A Való Világ is kultúra

Az ókori Róma gladiátorai olyan ceremóniákon küzdöttek meg az arénában, mint az RTL Klub hősei. Csak ők nem riszáltak Lady Gaga slágerére egy rövid szpotban, nem készült róluk gondosan megrendezett bemutatkozó kisfilm, és nem hívták magukat hetyke előtaggal például VV Claudiusnak.

A közönség – bár lényegesen szerényebb számban – ugyanúgy szurkolt, véleményt nyilvánított, nasizott meg pletykált a „műsor” közben, viszont nem lehetett emelt díjas SMS-eket küldeni a favorit támogatásáért. De a legnagyobb különbség talán az, hogy az emberek nem fülüket-farkukat behúzva, arcukat eltakarva ültek a lelátón. Kivették a részüket a közösségi rituáléból, s ez inkább természetesnek számított, mintsem szégyellnivalónak.

Teljes átszellemülés. | Fotó: RTL Klub

Ma már nincs időnk, energiánk, lehetőségünk arra, hogy mindannyian összegyűljünk egy helyen, és megéljük az „itt és most” élményt. A tömegkommunikáció erre legalkalmasabb csatornája, a tévé hozza el nekünk. Nem kell fáradnunk érte, felvenni a legszebb tógánkat, elbumlizni a legközelebbi amfiteátrumig és jópofizni a hülye szomszéddal, aki a legutóbbi lakomán már megint homoerotikus célzásokkal traktálta a nemrégiben felszabadított szakácsunkat.

Elég megnyomni egy gombot a távirányítón, és készen kapjuk a színre vitt valóságot. Amint fölcsendül a főcímdal, enyhül minden bú és baj, jön a kikapcsolódás. Mások életére figyelünk a sajátunk helyett, néhány perc erejéig az ő gondjaik foglalkoztatnak minket. Probléma ez? Dehogy. Vannak azonban olyan kultúrsznobok, akik szerint mégis. Ők, ha lehet, óránként demonstrálják, hogy tisztes távolságban tengődnek a villódzó doboztól a szenny idején, hiszen derogál nekik a pórias szórakozás.

Sőt, egyik kedvenc elfoglaltságuk a közösségi média és a telefon segítségével mindenkit biztosítani róla: csakis azért hallottak már a magyar Seherezádéról, mert a baráti körük szerényebb értelmi képességekkel vegetáló hányada spamként okádja magából a kikerülhetetlen információt. Akik így, kézzel-lábbal vergődnek, egytől egyig gyengék. Műveltségük és önmeghatározásuk olyan ingatag lábakon áll, hogy attól tartanak, öt másodperc Való Világ romba döntheti a szellemüket. Mi több, másokét is.

Tudják valahol a lelkül mélyén, hogy nem lehet egy show-t okolni a világ nyomoráért, a hanyatló erkölcsökért vagy a földszint kettőben lakó Móricka ordenáré megnyilvánulásaiért. Ettől függetlenül jólesik pocskondiázni azt, ami ennyire jelen van a köztudatban, és amire valamilyen aspektusból rásüthető az összes jelző, ezáltal a negatívak is. A fő érv általában a „mutogatás” szokott lenni, mivel a privát szféra bizonyos elemeit „nem illik” sem föltárni, sem pedig bámulni.

(Való Világ témájú korábbi pofázásaim itt.)

Az illendőség határai többek között kortól és helytől függően változnak. Szegény VV Claudiusnak még a halála is közszemnek való volt. Senki sem skandálta, hogy ott a lét a tét, mert mindenki tudta magától. Egy átlagos inka lánynak az első menstruációját is fergeteges templompartival ünnepelték, amivel csak a névadó szertartás és a házasságkötés ért föl jelentőségben. A hmong nevű ázsiai népcsoport tagjai pedig napjainkban is olyan törzsi létformát tartanak fenn, aminek részeként több generáció él egy fedél alatt és alszik egy helyiségben. Csak a mézeshetekre jár külön szobácska, utána egymás előtt zajlik a népes család gyarapításához szükséges cselekvéssorozat. Persze, a hajnali állatetetés közben összesúghat két rosszmájú asszony, hogy Csing csöcse csöppet csüng, de ez a dolog varázsához tartozik.

