Reformáció 2.0 a Twitteren?

„Az igehirdetésnek bele kell férnie az engedélyezett 140 karakterbe” – nyilatkozta Gianfranco Ravasi vatikáni bíboros, aki @CardRavasi néven twittel bőszen. Szerinte a közösségi média a Bibliából kiemelt szaftos bulvársztorikkal együtt megújíthatná az uncsi szertartásokat.

Kellett hozzá ugyan néhány évszázad, hogy leessen a tantusz: a szunyókáló hívek csöppet sem nyújtanak vonzó marketinget. De végre fölcsillant egy halvány reménysugár a XVI. Benedek lehetséges utódjaként is emlegetett fazon jóvoltából. Már csak az a kérdés, miként lehet hozzákezdeni mindehhez. Igaz bár, hogy a Facebookon közszereplőként regisztrált Jézust milliók lájkolják, és a színész kategóriában üzemeltetett pápai oldal is népes rajongótábornak örvend, egy jól összefogott online kommunikáció valóban lendíthetne az ázsión.

Toljad neki, Beni!

Azt pedig ugye csak tartalom köré lehet építeni. Vajon belefér-e a konzervatív fejeseknek, hogy a fiatalok számára hírértékkel bíró, szexszel, erőszakkal és tragédiákkal kapcsolatos, rövid hasonlatokat közöljenek? És a célközönség elfogadná-e az üzenetet attól az egyháztól, amelynek még 2011-ben sem sikerült következetes álláspontra jutnia például az óvszerhasználatot illetően? Meg úgy egyáltalán, hogy nézne ki egy intelem? @Pope_Benedict kitwittelné: fiacskáim, távozzatok a felebarátotok ánuszától, mert Isten nem erre teremtett benneteket?

Óriási szakadék tátong tizen-huszonévesek mindennapi témái és a klasszikus katolikus frázisok között. Tény, hogy vannak olyan általános iránymutatások, erkölcsi, valamint világnézeti értékek, amiket célszerű volna a legfrissebb csatornákon keresztül is közvetíteni, viszont ki RT-zne egy sima parancsolatot a tízből? Legföljebb azok, akik eddig is megtették.

Sokkal szerteágazóbb feladatról van itt szó, mint iksz darab felhasználói fiók létrehozása és üzemeltetése. Nemcsak fogyasztható köntösbe kellene bújtatni a régi dogmákat, hanem új példázatokat is alkotni a mai problémákra. Ez azért kihívás, mert napjaink felekezeti bürokráciája nem sokban különbözik korábbi kiadásától, amely még azt is letagadta, hogy forog a Föld. Persze, idővel megtörtént a felismerés, de addigra becsúszott pár kínos máglyahalál.

A vallás azért jó, mert kész sémákkal szolgál bizonyos életszakaszok bizonyos jelenségeire. Segít megemészteni többek között a születés-házasság-halál hármasát, és állandó hitet ad egy magasabb rendű hatalomban azoknak, akik vevők rá. De a huszonegyedik század gyermekei meg a prűd katolicizmus nem tudnak egymással mit kezdeni. Még közös poénjaik sincsenek. A fiatalok kábé annyira díjaznának egy önmegtartóztatásról szóló Twitter-kampányt, mint Ravasi úr, ha bekövetné a @Satan.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s