Az iTunes Magyarországnak való?

A héten a hazai zenei piac is bekapcsolódott az új generációs terjesztésbe. Elsőként Janicsák Veca és Wolf Kati tört az iTunes eladási listájának előkelő helyeire: a „Most múlik pontosan” aranyérmes, a „Szerelem, miért múlsz?” harmadik, de a Kéri Kitty előadásában hallható Lencsi Lány szintén megér nekünk 0,99 €-t.

Egy szám átlagosan ennyibe kerül, míg egy egész album 4,99-14,99 € szokott lenni. A top kétszázba az említetteken kívül hamar bekerült a The Carbonfools, Odett, Takács Nikolas, a Tankcsapda, Oláh Ibolya, Hobo, Ákos, Yonderboi, a Supernem, a Hooligans, Tóth Vera, az Anima Sound System, a Holdviola, Zorán és a Kispál és a Borz is. Persze, mindez tükrözi valamelyest a belföldi ízlést, de nem szabad elfelejteni, hogy egyelőre csak a leggyorsabban eszmélő kiadók és zenészek vannak jelen az almavásáron.

David Guetta is ennyibe kerül. | Fotó: iTunes

Alternatív megoldások eddig is léteztek a drága és fölöslegessé váló adathordozók elkerülésére. Sokan próbálják a Beatporton, a Dalok.hu-n, a Zenewebshop.hu-n vagy hasonló fizetős oldalon értékesíteni műveiket, míg mások emelt díjas SMS-sel letölthető MP3-hoz folyamodnak. A balhé miatt oszladozó Bëlga odáig merészkedett, hogy pendrive-on árult koncertfelvételt, majd ingyen elérhetőként adott ki négy lemezt. Ezek a lehetőségek továbbra is adottak, hiszen az Apple boltjának van egy aprócska szépséghibája: Apple eszköz kell a lejátszáshoz, ami magyar viszonylatban baromi drága.

Nálunk nem úgy van, mint a tengerentúlon, hogy amint kijön az iPhone 5, egy tisztességes középosztálybeli család minden tagja kukába dobja a 4-et. Itt egy átlagos fiatal zenefogyasztó örül, ha többéves hűségnyilatkozattal megszerezheti álmai okostelefonját. A többiről meg ne is beszéljünk: az iPod – különösen a miniatűr táblagépként működő Touch szériától kezdve – és az iPad státuszszimbólum, mint ahogy a hordozható illetve az asztali Mac-ek is.

(Írtam róla, hogy az egyik fősuli iPaddel csábít hallgatókat.)

A demográfiai folyamatokat nézve ez jó ideig még így is marad. A politika újabban a jövedelmi különbségek átmenetinek ígért növelésére játszik, abban bízva, hogy ha a tehetősebbek felé áramlik a tőke, akkor visszaforog a gazdaságba: munkahelyek teremtődnek, fejlődik az infrastruktúra, satöbbi. Míg az elemzők kíváncsiak várják, sikerül-e a dolog, az egyszerű nép csak megszorításokat érez. A pénz kevesebb, az élet drágább, a hitelesek helyzete kilátástalan.

Ilyen légkörbe érkezett tehát Magyarországon a legális letöltés zászlóshajója. Elsüllyedni ugyan nem fog, mert egy szűk réteg lelkesen markolja a trendi evezőlapátokat, de ez kevés a törvénytelen megosztást fölszámoló forradalomhoz. Az iTunes a jóléti társadalmaknak való, nem holmi elfuserált posztszoci majdnem-diktatúrának.


Még több cikk:

7 Comments

 1. Ismerek olyan embert aki sokáig kuporgatott egy csócsáltalmás termékre, de idővel ő is belátta, hogy a modellváltáskor vesztett ezreket már sosem kapja vissza. És jellemzően az ilyen embereknek (ahogy neki is) az első dolga volt feltörni a szoftvert, mert zenéket, meg játékokat venni már nincs pénze.