Egyszerű szabályok határozták meg az említett társadalmakat, és ugyanazok semmisítik meg őket. Az első kettőnél kizárólag emlékekre hagyatkozhatunk. A hmong csajok közül pedig néhányat már megérintett az emancipáció szele: tanulni akarnak, függetlenné válni és magánszférát építeni. A nyugati minta lebeg előttük, amelynek falait egy magunkfajta közép-kelet európai ország önjelölt hősök, lelkes rajongók, kíváncsi nézők és hangos ellenzők segítségével bontja.


Még több cikk:

23 Comments

 1. A gyerekeim inkább játszanak gladiátorosat, mint vv-set. Mondjuk az is “furcsa”, hogy véletlen se kerül be olyan ember, aki legalább közelít az átlaghoz, hadd torzuljon tovább a nép önértékelése. Tőlem aztán ősközösségi szintre is visszabutíthatják a magyarokat az sem érdekel. Akinek tetszik, hát nézze. Ha a gyermekeim elérik azt a kort, hogy tv-zzenek, ergó érteni is fogják, a régi magyar rajzfilmeket, gyerekfilmeket nézik meg először, meg a Tüskevárat. Nem azért mert sznob vagyok, csak nem akarom, hogy olyan tuskó legyen belőlük, mint az öcsém, akit nem korlátoztak, mit csinál, vagy néz. Tanultam a szüleim példájából.

  Kedvelés

  1. az átlagon mit néznének az emberek?
   a véleményed többi részét értem, csak épp nem osztom. tény, h az országban nincs (sosem volt) olyan szervezet, amely hatékonyan és ésszel tudná szabályozni a médiát, ezért a gyerekek esetében a szülőknek kell cselekedniük. most ugyan este 9-re időzítették a vv-t, megkapta a 16-os karikát, de szerintem a délutáni műsorsávban hosszú ideig sugárzott kibeszélőshow-k sokkal durvábbak voltak ebből a szempontból. azt egyébként semmiképp nem hiszem el, h egy megfelelően nevelt csemete pusztán a tv miatt lenne később problémás. ahogy te is írtad: “mint az öcsém, akit nem korlátoztak, mit csinál, vagy néz”. tudom, itt a nézre akartad helyezni a hangsúlyt, de a csinált fontosabbnak érzem.

   Kedvelés

 2. Az átlaggal szerintem jobban tud azonosulni az ember, mint az ilyen ágyútöltelékekkel. Igaz, az nem olyan trendi, meg érdekes, meg nézőcsalogató, de talán jobban tükrözné az emberek jellemét, és olyanok is odakapcsolnának akik így nem teszik. A délutáni kibeszélőkkel egyetértek.
  Azért írtam így, hogy “csinál és néz”, mert ugyan nem a “néz” volt a fő probléma, de az is láthatóan hozzájárult a jellemének rossz irányba fejlődéséhez.
  Ja a 16-os karikáról csak annyit, hogy az én koromban is már beszóltak a tizenévesek a szüleiknek, hogy “Nehogymá’ ne nézhessek azt amit akarok…” és értesüléseim szerint az állapotok azóta romlottak.

