A héten a hazai zenei piac is bekapcsolódott az új generációs terjesztésbe. Elsőként Janicsák Veca és Wolf Kati tört az iTunes eladási listájának előkelő helyeire: a „Most múlik pontosan” aranyérmes, a „Szerelem, miért múlsz?” harmadik, de a Kéri Kitty előadásában hallható Lencsi Lány szintén megér nekünk 0,99 €-t.

Egy szám átlagosan ennyibe kerül, míg egy egész album 4,99-14,99 € szokott lenni. A top kétszázba az említetteken kívül hamar bekerült a The Carbonfools, Odett, Takács Nikolas, a Tankcsapda, Oláh Ibolya, Hobo, Ákos, Yonderboi, a Supernem, a Hooligans, Tóth Vera, az Anima Sound System, a Holdviola, Zorán és a Kispál és a Borz is. Persze, mindez tükrözi valamelyest a belföldi ízlést, de nem szabad elfelejteni, hogy egyelőre csak a leggyorsabban eszmélő kiadók és zenészek vannak jelen az almavásáron.

David Guetta is ennyibe kerül. | Fotó: iTunes

Alternatív megoldások eddig is léteztek a drága és fölöslegessé váló adathordozók elkerülésére. Sokan próbálják a Beatporton, a Dalok.hu-n, a Zenewebshop.hu-n vagy hasonló fizetős oldalon értékesíteni műveiket, míg mások emelt díjas SMS-sel letölthető MP3-hoz folyamodnak. A balhé miatt oszladozó Bëlga odáig merészkedett, hogy pendrive-on árult koncertfelvételt, majd ingyen elérhetőként adott ki négy lemezt. Ezek a lehetőségek továbbra is adottak, hiszen az Apple boltjának van egy aprócska szépséghibája: Apple eszköz kell a lejátszáshoz, ami magyar viszonylatban baromi drága.

Nálunk nem úgy van, mint a tengerentúlon, hogy amint kijön az iPhone 5, egy tisztességes középosztálybeli család minden tagja kukába dobja a 4-et. Itt egy átlagos fiatal zenefogyasztó örül, ha többéves hűségnyilatkozattal megszerezheti álmai okostelefonját. A többiről meg ne is beszéljünk: az iPod – különösen a miniatűr táblagépként működő Touch szériától kezdve – és az iPad státuszszimbólum, mint ahogy a hordozható illetve az asztali Mac-ek is.

(Írtam róla, hogy az egyik fősuli iPaddel csábít hallgatókat.)

A demográfiai folyamatokat nézve ez jó ideig még így is marad. A politika újabban a jövedelmi különbségek átmenetinek ígért növelésére játszik, abban bízva, hogy ha a tehetősebbek felé áramlik a tőke, akkor visszaforog a gazdaságba: munkahelyek teremtődnek, fejlődik az infrastruktúra, satöbbi. Míg az elemzők kíváncsiak várják, sikerül-e a dolog, az egyszerű nép csak megszorításokat érez. A pénz kevesebb, az élet drágább, a hitelesek helyzete kilátástalan.

Ilyen légkörbe érkezett tehát Magyarországon a legális letöltés zászlóshajója. Elsüllyedni ugyan nem fog, mert egy szűk réteg lelkesen markolja a trendi evezőlapátokat, de ez kevés a törvénytelen megosztást fölszámoló forradalomhoz. Az iTunes a jóléti társadalmaknak való, nem holmi elfuserált posztszoci majdnem-diktatúrának.


Még több cikk: