Ügyvédből nem lehet Való Világ-szereplő?

A 29 éves, dús idomú Dr. Dadi Eszter szereplése ellen kezdetben senkinek sem volt kifogása. Amikor viszont közbeszéd tárgya lett a hölgy szexuális étvágya, besokallt a Budapesti Ügyvédi Kamara. Lehet, hogy fegyelmi eljárás indul, s a szervezet kizárja.

Vannak-e olyan foglalkozások, amelyeknél kategorikusan elutasítható a celebség, a magamutogatás, a magánélet határainak feszegetése? Hiába tekint vissza kilencéves múltra hazánk valóságshow-történelme, egyik szériában sem kaptunk választ erre. Talán azért, mert a műfaj egyik szépsége, hogy szinte mindent megenged, az ítélkezést pedig a közönségre bízza. Mindenki eldöntheti, szívesen fordulna-e olyan ügyvédhez, aki nyíltan kijelentette, hogy magáévá tenne egy alig nagykorú, ráadásul pillanatnyilag foglalt srácot.

Szerencsés esetben az ember szerepei nem ütköznek egymással. Amíg Eszterre nem zoomolt zuhanyozás közben is kíváncsi kamera, a kutyát sem érdekelte, hány tizennyolc éves kubaival tesz szert kölcsönös vonzalomra. A villalét előtt azt művelhette a privát szférájában, amit csak akart. Egyszerre lehetett elismert jogász, gondoskodásra vágyó gyermek meg tüzes nőszemély, s a három énje tökéletesen kijött egymással. A szakmai szervezet azonban kizárólag ügyvédekkel óhajtja egy lapon említeni magát, hús-vér csajokkal még véletlenül sem. Oda konzervatív fapina-imázs dukál.

(Itt firkáltam, hogy szerintem a Való Világ is kultúra.)

Ha ilyen sematikusan gondolkodunk, kijelenthetjük, hogy minden diplomához kötött foglalkozás magánéleti diszkréciót igényel, míg az összes többinél bocsánatos bűn a ledérkedés. Elég egy Blikk-címlapra pillantani, ahol férfimagazinos fotózásért és egymillió forintért küzdenek a félmeztelen macák. Közülük szinte mind modell, gogós, vendéglátós, műkörmös, fodrász, sminkes, satöbbi. Orvosok, ügyvédek, tanárok valamiért nem állnak sorba a lehetőségért, noha koránt sem biztos, hogy szellemileg nagyobb potenciállal büszkélkedhetnek.

Mellbimbója mindenkinek van. | Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence

VV Eszter ellen talán egy olyan világban lehetett volna fegyelmi eljárást indítani, ahol a foglalkozás egyszersmind státuszt is jelentett. Most, hogy tömegképzés van, és gyakorlatilag bárkiből bármi lehet, már nem létezik olyan szakmai szervezet, amely jogosan hordhatná fenn az orrát. Munkára vonatkozó irányelveket érdemes ugyan megfogalmazni, de ez éppúgy igaz a szakikra, mint a doktorokra.

Érdekes, hogy egy másik ügyvédet, a beszavazóshow-ig jutó Dr. Keller Valériát kirúgták, amikor feletteseivel közölte a Való Világba történő jelentkezését. Hozzá képest Eszternek szerencséje van, hiszen saját irodája lévén nem szükséges mondvacsinált vállalati normákkal azonosulnia. Csupán a társadalom többi részét kell meggyőznie saját jogairól, köztük a kamara fejeseivel, akik a hálószoba rejtekében valószínűleg ugyanolyan guvadt szemekkel nézik a műsort, mint a nép egyszerű fiai.


Még több cikk:

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s