  Kedvelés

  1. az tény, viszont sztem a közönség nem azonosulni akar, hanem elkülönülni: megállapítani, h x hülyébb nálam, y rondább, z mesterkéltebb stb. oké, h az azonosulás vinné előre szellemileg a nézőket, de itt nem az a cél.

   a 16-os karikát meg csak azért hoztam fel, mert a hatóság ennyit tud tenni és slussz. meg hülye bírságokat szabnak ki fél évvel ezelőtti seggmutogatásért.

   biztos vagyok benne, h a 10 év körüliek már nézik a vv-t, de simán lehet, h fiatalabbak is. namármost ha egy szülő tiltja, akkor a többiektől úgyis megtudja a poronty, h mi történt az előző esti összefoglalóban. és onnantól kezdve kíváncsi lesz rá. simán megnézheti pl rtlmoston, mert net már a sufniban is van. szóval én egyetlen megoldásnak azt látom, ha a szülő együtt nézi meg a gyerekkel, ha utóbbi érdeklődést mutat a műsor iránt, s utána röviden megbeszélik a látottakat. ezzel csak egy gond van: állítólag 7 percet beszélget naponta egy szülő a gyerekével (nem rád értem!), tehát erre egyszerűen NINCS IDŐ. fontosabb dolgokat sem tudnak megvitatni sajnos a tendencia szerint, nem h ezt.

   Kedvelés

 3. Szerencsére egyenlőre 1 és 3 évesek a gyerekek, szóval még nem kell ezen aggódnom :) De megpróbálom őket úgy nevelni, hogy ha odaadom nekik a távirányítót. és elmegyek otthonról akkor is tudjam, hogy körbekapcsolgattak. Nem találtak semmi érdekeset, és inkább olvasnak, vagy játszanak helyette. Apám anno ezt úgy oldotta meg, hogy elvitte a tv-csatlakozóját.

  Pár évvel ezelőtt volt szerencsém megjárni Amerikát, és amit akkor, ott láttam, az jön errefelé.Remélem teljes mértékben sosem jut Európa arra a színvonalra. Értelmileg. Egyszerűen olyan szintre vannak butítva, hogy azt elképzelni nem tudtam előtte. Nem akarok túlozni, de szerintem így látatlanban is ki merem jelenteni, hogy a villalakók agysebészek azokhoz képest. A 3 -5 percenkénti reklámokról nem is beszélve. Szörnyű. De, így könnyen kontrollálhatóak a népek. Minden vezető álma egy engedelmes birkanyáj. Így teremtik meg azt. Ez van.

  Kedvelés

  1. az amerikai tendenciát ismerem, szerintem nekünk az ottani jelen mindig is túl kommersz lesz, ezért a médiát illetően 15-20 éves lemaradással fogunk a nyomukban loholni. de a túl egyszerű ikonok megteremtése felé haladunk, ez biztos. (cikk erről.) illetve fontos különbség, h az a nép hajlamos az engedelmességre, ahol kenyér is van, nemcsak cirkusz. nálunk sajnos ez egyelőre nem teljesül, szar az életszínvonal, alacsonyak a bérek.

   Kedvelés

 4. A baj csak annyi, hogy pont az általad említett időhiány miatt a gyerek előtt nincs hiteles minta. Nem lát otthon konfliktuskezelést, csak azt, hogy anyuci inkább megcsinál mindent, csak apuci ne hőbörögjön. Honnan tanulják meg a konfliktuskezelést? Az előre megrendezett, balhéra épített VV-ből. Ha nem lenne balhé, akkor miről is beszélne másnap az össze bulvárújság, meg az emberek. A gyerek nem tudja elkülöníteni a jót és a rosszat, lát egy mintát, amiből kontroll nélkül egészen biztosan át fog venni elemeket, idővel problémás gyerek, később még problémásabb kamasz lesz belőle. Egyetértek Janibával, a gyerek ne nézze ezt a műsort. Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne. Nézzenek meg együtt 1-2 részt, a szülő magyarázza el, hogy ez miért rossz, és onnantól kezdve ne legyen napi program az általad ajánlott közös TV nézés.

  Azon kellene elgondolkodni, hogy miért nem értelmes, jó konfliktuskezelésű, az átlagnál jobb racionális és érzelmi intelligenciával rendelkező embereket választanak be, miért ex pornósokat, melegpornósokat, funkcionális balf.szokat, minimális munkával maximális profitot elérni vágyókat.
  Ha értelmes emberek lennének a villában, a nézők rosszul éreznék magukat. Azt látnák, hogy ők kevesebbek a bent levőknél, és nem néznék. Viszont a mostani helyzetben a média által sugall “átlagemberek” szintje a béka segge alá van pozícionálva, teret adva az embereknek, hogy nyugodtan még sekélyesebbek legyenek, a gyerekeknek-kamaszoknak pedig hogy ne legyen igényük ennél a szintnél sokkal tovább fejlődni (hisz így is bekerülhet a tv-be, aztán meg jön a habzsi-dőzsi – ahogyan azt elképzelik).

  Az általad említett kultúrsznoboknak ettől a folyamattól lesz hányingerük, nem a mutogatástól. A cikk fele hibás tézisre alapul. Az első-második VV és BB még valóban áltagemberek mindennapjait mutatták be, nézte is mindenki. Amióta viszont szándékosan lenyomták a színvonalat, az értelmesebb réteg – akik rájönnek arra, hogy egy kontrolláltan értékrombolt világot akarnak lenyomni mindenki torkán – vagyis az általad nevezett kultúrsznobok kiállnak az ilyen vackok ellen.

  Olvasd el egyszer az mémek elméletét. Eszerint a kúltúra mémekből (kis egységekből) épül, és fejlődik az emberi test génjeinek és evolúciójának mintájára. A ValóVilág kis kulturális egysége, mémje beépül az ilyen téren még formálódó fiatalok kulturális szövetébe, és hosszútávon így degradálja a társadalom kultúráját, hiszen értékesebb mémeket szorít ki.

  Mindenki, itt és most érzés: Régen ezt a Szomszédok adta meg. Mindenki nézte, mindenki tudta mi történik. Azt mégis fel tudták úgy építeni, hogy még ha teszetoszán is, de értékeket közvetítsen. Ma már nem is próbálkoznak ezzel. Ezért nem néz egy “kultúrsznob” napi szinten TV-t. Ha szart néz, azzal nem jut előrébb, unalom ellen meg van ezernyi értékesebb elfoglaltság az agymosás helyett.

  Kedvelés

  1. alapos érvelés, de engem egy gyermekpszichológusokból álló szakemberhad sem tudna meggyőzni arról, hogy egy helyesen, okosan, körültekintően nevelt pulyából problémás kamasz és/vagy felnőtt lenne pusztán a tévé miatt. ilyen nincs, ez a társadalom bűnbakkereső mechanizmusának része, hiszen kényelmes a tévére fogni a dolgokat ahelyett, hogy beismernénk a saját hibáinkat s megpróbálnánk korrigálni azokat.

   a hibás tézisekről annyit, hogy az első szériák óta változtak az igények és az ingerküszöbök. ajánlom figyelmedbe kandász andrea elmesélem brother c. könyvét, amely a casting és a show mechanizmusáról szól. akkori viszonylatban bizony provokatív embereket kerestek és ugyanúgy feszültséget, konfliktust generáltak. a vv-k nézettsége pedig folyamatosan nő, csak épp kevesebben vállalják nyíltan, h nézik. a mémekkel kapcsolatban annyit tudok mondani, h ha nem lennének valóságshow-k, akkor lenne helyettük más negatívnak mondható kulturális tényező. mindig is volt, mindig is lesz, és ha vmi csoda folytán egyik napról a másikra nem lenne vv, max egy hónapon belül megszületne a pótléka, nem kevésbé “veszélyes” koncepcióval.

   a szomszédok mostani párja nem a vv, hanem a barátok közt. természetesen arról is elmondható egyfajta általános durvulás (mindenki szexel mindenkivel stb.), de ma már nem lenne profitábilis egy nyugis szappanopera. ja, és nem szabad megfeledkezni róla, hogy sokan (15-35-ös, jó informatikai jártasságú korosztályra saccolnék) nemcsak az iskolában / munkában csinálnak egyszerre több dolgot, így is kapcsolódnak ki. ergo vv nézés közben simán lehet tanulni, netezni, dolgozni. én szinte egyáltalán nem tudok úgy tévézni, h csak ülök és bámulom. mellette mindig szöszmötölök valami értelmeset vagy értelmetlent.

