Azt hittem, káprázik a szemem. Minden negyedik mászkáló oldalán ugyanolyan fekete, F betűvel díszített pakk lóg. Méla kisiskolásokén, vihogó tinikén, bohém huszonévesekén, komoly harmincasokén, rezignált középkorúakén és cekkert cipelő nyugdíjasokén

„Ezt ingyen osztják valahol?” – fogalmazódott meg bennem a kérdés. Persze, rögtön fölvilágosítottak, hogy nem egészen, de majdnem. A MOL benzinkutas akció után a Tesco ugyanis potom 1 990 Ft-ért adta azoknak, akik nyáron összegyűjtöttek 30 pontot. Egy elköltött ezresért egy pont járt. És mivel a kampány négy hónapja alatt minden tisztességes magyar háztartás otthagyott legalább ennyi pénzt a mocskos, ám igencsak bukszabarát multinál, így hirtelen tele lett Fila táskákkal az ország.

Nincs menekvés? | Fotó: Facebook

Akarom mondani Fikákkal, Fail-ekkel, homártasikkal, Luisz Vottyonokkal, gyökér rendszámokkal és az UFO-invázió összetéveszthetetlen jeleivel. A Facebookon gyülekező ellentábor ugyanis ilyen kifejezésekkel illeti a hazai tömegtrend legújabb darabját. Mégis mi viszi rá a népet, hogy olyasmit öltsön magára, amit már rikító rózsaszín művirágokkal sem lehetne egyedivé varázsolni? Nincs mese, ez a cucc a huszonegyedik századi ember jellemének egyik alaptulajdonságára világított rá.

Ha két sor toporog a postán, és az egyikben ketten állnak, a másikban pedig tizenketten, akkor jó esély van rá, hogy a frissen érkező inkább beáll tizenharmadiknak, mintsem harmadiknak. Miért? Mert a rövidebb sorral valami nem stimmel, bizonyára azért vannak ott kevesen. Tutira pancser ül az ablak másik oldalán, esetleg nem működik a csekkbefizetés, satöbbi. De a hosszú sor csak jó lehet, elvégre ha rossz lenne, aligha várakoznának benne annyian. Amit sokan választanak, az biztos. Amit kevesen, az bizonytalan.

És hogy ebben mi a huszonegyedik századi? A jelenségben nyilván az égvilágon semmi. Már az ősember is hasonlóképp gondolkodhatott, sőt, részben ez tartotta életben. Ha Frédi látta, amint Béni megeszik egy bogyót, s utána nem csuklik össze holtan, akkor ő is bátran lakmározni kezdett. A Fila-ügy körülményei azonban nagyon is maiak. Táskából ugyanis jóval nagyobb a választék, mint ősnövényből volt anno, ráadásul az internet révén már földrajzi határok sincsenek az elérhetőségben. Tehát bármit meg tudsz rendelni bárhonnan. Ha elég ügyes vagy, akár 1 990 Ft-ért.

Aztán anélkül hordhatod, hogy vicces kedvű járókelők holmi birkához hasonlóan megszámolnának a társaiddal együtt.


Még több cikk: