját.

  Kedvelés

   1. Bármelyik volt magyar királyi ház leszármazottja, persze feltételezve azt, hogy rendelkezik a megfelelő előképzettségekkel, bár ezek a családok az én meglátásom szerint azóta is az elithez tartozhatnak, mondjuk biztosat csak a Habsburgokról tudok

    De ami még fontosabb, azért a királyság mert:
    – a királynak veleszületett joga van az uralkodásra, tehát az állampolgárokat leszámítva senkinek nincs lehetősége befolyásolni (konkrétan nem kell azon agyalnia hogy hogyan marad benn a parlamentben a következő választások után, vagy hogy hogyan fogja finanszírozni a kampányt, ami szerintem a forrása a multik/nagyvállalatok/maffiózók erősödő befolyásának)
    – a magyar nép akár tetszik akár nem, morális és nemzeti hovatartozási válságban van (pl álmagyarok, antiszemiták, stb stb) nincs egységes, egészséges nemzettudat
    *(az ilyen nemzettudat létrehozását a meglévő pártok/szervezetek csak valami ellenében tudják megtenni pl jobbik)
    a király testesíthetné meg azt az egységes nemzeti szimbólumot ami mögé, magát, minden magyarnak valló, kutya köteles lenne felsorakozni
    – egy király, az uralkodásra veleszületett joggal és megfelelő jogkörökkel (stabil, megingathatatlan vétó) olyan ellensúlyt képezne a jogalkotó hatalmi ággal szemben, amit nem lehetne megszüntetni egy kétharmados törvénnyel (és így ténylegesen keresztbe tehetne az ostoba törvényjavaslatoknak nem úgy mint bólogató kutya Schmidt Pali bácsi)

    végül egy aprócska sztori hogy Nagy Britanniában milyen a helyzet:
    a BBC szilveszteri műsorában volt egy stand up comedista (?) aki a közönségből megkérdezett egy hölgyet hogy hogyan hívják a kutyáját, valami vicchez kellett neki. A nő azt mondta hogy a kutyáját Harry-nek hívják (Harry herceg) a művészúr mit mondott: na jól kicsesztél velem, legalább kitalálhattál volna valami egyszerűt mondjuk snoopy vagy valami, nem neked harryt kellett mondani. és ezzel besült a vicc, konkrétan nem mondta el. Gondolom átjött hogy a királyi család mennyire sérthetetlen…

    Ps 2: újabban rászoktam arra, hogy Mátyás királyról szóló meséket nézek a jútyúbon…hát mit ne mondjak van olyan amelyik után bekönnyezek

    Kedvelés

    1. az árpádok óta melyik királyi ház volt magyar? külföldit pedig tuti nem fogadna el senki. az egyetlen dolog, ami habsburg györgyről eszembejut, az, h orbitális partyszemöldöke van @XD a többit osztom, csak ideális alany hiányában végig sem tudom gondolni sajnos. ellensúlynak egy fejlettebb demokráciában a jó civil érdekérvényesítés is megtenné, de hozzánk valóban közelebb áll a feudális vonal @=S

     Kedvelés

     1. Szerintem ha a magyar lakosság meg lenne győződve arról, hogy egy királyi ház megoldást jelentene Magyarország válságaira akkor nem nagyon lenne ellenvetésük a Habsburg ház restaurációja ellen, ehhez persze egy hosszú küzdelmes civil mozgalom kellene, hogy egyáltalán a királyság visszaállításának lehetősége, mint reális alternatíva jelenjen meg a köztudatban.
      persze tény, hogy Habsburg Györgynek kellene némi kozmetikai szépítkezés trónralépése előtt..

      Kedvelés

 3. Amerika valaszthatot hadat uzen Kinanak vagy Europanak marmint gazdasagi haborut mert azt mondjak hogy a gazdasagi valsagra a haboru a megoldas.Ezert Eurpanak uzent gazdasagi haborut es kezdi azzal amelyikben van eleg altala finanszirozott embere es konyu a tobbi allamokban is lelni olyanokat kit lehett uszitani a rebelis ellen ha nem akkar kolcson kerni.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s