   Kedvelés

 5. Senki nem mondta, hogy csak és kizárólag a tv-miatt. Ez olyan, mint egy adalék. Mint a sóder a betonban. A rossz nevelés, az időhiány, meg az elhanyagolás a cement meg a víz. És igen. A vv és a hasonló ipari hulladékok egyszerűen kellenek. Ez egy iparág is, nem csak agymosás. De manapság ez a kettő kézen fogva jár. Én gépezés mellett zenét hallgatok, ha a tv-megy, abban sport, esetleg valami kultúrműsor, vagy film/sorozat megy.
  Nem mind1, hogy valaki tv-t néz és közben pl netezik, vagy mondjuk dolgozik a gépen és közben szól valami, amire oda sem figyel, csak azért megy, hogy ne legyen csend. Lehet, hogy, ezt a “hülyeséget” csak belém nevelte a fater, de tanulni meg csak úgy lehet JÓL, hogyha nincs olyan tényező, ami megosztja a figyelmet. Főleg vizuális.Persze biztos én vagyok a begyöpösödött hülye.

  Kedvelés

  1. nem hülyeség, és van, aki csak úgy szeret tanulni, de engem rávezetett a szükség, h multitaskinggal is lehet, ráadásul a hatékonyság ugyanaz. akinek egyszer rááll a feje, annak természetessé válik. az agymosásos részre nem tudok és nem is akarok reagálni – úgy érzem, h aki ezt a szót használja, annyira máshogy látja a világot, h fölösleges konszenzust kezdeményezni. (nem jobban, nem rosszabbul, egyszerűen máshogy.)

   Kedvelés

 6. Igaza van az agymosás tényleg nem ideillő szó, elnézést. Egy jobb kifejezés talán, az előre megfontolt szándékú, nyereségvágyból elkövetett népbutítás.

  Kedvelés

  1. ez így már érthető. ugyanakkor nem gondolom, h a nép egy passzív tényező lenne, melyet bármilyen erő kedvére butíthat. csak az lehet sikeres műsor, amire valóban igény van. legföljebb az igények szélesítésével és a határok kitolásával “vádolható” a média, de az olyan természetes folyamat, ami anélkül is kibontakozna – igaz, lassabban.

   Kedvelés

 7. Nem passzív tényező, de a média a modern pszihológia (és a józan paraszti ész) vívmányaival és a bármely eszközt szentesítő profitmaximalizáló törekvésével olyan manipulatív módszereket vet be, amelyeket csak nem szégyell. Gondolok itt a reklámoktól kezdve (nővel mindent el lehet adni) a megrendezett valóságshowkig (háromszor vált nadrágot egy összefüggő jelenet közben a szereplő) mindenre. Itt már a média határozza meg az igényeket, amelyeket a manipulálásra, kihasználásra alkalmas tömeg elfogad. Azt hiszik, hogy valóságshowt kapnak, közben egy szépen megkoreografált szappanoperát. Azt hiszik a tehetségkutatóban a reális szavazatállást látják, közben csak azért olyan hihhhhetetlenül, sohasem látott módon szoros az arány, hogy még többen szavazzanak. Itt már felborult a kereslet-kínálat egyensúly. A média kitalálja, hogy mi neki a leginkább jövedelmező, elhiteti a népekkel, hogy erre van szükségük, és valóban be is kerülnek ezek a dolgok az emberek igényei közé.

