Tisztázatlan nemi identitás, földönkívüli állampolgárság, tizennyolcadik századi születési dátum és talicskával történő közlekedés feltüntetésére buzdít néhány Facebook-oldal az idei népszámlálás kapcsán. Egyesek a Jedi vallás beírását is humorosnak tartják, csakúgy, mint az egész kérdőív áthúzását vagy a „semmi közöd hozzá” választ.

Az esetenként tízezernél is több tagot számláló mozgalmakat ugyanaz a közéleti közöny hívhatta életre, melynek hatására a tavalyi választásokon jó páran hímvesszőt rajzoltak a szavazólapra. A különbség csak annyi, hogy míg voksolni nem kötelező, a cenzuson muszáj részt venni. Márpedig ami mindenkit érint, az szükségszerűen érzelmeket vált ki. Vannak, akik etnikai tudatuk legfölsőbb szintű megtestesüléseként élik meg az adatszolgáltatást, míg mások történelmi vonatkozásokat sorolnak, s a végén megjegyzik, hogy mennyire szeretnek részesei lenni egy ilyen fontos projektnek.

Jehováéknál és a szcientológiánál azért jobb. | Fotó: Facebook

Szó se róla, a népszámlálás tényleg fontos, hiszen tényekre és következtetésekre vezet a népességet illetően. Igazából II. József uralkodása óta óriási szám, hogy milyen okosak vagyunk, amiért számszerűen meg akarjuk ismerni a környezetünket – önmagunkkal együtt. Már az ókori Kínában is végeztek összeírásokat, és ma világszerte dúl a trend. A mindenkori hatalom gazdasági helyzettől függetlenül elképesztő forrásokat biztosít a célra, a társadalomtudósok pedig egyenesen bibliaként böngészik az így nyert infókat. Mintha a huszonegyedik században nem lehetne ezt hatékonyabban megoldani…

Utálom a bürokráciát, utálom a fölösleges nyilvántartásokat, utálom a l’art pour l’art statisztikákat és az adminisztráció adminisztrációjának adminisztrációját. Persze, ettől még nem fogom kikapni a kérdezőbiztos kezéből a tollat, hogy méretes pöcsöt firkáljak vele a zöld lap szélére, sőt, gagyi Facebook-oldalakhoz sincs kedvem csatlakozni. Csupán csöndben fölteszem a költői kérdést: miért kell elmekegnem a hazámnak azt, amit amúgy is hetven helyen rögzítettek rólam?

Elég szellemes? | Fotó: Facebook

Talán nem tudják az alapvető adataimat a születésem pillanatától kezdve? Hogy mostanáig milyen iskolákba jártam, milyen munkák után fizettem adót, milyen nemzetiségű családba dobott le a gólya, milyen hit szerint kereszteltek meg, milyen problémákkal fordultam orvoshoz és milyen házban lakom?

Úgy tűnik, I. Viktor birodalmának hivatalai nem sokkal fejlettebbek a kalapos királyénál. Vagy könyveljük el diadalként, hogy már egy internetes felületen is elmondhatjuk magunkról ugyanazt még egyszer?


Még több cikk: