Lapostévé nulla forintért

„Rezső, kell nekünk egy lapostévé” – visított föl Gertrúd egy műszaki áruházlánc akciós katalógusát böngészve. Azonnal rabul ejtette a rikító jelzés, miszerint nulla forintért elvihető a készülék, ráadásul utána is csupán havi nyolcezer. Az apró betűs rész meg kit érdekel?

Rezső egy darabig némán nézett maga elé. Fáradt volt. Korán kelt, későig dolgozott. Rég elfelejtette, milyen érzés, amikor az ember lelkesen végzi a munkáját. Vagy talán sosem tudta. Szakmai előmenetel helyett a befizetésre váró csekkeken járt az agya. Méla percekben ma is eszébe jut ugyan, hogy mi minden lehetett volna belőle fiatalon, de a problémák mindig visszarántják a valóság hepehupás talajára. „Milyen telhetetlen ez a teremtés” – gondolta, mire az asszony finoman a vállához csapta a prospektust, szigorúan lapostévével kifelé hajtva.

Másfél év kötelezettség. | Fotó: Media Markt

Mivel a hosszú évek tapasztalata óvatosságra intette Rezsőt, inkább nyelt egyet az őszinte válasz helyett, majd bólintott. Nem akart feszültséget otthon. Meg amúgy sem olyan rossz dolog a lapostévé. Jobban látni rajta a focilabdát, akár négy sör után is. Csak az a fránya ára! Egy hónapig ingyen van, viszont utána valahogy össze kell spórolni azokat az ezreseket. Miből? A következő harminc évre minden fillérnek megvan a helye. Hitelre vették annak idején a házat, a kocsit, a mosógépet, sőt, talán a kutyát is.

Berendezkedtek rá, hogy előbb költik el a pénzt, minthogy megkeresnék. Nem is tehették volna másként, különben még mindig abban a nyomorult albérletben senyvednének Gertrúddal. Az milyen már? Bármikor közölhetik, hogy bocs, pakolnod kell, és viheted magaddal az egész kis életed máshova, másra bízva. Ezért ők inkább a bankra bízták. Úgy volt, hogy csak tíz évre. Ami letelt, ám az adósság nem akar csökkenni egy ideje. Mit tudtak a devizáról, a svájci frankról, az euróról meg a japán jenről! Mindig olyan szerződést kötöttek, amilyet éppen eléjük toltak.

Belejöttek ebbe a részletesdibe, na. Volt, hogy egyszerre hét holmi után fizettek. Hol ez adta meg magát, hol az. A mai műszaki cikkek pedig ilyenek: könnyebb újat elhozni belőlük nulla forintért, mint perkálni a szerelőnek. A mesébe illő fogyasztói magatartásnak a válság vetett véget. A ház miatt egyre durvább csekkek jöttek, így nem maradt lóvé a többire. Válogatni kellett, hogy melyik sárga cetli mehet a postára és melyik nem. Közben a gyereknek is gyorsabb számítógép meg okostelefon kellett, hiszen az alap.

„Miért ne törődhetnénk egyszer egy picit saját magunkkal?” – kérdezte Rezső még mindig némán, majd sokatmondó pillantást váltott a feleségével. Bizonyára ő is ugyanezt gondolta. Csak kéne az a lapostévé. „Igazad van, gyere, vegyük meg!” – bökte ki végül hangosan, s büszkén kitárta a kocsiajtót Gertrúd számára. Remélte, hogy nem tűnik föl a banknak: az autó törlesztésére már két hónapja nem futja.


Még több cikk:

3 Comments

 1. Az emberek nagy része sajnos tényleg így működik, tetszik a cikk :) Bár múltkor én is elcsábultam egy lapos tv-re, de már nagyon untam, hogy minden filmet a laptop előtt görnyedve nézünk.
  Az albérlet téma meg…mit mondjak, valóban szívás, én pl unom, hogy egy éven belül már a harmadikba kell mennünk, de lehet, még mindig jobb, mint egy lízing, aminél esetleg a híd alja lenne a köv alternatíva :)

  Kedvelés

 2. Én ezt a mentalitást soha nem értettem: ha valamire nem futja, nem veszem meg. H futja, akkor pedig kifizetem egy összegben, mert minek fizetnék érte másfélszer-kétszer annyit a kamatokkal? o_O

  Kedvelés

 3. Egyetertek Eszterrel. Addig nyujtozkodjal, ameddig a takarod er.
  Egyedul a lakaskerdesben tennek engedmenyt, akkor ESETLEG felvallahato, bar akkor is csak alap-panelt es ha lehet, inkabb meg kellene probalni rokonoktol kolcsonkerni, banki kamatra.
  Gyereket meg ugy erdemes nevelni, hogy ne ujabb feneketlen penznyelo legyen.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s