Tesco gazdaságos Hajnalhasadás

Fehérre meszelt fejű vámpírok, elcseszett számítógépes grafika miatt fura pofájú farkasok, komédiába torkolló rémálom és hatodikosoknak szánt biológiai oktatófilmbe illő sejtmozgolódás. Ez a Hajnalhasadás első része, amiről még jelen pillanatban sem tudom, megér-e egy cikket.

Egye fene, tartozom ennyivel az egyik kedvenc könyvemnek. Mondjuk, aki nem olvasta, viszont a moziba mégis becsábult a hírverés vagy esetleg a félmeztelen férfitestek kedvéért, alighanem komplett idiótának véli a négyrészes regényfolyamért rajongókat. Sőt, mi több, úgy a tizedik perc környékén én is annak tituláltam magamat, és mély sóhajra volt szükség, hogy a fenekemen maradjak. „Ennél rosszabb már nem lehet” – gondoltam, amikor Bella éjjeli lidércnyomásában a Volturi diszperzites ábrázatú triója csúnyán nézett a rózsákkal körbeszórt oltárnál.

Itt legalább stimmeltek a színek. | Fotó: imdb

Tévedtem. Csak néhány félig-meddig szó szerint átvett párbeszéd emlékeztetett rá, hogy Stephenie Meyer alkotásának végletekig leegyszerűsített mását látom a vásznon. A forgatókönyvet ugyanúgy Melissa Rosenberg jegyzi, mint az előző három rész esetében, a rendező személye pedig epizódról epizódra változik. Egyedül Bill Condont bízták meg kettővel, a befejező kötet szeletelt változatával. A Hajnalhasadás képi világának formába öntése a legnehezebb mind közül: a romantikus szál mellett szüntelenül jelen van a brutális, véres horror.

(Itt írtam már egy könyv vs. film hibrid kritikát.)

Ehhez képest a moziban kaptam egy tündi-bündi lávsztorit kétperces csókokkal és nulla borzongással. Oké, a szülési jelenet a végén nem volt éppen habos torta, de milyen is lehetne az, amikor az újdonsült apuka kirágja haldokló párja méhéből szerelmük gyümölcsét? Perverz. Megdöbbentő. Izgalmas. Lebilincselő. Na, hát a könyvre használható jelzőim közül a filmre egy sem jött be. Habár a perverznek még van némi esélye…

„A tini lányok újszülött vámpírként szomjazzák a premiert, dobjuk eléjük a prédát mihamarabb!” – csaphatott az asztalra egy gyenge humorral megáldott hollywoodi döntéshozó, és a befolyása révén elegen röhöghettek a poénján ahhoz, hogy komolyan vegyék. A könnyebb fogyaszthatóság érdekében azonnal lenyisszantották a történetből a gondolkodásra késztető momentumokat, sőt, némelyek helyére újakat pakoltak. Persze, egy-két látványosnak szánt csatajelenetet is beszúrtak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az effektek megbocsáthatatlanul bénák lettek. És mivel sietni kellett, a felirat szánni valóan bénára sikeredett. A célközönségnek viszont jobban fájhat az előzőekhez képest indokolatlanul kevés pucérkodás, illetve a várva várt, ám végül a hetvenes évek álszemérmességét idéző nászéjszaka. Egy év múlva derül ki, hogy a befejező rész is hasonló karikatúra lesz-e. Ha a csúnyán néző, bohócképű Volturin múlik, akkor biztosan.


