Széll Kálmán nem kommunikál

„A kommunikáció szakos az egyetemista társadalom cigánya” – körülbelül ez annak a tervezetnek az alapgondolata, mely szerint bizonyos képzések nem érdemelnek állami támogatást, hiszen a tehetős szülők gyermekeire jellemzőek, meg amúgy sincs sok értelmük.

A számkivetettek sorához csatlakozik a politikatudomány és a szabad bölcsészet is, hogy a szerencsétlen médiatudomány ne vergődjön egyedül a MatolcsyNaszvadi-féle erőközpont által bűzösnek vélt mocsárban. Állítólag a Széll Kálmán Terv 88 milliárdos elvonása a legtöbb helyen az említett szakok megszűnéséhez vezetne. A Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi tanszéke máris Facebook-kampányba kezdett: érveket sorol az intézkedés ellen. Tényleg lehetséges, hogy a döntéshozók egyetlen képzési területet okoljanak az elbaltázott magyar munkaerőpiaci viszonyokért? Vagy talán más indok áll a hatalom újabb idióta húzása mögött?

Pedig a dakoták is bölcsészek voltak.

Érdekes, de nekem eddig jobban szuperál a kommunikáció, mint sokak számára a „rendesnek” titulált szakok. Mindig is szerettem ezt tanulni, az alapképzésen szép summa ütötte a markom ösztöndíj gyanánt, a mestert pedig már a fizetésemből fedezem. Igen, akad hiba a rendszerben, mert egészen vállalható átlagom ellenére egy fillér költségtérítés-mérséklést sem kapok, viszont aki nappalis, kettessel is lazán végigbukdácsolhat állam bácsi pénzén.

De ez a legtöbb szak esetében így van, informatikára például kifejezetten divat ráhúzni plusz egy-két évet, mondván, hogy nehéz a matek. Pedig akinek tényleg nehéz a matek, és nem csupán a lustaság beszél belőle, azt tárt karokkal várja egy csomó másik képzési terület, aminek a segítségével talán boldog, szakmáját szerető ember lehet. Ne adj’isten olyan politikus, aki átlátja az összefüggéseket, és még kommunikálni is tud.

Sorakoztattunk is. | Fotó: Facebook

Eddig az irányszámok pakolgatásával próbálták helyesnek vélt útra terelgetni a diákokat. Többen mehettek államilag finanszírozott formában „piacképes” szakokra és kevesebben az „életképtelenekre”. Ez még működőképesnek is látszott, Magyarországon azonban valahogy mégis félresiklott, mert azt sikerült elérni vele, hogy természettudósnak és mérnöknek szinte minden retardált marhát fölvettek. Ők az első félév után nyüszítve menekültek a tudás templomából. Talán nem is értették, hogy ha egyszer volt elég pontjuk a bekerüléshez, akkor a bent maradás miért bizonyult lehetetlennek.

A tanárképzés szintén döglődik, mert egy reménybeli kémia- vagy fizikatanárnak az alapszak után nyílik lehetősége továbbtanulni pedagógiai vonalon, és a bolognai rendszerre olyan szerencsétlenül sikerült az átállás, hogy ahhoz már alig van valakinek kedve. A bemeneti követelmény csökkent, a képzési idő rövidült, a kimeneti követelmény maradt. Talán a bölcsészektől elvett milliárdokkal ezt akarják helyrehozni, de szellemi felkészültség hiányában a suska nem sokat ér.

(Itt írtam, hogy mér’ lettem kommos.)

„A kárörömöt megalapozza és dagasztja az az ádáz demagógia, ami országosan támadja a kommunikáció- és médiatudományt” – írják a cívisváros oktatói. Emlékszem, kábé tízévesen ültem a tévé előtt, s amikor a műsorvezető lányka közölte, hogy ilyet tanul egy főiskolán, már kész előítélet volt a fejemben. „Hülye, nem ért semmihez, nincsenek céljai, csak kell neki valami diploma” – fogalmazódott meg bennem.

Vagy inkább a külvilágban, mert egy kölyök magától nem jut magasröptű következtetésekre a felsőoktatással kapcsolatban. Mivel az őseim semmi ilyet nem neveltek belém, utólag már tudom: a médiából származtak a gondolataim. Elsőre paradoxonnak tűnik, hogy a média részt vesz a saját tudományának tiprásában, de valójában jó oka van rá. A más szakmából átigazolt nagy öregek félnek a komplex elméleti hátteret elsajátított ficsúroktól és fruskáktól.

(A legolvasottabb iskola témájú poszt: szexi tanárok listája. Katt!)

A véleményformálók nem akarják, hogy olyanok jelenjenek meg a munkaerőpiacon, akik nagykorúságuk kezdetén elkezdték magukba szívni azt tudást, aminek ők talán még most sincsenek birtokában. A politikusok szintén félnek, mert bár pályájuk csúcsa holmi pártoktól és ciklusoktól függ, megfelelő felkészültség nélkül azt sem tudják, miként nyilatkozzanak saját hazájuk múltjáról vagy egy adott összefüggésről. Pedig a diploma és a gyakorlat kéz a kézben járnak, igaz, kétségtelenül utóbbi a domináns fél. Ki hallott már olyat, hogy valaki pusztán egy papír miatt vitte sokra?