  Jó dolog hogy van iTunes. Sajnos manapság azt látni, hogy nem azért vesznek az emberek ájfont, mert legálisan akarnak zenét hallgatni, vagy a sok jó app miatt. Csak a logó miatt. Ahogy az utakon a tipikus bunkó az Audis meg a BMW-s, úgy pl. egy hivatalban a problémás gyökér általában egy iPhone-t szorongat, és azzal gesztikulál. Igaz hogy a csengőhangot másnak kell átállítani mert ő nem tudja, de van neki, mert megteheti. Persze van normális embernek is német prémium limuzinja, ahogy van normális embernek is valami Apple cucca.

  Én is tudom, hogy jó, de akkor sem fogok kúlságból (Steve Jobs) Tim Cook kedvére tenni, és beállni a sorba. Én is feltöretném az oprendszert, és ugyan úgy illegális mindenséggel használnám. De ha ingyen kapnám is, eladnám. Mert tudok jobb helyet az árának, ahogy szerintem jópár más magyar állampolgár is.

  Kedvelés

  1. az apple cuccokban az az utánozhatatlan, h hiába lett bunkófon az iphone, mégis megmaradt a termék körüli utánozhatatlan aura. én az ipodommal vagyok így: tavaly nyár óta megvan, de mindig rácsodálkozom, milyen jó kézbe venni és milyen okos kis jószág. a fizetős tartalmakat illetően teljesen igazad van.

   Kedvelés

 2. Az Apple státusszimbólummá vált Magyarországon. A termék 1,5x olyan jó, mint egy átlag pc/zenelejátszó, mégis 3x annyiba kerül, ezért ha megtehted, akkor neked jobb van, kemény vagy.

  És valóban: Minden tipikus suttyó gyerek lehúzza a szüleit, mert neki nem jó ,csak az ájfón, mert az menő. Mert azzal vagy valaki.

  Véleményem szerint lassan fordul a kocka. Néhány hónap, és ott tartunk, hogy ha iPhone-nal futkozol, villogsz, beképzelt suttyó vagy. Villogni tudsz csak, de a háttérképed is ugyanaz még. Telefonálni és sms-t írni használod, a lehetőségeket nem is ismered nemhogy kihasználd. Pedig van ezer. (Igaz, a javáért keményen fizetni kell, mert nem nyílt rendszer, csak ellenőrzött cuccok mehetnek át, meg a többi. – ellenben a szar Androidon hmm…)

  Ár-érték arányban szerintem egyetlen Apple termék életképes, az pedig az iPod shuffle. 4 éve van meg, még mindig 12 órát végigzenél a második generációs kis cucc, baja soha semmi nem volt.

  Egy kínom van vele: Nem elég nagy rajt az Alma, nem világít messziről, hogy menő vagyok, Apple cuccot használok :(

  Kedvelés

 3. Én becsszó, nem értem, h
  a, miért vannak még CD-k (3 éve nincs CD lejátszására alkalmas eszközöm)
  b, miért árulnak fizikai ajándék nélkül ingyen is letölthető hanganyagot (kulcstartó, ruhadarab, bögre, plüssállat, bmilyen merch milliószor többet hoz a konyhára, plusz reklámanyagnak se utolsó – a jogdíj úgyis a médialejátszásokból jön, nem a zenevásárlásból).
  Sz1al én az egész piacot nem értem, nem csak az iTunes-t. Asszem, civilizált országokban benne van a pakliban, h ezzel is támogatunk a koncertjegy meg a merch mellett (bónuszként jó, úgyse ez adja a gerincet), de belföldön ez még fura….

  Kedvelés

  1. múltkor láttam egy gaga cd-t vmi kirakatban, és lefagytam 3 mp-re, amikor megláttam, h majdnem 6k… belföldön az egyébként a fő baj, h nemcsak h merch vásárlására nincs pénze a közönségnek, de előállításra sem mindig futja a művészeknek. amíg anyagi epic fail van, az emberek nem fognak fizetni. vak az a zenész, aki ezt nem ismeri föl a pályája kezdetén, ezért sajnálkozni sem tudok.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s