Még több cikk:

5 Comments

 1. Lehet, hogy Te így élted meg, de van olyan ismerősöm, aki már nem tini, olvasta a könyvet, és mégis ez tetszett neki a legjobban a tuájlájt filmes feldolgozások közül. Nekem személy szerint a belem fordul ki ha meghallom, és azt kérdem az égiektől, hogy miért nem találkozott Blade-del az összes szereplő még a leges legelején. Én leginkább azokat a srácokat sajnálom, akiket elrángatnak egy ilyen (senki ne vegye sértésnek) ipari hulladékra

  Még a nagy hype kitörése előtt olvastam az első kötet egy részét, és fintorogva konstatáltam, hogy ezért valaki rajongjon…Pff. Lehet hogy én vagyok túl öreg, vagy túl sok minőségi fantasy-t olvastam (vagy egyel több péniszem van a kelleténél), de valahogy olyan érzésem van, hogy ez egy mekis gagyi műanyagfigura, míg pl a Trónok Harca, vagy Gyűrűk Ura pedig márványból metszett sárkány.

  Kedvelés

 2. Mielőtt bárki belém kötne, hogy az ellenpéldáim nem vámpírosak. Raoul Renier (Kornya Zsolt): A Vér Városa. Tessék. Vámpíros, Magyar író tollából, és legalább olyan jó, mint egy külföldi.

  Kedvelés

 3. ez mind ízlés dolga, szóval emiatt nem lehet beléd kötni. mindössze néhány észrevételem van:
  – a többi twilight-filmben mintha jobb lett volna a világítás… nem vagyok szakember, de a messziről gagyi meszelt fej valószínűleg annak tudható be, a negatív véleményemet az első percekben ez alapozta meg,
  – angolul olvastam. később találkoztam lefordított idézetekkel, és úgy már olyan nyálasnak tűntek, h okádtam,
  – nem sok olyan mű van, amire 5 oldal / 5 perc után azt mondom, h elég volt, de a gyűrűk ura közéjük tartozik (ezt még véletlenül sem érvként említem!)

  Kedvelés

 4. Én is angolul olvastam, sőt a gyűrűk urának az első kötetét is. Igen ez ízlés dolga. Én sem azért hoztam föl példának, mert pörgős, hanem az jutott eszembe az elsők közt fantasy műfajban és fel is dolgozták filmben, akárcsak az alkonyatot. Tovább megyek. Nem is lehet egy lapon említeni a kettőt igazából.
  – A LOTR majd 60éves, az Alkonyat 6.
  – A LOTR filmadaptációja 17 Oscart eredményezett, az Alkonyaté 0-t.
  – A LOTR a fantasy műfaj egy elindítója, az Alkonat, csak egy műfaj végterméke.
  A LOTR unalmas? Lehet. De az eredményeit, aligha lehet elvitatni.
  Biztos vagyok benne, (ha olvasnál scifi-t) hogy a régi Asimov könyvek sem tetszenének Neked, pedig azok is a mai scifi meghatározói.
  Csak ha ezeket az alapokat nem rakták volna le, meg sem születtek volna a mai remekművek. Csak egy példa. Nagyon valószínű, ha nem lettek volna Lugosi Bélás Drakula filmek, nem lett volna pl Interjú A Vámpírral sem, és így az Alkonyat sem született volna meg. Az ilyen nagy hype-ok időről időre mindig felbukkannak. Úgy a divatban és zenében, mint filmek terén egyaránt. Befejezésül. A Penge (I-II) nagyon tetszett vámpír témában, sőt a Daybreakers is. Ha romantikával is párosul még azt is elviselem lsd. Moonlight (sorozat). De a mai Alkonyat, True Blood, The Vampire Diaries cuccok nekem már nem a fogyasztható kategbe tartoznak, legyen az könyv, vagy mozgókép.

  Kedvelés

  1. értelek, de a kor és az oscar-díjak száma nem minősíti a könyve(ke)t. a végtermék mivoltot nem cáfolom. a sci-fi pedig valóban messze áll tőlem, sőt, az egész vámpíros téma is – az alkonyathoz szintén szkeptikusan, mi több, cinikusan közelítettem eleinte -, ezért nincs széleskörű összehasonlítási lehetőségem. egyedül a puszta véleményem van, ami vagy egybeesik másokéval, vagy nem, de még szebb is, ha az utóbbi következik be @=)

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s