  Ha nem lenne VV, lenne más, ez szent. Nem is a konkrétan a VV-vel van a gond, hanem a mögöttes mozgatórugókkal, amelyek lefelé viszik az igényeket, hogy azokat minél könnyebben és profitorientáltan ki tudja elégíteni. De mindettől függetlenül ezek a romboló mémek bekerülnek a kultúrába, és gyengítik azt. Ezért lesz az általad “kultúrsznoboknak” nevezett ember körében utálat tárgya a VV, az X-Faktor, az Összeesküvők és az összes értéktelen vacak. Ezek az emberek rájöttek, hogy az igényeiket ez nem elégítik ki, nem is ez a célja ennek az egésznek. És ebben nem hajlandóak részt venni, és szánják azokat, akik örömmel habzsolják magukba a semmit, ahogy példaértékűen kiszolgálják a gépezetet. Mert a gépezet már régen nem értük van, az irányok megfordultak, már az emberek vannak a gépezetért és a vállaltokért.

  Amúgy jó veled így eszmét cserélni, csak azt nem látom, hogy bármit is elfogadnál azok közül, amit írunk :) Most így utólag átolvasva a bejegyzésedet is úgy látod, hogy minden pontja korrektül megfogalmazott, és helyes alapokról kiindulva helyes logikai következtetéseket von le?

  Kedvelés

  1. hoppá, van itt egy kis félreértés: nem az a kultúrsznob, akinek kifogása van a realityk ellen, hanem az, aki “különb vagyok a nézőknél” módon adja elő. nem nézni, elutasítani egy elfogadható döntés, ugyanakkor lépten-nyomon boldog-boldogtalannak erről fröcsögni undorító. utólag sem látok problémát a posztban, semmit sem írnék máshogy a komment többi részét nem vitatom, de fenntartok néhány alapfeltételezést:
   1. senki nem nézi azért a való világot, mert csak az van, létezik egy rakás csatorna, aki tv-zni akar, annak sem muszáj azt választania,
   2. a vv akkor veszi el az időt és az energiát vkitől, ha az hagyja, tehát alapvetően hajlamos erre – ergo ha nem a vv a “bűnös”, akad más,
   3. a reality és a szappanopera közötti különbséget sztem a legprimitívebbek is értik, tehát nem áll fenn az összekeverés veszélye, sőt: a szavazások körüli összeesküvés-elméletek fabrikálása külön téma lett a hétköznapokban. a szavazás sztem azért történik, h az emberek úgy érezzék, kivették a részüket a rituáléból.

   Kedvelés

   1. 1. A két fő kereskedelmi adónk főműsoridőben tolja. Említettem korábban a média manipulatív eszközeit, aki egy kicsit is nem figyel oda, annak csak ez lesz. Persze mindenki felteheti a kezét, hogy “a választás szabad, én ártatlan vagyok”, de reálisan nézve a dolgokat leszűkítik az embert.
    2. Megint az emberekre hárítod a felelősséget, és tisztára akarod mosni a médiát. Megismétlem, egészséges embereknél ez valóban így van, de manapság egy rakat pszihológiai eset, megtört, gyenge ember jár közöttünk (tippem szerint olyan 80%), az ő profitorientált kihasználásuk bizony felelősség.
    3. Igen? A neten tucatjával keringenek olyan videók, ahol látszik, egy-egy jelenetet többször játszottak el a VV-sek, azokból van összevágva az anyag. Hol rajta van emberünkön a nadrág, hol nincs. Több tucat olyan videó van, ahol egyértelmű elszólások vannak arra vonatkozóan, hogy a jelenetek nagy része megrendezett. Nos, akkor ki a primitív, hogy ezt realitynek nevezi? Lassan írom: Előre megrendezett szappanopera a VV.

    Szavazás: Aki komolyan elhiszi, hogy a fent megírt szappanoperába van beleszólása, és hogy a félidőben “húúúúúúúúúúúdeszoros, EGY szavazat is dönthet, írjon most sms-t…” szöveg mögé vetített 49,9-50,1%os fantomképes ábra reális, az meg is szintén nem sok értelemre vall.

    Mi “kultúrsznobok” már csak ilyenek vagyunk. Ha észrevesszük a szart, akkor próbáljuk jelezni kevésbé értelmes társainknak is, hogy ne azt lapátolják be az arcba. Persze ha ilyen lelkesítő cikkeket kapnak, amiről már majdnem azt hiszem, hogy fizetett VV hírdetés, akkor nem is csoda, hogy nyugodtan folytatják.

