Nekünk Lovasroham kell?

Újabb nemzeti kinccsel bővül az alaptörvény asztala, mely a díszmagyar identitás elfuserált karácsonyfájaként pöffeszkedik az önkormányzatoknál. Különleges kiadás készül ugyanis az alkotmányból: többek között megcsodálhatjuk majd benne a Lovasroham, 2006. október 23. című festményt is.

A mű megrendelése Kerényi Imre nevéhez fűződik, aki az MSZMP alapszervezeti párttitkársága után odáig jutott, hogy a Hír TV hőskorában két nándorfehérvári harangszó bejátszás között modorosan fikázta a rendszert, most pedig miniszterelnöki megbízottként tevékenykedik. Bár az ellentmondásnak megvan a maga kis bája, igazából nincs ezzel semmi gond, mivel politikusaink egy része hasonló karrierrel büszkélkedhet.

„Imádnivaló, entellektüel humor...”

A színházi szakemberből lett tisztségviselő tehát úgy gondolja, hogy történelmünk egyik legmeghatározóbb pillanata a tévészékház ostroma. Egyetértek vele. Engem arra emlékeztet a dátum, hogy népünk legalább egyszer tökös volt, és kifejezte nemtetszését. Na, de mi kellett hozzá? Az, hogy az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc ország-világ füle hallatára beismerje az elkúrás tényét. A mostani kormányzat nem kúr el semmit, sőt, kommunikációjában piedesztálra emeli magát, ergo minden rendben van.

Az árak az egekben, a bérek a béka valaga alatt. Mi viszont csak csöndben gályázunk és fizetünk, mert nem tehetünk mást. Még a legvehemensebbekben sincs meg az indulat egy jó kis ostromhoz. Béna tüntetgetések ugyan előfordulnak. Na, de azok hogy néznek ki? Egymás kárára foglalják el az utat, lassítják a forgalmat a csalódott emberek, esetleg tesznek egy hű, milyen indulatos nyilatkozatot valahol, amit rögvest meg is bánnak.

Most mintha nem hinnénk el, mi zajlik körülöttünk. Piri néni zsörtölődik egy sort a sarki közértben, miután meglátja, hogy már megint drágább lett a tej, a kenyér és a párizsi. Pista bácsi egyik kezével letörli gyöngyöző homlokát, a másikkal pedig megtapogatja fájós derekát faaprítás közben – muszáj kitartania, mert rémisztő a gázszámla.

Kényelmes elhinni, hogy minden az egyik oldal hibáinak sorozata miatt van, kényelmes a régi felelősöket szidni az újak helyett, de még kényelmesebb dicső momentumokkal takarózni egy csöppet sem dicsőséges időben.


Még több cikk:

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s