Szóval fölösleges a kommunikáció szakot és társait föláldozni a reform köntösébe bújtatott hülyeség oltárán. Néhány döntéshozót viszont annál érdemesebb volna.


Még több cikk:

5 Comments

 1. Am. hallod mekkora durva lenne már, amikor én jöttem egyetemre, akkor indult a komm (2005) nagyon gyerekcipőben még, tanszék nélkül, most meg tart valahol és be akarják zárni? Röhejes… Amúgy jobban jártam volna, ha 2007 táján kezdtem volna az alapképzést és akkor a legjavát kapom a jóságnak, így az ötéves rendszerben még talán kicsit gyengécskébb az a tudás, amit nekünk áttoltak.
  Egyszer beszélgettem O.Sz. tanszékvezetővel és megemlítette nekem, hogy hopplácsek, ő olvasta azt az érdekes kis szösszenetet, amiben a komm tanszék képzéseit “fikáztam”. Kezdtem forrónak érezni a talajt, de a vége az lett, h kvázi megköszönte és az új képzési rendszerre hívta fel a figyelmem, hogy ők tanulók visszajelzéseit is beépítik és ő is átszervezte a technomédiumok oktatásáról szóló részt.

  Am. meg sztem is az van, hogy a nagy öregek félnek, hogy kitúrják őket a zsenge de magabiztos kommunikációs titánok. Egyre kevésbé válik majd kihalásossá a szakma, mert mindig jönnek a jobbak és felkészültebbek, akik szó nélkül (illetve pont szóval) odacsapnak és máris képesek átformálni a közvéleményt. Bár azért én nagyban megválogatnám, hogy kik kerülnek be egyes helyekre, mert engem speciel az zavar, hogy xy nagy cég (most nem konkrétan egy, hanem piacvezetők ill. piacvezető-wannabe cégek) kommunikációst/PR-ost keres, aztán a főnök unokahúgát elzavarják Bsc komm szakra vagy vmi gyorstalpalóra, lényeg, hogy komm papírral de hozzáértés nélkül is bekerül. Aztán csodálkoznak, hogy valami szar…

  Nekem az AIESECből kikerülés egy nagyon mély pont volt, mert szerettem amit ott csináltunk. Mert azt, amiről a komm szak szól (meg a közgázos kermark, hr estébé), azt gyakorlatban tanultam, sallang nélkül, azáltal, hogy csináltam. Sok olyan dolog volt az AIESECben, ha bevittük volna a komm oktatásba, akkor pl. a debreceninél magasabb szintű komm oktatás az országban nem lett volna. Mert ha idejössz hozzám és azt mondod, h “Melcsikém, kéne szervezni egy díjátadó gálát professzoroknak v. egy hallgatói bált az egyetemre” akkor nem lesápadok, hanem elő a Gantt diagramot, az excel event szervezőmet és leültetlek magam mellé, hogy akkor rakjuk össze mit szeretnél és csináljuk meg.

  Mellesleg Sz.P. sztem jobban járna, ha nem azzal próbálna érvelni a komm szak mellett hogy ókori bölcsek, meg “NO” holdfénylapátolás. Megpróbálhatná kevésbé bölcsészesen, hátha akkor több mindenki érti. :P

  Kedvelés

  1. ja, ha már a latin szakot és minort harry potteres varázsigékkel népszerűsítik, nekünk is juthatna valami fölhözragadtabb marketing, amit mindenki ért.

   mo-n egyébként a médiában és a politikában is túl nagy a protekciós bekerülés aránya (de: 1. lehet, h máshol sem kisebb, 2. lehet, h minden ország a saját helyzetét tartja a legkritikusabbnak).

   Kedvelés

   1. Még nem is magán a protekción akadok ki, mert az mindenhol van, aránytalanul nagy mennyiségben mert nyilván mindenki a saját ismerőseit viszi be oda, ahova csak tudja.
    Viszont a tehetség nélküli protekció az már egy fájdalmasabb pont… szóval aki öt mondatot nem tud tisztességesen elmondani, vagy egy sajtóanyagot megírni, az mit keres ezen a pályán pl? És elég gyakori sajnos az ilyen :P
    De hát amikor már szakközépben is adnak pl. marketing-ügyintézőit, ami kvázi a telefonoskisasszony munkaterületét fedi le…

    Kedvelés

    1. a tehetség kényes téma, mert az ember saját megítélése általában nem esik egybe a valósággal… engem mindig megüt, h olyanok tartják magukat újságírónak, akik alapvető nyelvtani szabályokkal sincsenek tisztában, és egy ép gondolat sem lakik a buksijukban @=S
     az okj-s izékről meg a médiaakadémiákról szar véleménnyel vagyok. sőt, a csillagászati tandíjú “újságíró iskolákról” is, pedig azokat még a szakmán belüli lobbi is próbálja komolyan vetetni.

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s