    Kedvelés

    1. 1. oké, a “szűkített választási lehetőség” kifejezést el tudom fogadni.
     2. hm, a pszichológiai eset fogalma elég változó lehet, de értem, mire gondolsz. csakhogy sztem az emberekkel nem a kikapcsolódás területén megéltek művelik ezt, hanem a munka és a magánélet, illetve elsősorban a pénz okozta feszültség. az, h eléjük tesznek vmit, amit ők szívesen néznek, nem kihasználás. a médiát csak a te szemszögedből próbálom tisztára mosni, mivel te fölvetted “a média a hibás” pozíciót, én ezzel szemben egyértelműen a “nincs is hiba” álláspontot képviselem. a média adja, az ember elfogadhatja, ez egyszerű tranzakció, amit az egyik fél részéről anyagi, a másikéról pedig érzelmi tényezők motiválnak.
     3. a reality egy műfaj, színre vitt valóságot jelent. azaz attól függetlenül reality egy műsor, h megrendezett-e. ennek a lehetőségével tisztában vagyok. (cikk itt.) tulajdonképpen tévedés, h egyesek igazi valóságot várnak a realitytől, mivel a teatralitás akarva-akaratlanul is módosítja. ezt a vv4-5 esetében nyíltan fölvállalták a készítők a szereplők kategóriákba sorolásával. mindenki tudja, h mesterséges helyzet áll(t) fönt, elvégre ezek az emberek hétköznapi körülmények között sosem élnének egy légtérben, sőt, talán nem is találkoznának. innentől kezdve minden cselekedetük olyan, mintha egy színpadon zajlana. h van-e forgatókönyv vagy nincs, nem is számít. és a csatornák nyilván attól függetlenül folytatni fogják, h milyen cikkek születnek, mert nekik megéri, a nép pedig szívesen nézi.

     Kedvelés

 8. Hát igen, a média ezt sulykolja belénk, hogy nekünk ez kell, erre van szükségünk. Ezt nevezi a szakma mesterséges igénygerjesztésnek. Ennek vannak okos és kevésbé okos eszközei, vannak hatékony és kevésbé hatékony, kissé átlátszó trükkjei.

  Kedvelés

 9. Hoppá. Kezdetben Fakandrea-val értettem egyet, de Tempty-t olvasva kicsit megváltozott a véleményem. Neked van igazad, T, még ha ennek nem is örülök :)

  Kedvelés

 10. Az én álláspontom az, hogy a napiszar az internet pöcegödre, a vv nevű trash-reality pedig a tv-é. Vannak emberek, akik kifejezetten szeretik a szart. Igaza van Tempty-nek, nem lehet a média szemére hányni hogy kiszolgálja az akaratgyenge, befolyásolható, bamba nézőket.
  Kedves Fakandrea: Lehet hogy úgy tűnik, hogy ez a blog szinte reklám, de nem az. Mert nem mondja hogy nézzed = egyél szart. Csak azt, hogy a szarevés tulajdonképpen egy hétköznapi dolog, ami az egészséges étrend része is lehet. Meg hogy az az undorító, hogy manapság sok olyan ember van aki azt mondja, hogy utálja a szart, otthon meg habzsolja azt. Ez igaz is. Senki nem tart fegyvert a másik fejéhez a tv = wc előtt, hogy: “márpedig most szart fogsz enni!” A média csak épített egy szép nyilvános wc-t amire kiírta, hogy ingyenkonyha. Nem hibás, aki minden nap ott vacsorázik, hisz valószínűleg fogyaszt mást is. Aki meg dob pénzt a becsületkasszába is (emelt díjas sms) az dob. Kit izgat?
  Innen látszik, hogy Magyarországon még mindig eleget keresnek az emberek, és simán emelhetik az áfát. Ha ilyenre futja, akkor másra is.
  Uff

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s