Szexuális kultúrára tanítják a roma fiatalokat

„Először suliba kell menni, álmokat teljesíteni, aztán jöhet a család. Ha nincs iskola, nincs szakma, nincs pénz se, nincs miből eltartani a családot” – fejtegeti egy barna bőrű lányka az Index videójában, amely a tabudöntögető cigánytáborról tudósít. És ahol Kökény Attila a védekezésről egyáltalán nem, a szerelemről viszont annál többet dalolt.

Az egyesületi kezdeményezésű kenesei kikapcsolódásban 230 hátrányos helyzetű borsodi gyermek vehetett részt. Az egyik lebonyolító, Nótár Ilona elárulta, hogy az egész napos programok és a játékos feladatok mind egy témára épülnek, mégpedig a családtervezésre. Mivel az oláhoknál tabu a nemiség, ezért gyakran hiányos ismeretekkel, a gólya ténykedéséről mit sem sejtve csapnak bele a lecsóba. A koncepció tehát az, hogy a fiatalok megtudják, hogyan tudnak majd egyszer felelős gazdasági közösséget létrehozni párjukkal – olyat, ami a többségi társadalomnak is hasznára van.

A tehetség megvan. | Fotó: Index. Videóhoz katt a képre!

Ez eddig szép és jó, ráadásul a nyilatkozó hölgy választékos kifejezésmódja akár a legmegátalkodottabb rasszistákat is kenyérre keni néhány percre. Ám amikor az újságíró a résztvevőkhöz fordul, kidurran a lufi. „Hány évesen kezdenek a lányok fiúkkal járni?” – kérdezi a megszeppent kamaszoktól, akik gondolkodás nélkül rávágják, hogy tíz-tizenegy.

(Itt írtam a cigány-gárdista smacipartiról.)

Nekem akkortájt a legszexuálisabb cselekedetem Ken rápakolása volt Barbie-ra, az is csak azért, mert a romantikus filmek anno nem kaptak tizenkettes karikát. A szüleim arckifejezése a MasterCarddal is megfizethetetlen kategóriába tartozott, amikor meglátták a két kis egymásnak feszülő plasztiktestet. Még szerencse, hogy a három évvel később tomboló számtechórai kakipornó divatot nem interiorizáltam ilyen szinten, mert az már tényleg sok lett volna szegényeknek.

(„Jó útra tért romákról meg itt.)

Na, szóval ott az a 230 kisebbségi csemete. Ők már elméletileg tudják, hogyan kellene élni. De vajon van-e rá esélyük a gyakorlatban? A lányokat elviszi-e az anyukájuk a nőgyógyászhoz, hogy megfelelő fogamzásgátlási módszert válasszanak? A fiúknak csúsztatnak-e a zsebükbe óvszert az aggódó ősök, amikor észreveszik, hogy kezd komolyra fordulni a dolog? És ha a szándékot valamilyen csoda folytán sikerül is kiépíteni, a cselekvéshez ki nyújt anyagi támogatást? Az antibébi projekt ugyanis a comb közé szorított Kalmopyrin kivételével havonta több ezresbe kerül.

Oké, ha mindenki követi az „előbb tanulunk, dolgozunk, aztán gyártunk porontyot” stratégiát, akkor huszonéves korra létrejöhet az ezt lehetővé tévő egzisztencia. De addig mi lesz?


Még több cikk:

8 Comments

 1. Tipikusan tájékozatlan, magát kockának valló, az Index-et, mint nokedlit nyelő, szexuális identitását titkoló, kirúgott Inform Média dolgozó.
  A SEO nem csinál belőled újságírót és a díjak sem.

  Kedvelés

  1. húúú, de be akartál szólni! sikerülhetett volna, ha:
   1. a szexuális identitásos maszlag nem kerül bele, elég közhelyes,
   2. a kirúgásos dumát is hanyagoltad volna, mert kifejezetten vicces, köszönőviszonyban sincs a valósággal, így elveszi az egésznek az élét,
   3. legalább ráguglizol, mit jelent a seo… akkor nem lepne meg, hogy az senkiből sem csinál újságírót.

   Kedvelés

  2. Te valami elbaszott életű informos vagy, mi? Nyugi, én is. De örülök, hogy Alexa méltósággal tudott elmenni a cégtől. Ez nem mondható el sokakról. Nekem is csak akkor sikerülhetne, ha kapnék máshol munkát :( Márpedig me gkell élni valamiből.

   Kedvelés

 2. Régi már ez a szál, de ahogy elnézlek Alexa drága, az indexet még mindig nyeled, mint kacsa a nokedlit :-)
  Bár meg kell jegyeznem, hogy 2 év alatt igazán sunázható (ezt ne értsd kirekesztően, de kinyalnálak, korábban is gondoltam erre, de nem volt alkalmas se a hely, se az idő) nő lett belőled, legalábbis a gravatarod ezt mutatja

  Kedvelés

  1. max a zsírosbödönt nyalod ki, ahogy elnézem a stílusod. érdekes viszont a tudati folyamat, ami kommentelésre ösztönzött. fingom sincs, ki vagy (bár a miskolcra mutató ip az informos kamu mélcímmel behatárolja a lehetőségeket), de szerintem másra kellene fordítanod az energiáidat. pl. veled egy kategóriába tartozó nők becserkészésére, esetleg munkahelyváltásra. ja bocccs, ahhoz kelleni kellene valakinek és valahova. te pedig saját magadnak sem kellesz, úgy látom.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s