Ötvenmilliós asztal az alkotmánynak

Szeptember elsejétől minden önkormányzatnál külön oltárt szentelnek az alaptörvénynek. A sebtében kiküldött államtitkári felszólítás szerint a dokumentum jelentőségében az Aranybullához és a kiegyezéshez mérhető, ezért bárki kérhet egy Kövér László által dedikált példányt.

A célra természetesen nem felel meg holmi mezei faszerkezet. Szabó Erika, a projektért felelős tisztviselő részletesen ecsetelte, hogyan kell kinéznie az alkotmány asztalának. Az esztétikus abroszra a magyar történelem nagyjaival ellátott könyvjelzősorozat dukál, amelyet üveglap véd meg a piszoktól. Erre kerül a huszonnyolcadik oldalon nyíló alaptörvény, az igénylőlap és a hozzá szükséges toll társaságában. A nettó ötvenmillás büdzséből száz-százhúszezer állampolgári kérésre futja, de fölkészültek egy esetleges rohamra is.

Könnyfakasztóan hazafias. | Fotó: Blikk

Nemzeti színű zászlócska és friss virág teszi teljessé a rögtönzött szentélyeket, valamint egy nagybetűs, trikolórral szegélyezett kiírás. „AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA” – olvashatja, aki esetleg nem tudná, mivel áll szemben. A magasztos elképzelés sajnos rögtön a hatályba lépés napján korlátokba ütközött. Egyfelől elméletileg, mert dr. Kolláth György alkotmányjogász úgy gondolja, a hatalomnak nincs joga holmi levélben ilyesmire kötelezni az önkormányzatokat. Másfelől pedig gyakorlatilag, hiszen például a dél-alföldi Magyardombegyházon állítólag egy árva tollra sincs pénz.

(Küldd a Viktor szót a 1799-re!)

A kormányhű hivatalokban tehát már nemcsak a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata fejezi ki a tavalyi választások óta támadt politikai identitástudatot, hanem egy díszmagyarba öltöztetett bútordarab is. Fontos különbség azonban, hogy míg a nyilatkozatot minden közintézmény számára ajánlják odafönt, az asztalozást csupán a településvezetések körében érvényesítik – ott viszont kötelezően. De mire jó ez az egész? Miért ér meg ötvenmillió forintot egy olyan időszakban, amikor családok küzdenek hónapról hónapra az életben maradásért?

Persze, hamisítatlan bája lehet Gazsi arckifejezésének, amint belép a hivatalba segélyügyben, és egy piros-fehér-zöld, telepapírozott asztallal találja szemben magát. Vajon úrrá lesz rajta az elégedettség és a biztonságérzet, amiért ízig-vérig demokratikus jogállama elérhetővé teszi számára az állampolgárok akaratának friss dekrétumát?


Még több cikk:

2 Comments

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s