Bukszát villantanak a bloggerinák

„Te, ennek nincs jobb dolga, mint egész nap vásárolgatni, arcot festeni meg körmöt lakkozni? Egyáltalán miből futja?” – kérdezte az egyik ismerősöm, miután megmutattam neki a fiatal lányok legújabb netes őrületét: egy magyar smink- és divatblogot.

Mint úgy általában minden, ez a divat is késve jutott el hazánkba, hódító útja viszont annál gyorsabb volt. Alig egy év kellett ahhoz, hogy a baráti körnek szánt tippek a kozmetikai cégek aranybányájává váljanak. Már egy valamire való női magazin sem jelenik meg anélkül, hogy említést tenne a „bloggerinákról”.

Lehet tanulni tőlük. | Fotók forrása*

A Glamour közös reggelit szervezett nekik tavasszal, az L. A. Makeup közülük választott „nagyköveteket”, a Max Factor pedig a közönség szavazatain alapuló versenyt hirdetett. A szponzorok egyre-másra válogatják a legügyesebbeket, ingyen csomagokat küldenek nekik – pusztán azért, hogy a termékekről bejegyzés szülessen. Hiszen ha egy tizen- vagy huszonéves lány képes beszámolóval áradozik a szemhéjpúder tartósságáról, sokkal hitelesebb holmi tévéreklámnál. Meg olcsóbb is.

Persze, eleinte mindenki saját szakállára kezdi a dolgot. Ez nem úgy megy, mint a modellkedés, hogy meglátja egy ügynök az utcán az aznapi vakolatod, tetszik neki, ezért türelmesen elmagyarázza a blog indításának mikéntjét, plusz hozzád vág egy rakás tesztelni való rúzst, szájfényt, ajakápolót, körömlakkot, szempillaspirált, folyékony, púderes és habos szemhéjfestéket, folyékony, púderes és habos alapozót, szemöldöksablon-készletet, szemhéjfesték-alapozót, meg ilyeneket. (Bocs, a listát a hímnemű olvasókra való tekintettel zártam le a tizedénél.)

Uraim, lehet tippelni, mi ez. Fájlnevet nézni nem éééér!

És a szépségápolás drága mulatság. A személyes készlet a bukszától meg az igényektől függ. Éppen ezért a bloggerinák gyakran ébresztenek ellenérzést az olvasóikban meg egymásban, pedig olyan is akad köztük, akitől legföljebb a fene nagy önbizalmat lehet irigyelni. Négy magyar lányt olvasok rendszeresen, hármat hébe-hóba. Közülük többen is a Napiszaron végezték már valamelyik videójuk miatt, amiben éppen sminkelnek, vagy shopping zsákmányt mutatnak be. Megkérdezik tőlük, miért mutogatják magukat, miből futja nekik a fogyasztói társadalom adta lehetőségek mesteri kiaknázására, és hogy igazi-e a mellük, az ajkuk, a lényük.

Tény, hogy némi exhibicionizmus szükségeltetik ehhez a hobbihoz. De hogyan is vethetnék követ emiatt bárkire éppen én? Hiszen ugyanennek a mentális változatában „szenvedek”, azaz dehogy szenvedek: akkor érzem jól magam, ha nyilvánosan mutogathatom a gondolataimat. Egy cikkes honlap talán még jobban kiadja az embert, mint egy sminkes. Ti tudjátok rólam, hogyan vélekedem bizonyos dolgokról, de a bloggerinákról csupán annyi derül ki, mi a benyomásuk a legújabb ajakfilcről.

Ugyanakkor az anyagi helyzetükről szinte mindent közzétesznek. A bemutatott kozmetikumok árszínvonala beszédes, és ha egyetlen bejegyzésben húszezer forintnyi kence kerül terítékre, sokan a szívükhöz kapnak. Van, akinek ez rengeteg pénz, más viszont nevetséges összegnek tartja. Aki pedig ruhákat és kiegészítőket is prezentál, a pénztárcán kívül gyakran szobabelsőt is villant. Sőt, a „room tour” jellegű kisfilmek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: itt a hölgyek a legapróbb részletekbe menően elmagyarázzák, melyik zugban mi található. Ráadásul a felvétel minősége néhol több százezres technikáról árulkodik. Remélem, ezzel nem sodorják magukat bajba a csajok.

__________
*LivinPretty, CrystalMakeUpStudio, PúderFelhő, BeautyJunkie, BabusBeauty.

24 Comments

 1. Tipikus magyar mentalitás: fanyalgunk, mert másnak jobban megy, mert más megteheti, hogy megvegye, amit szeretne. Senkinek semmi köze hozzá, hogy más mire költi a pénzét. Jobb, mintha játékgépbe dobálná vagy a kocsmában költené el. Az is van ilyen drága, ha nem drágább mulatság.
  Akinek meg nem tetszik, ne nézzen ilyen blogokat, ennyire egyszerű.

  Kedvelés

 2. Nyilván többségük DOLGOZIK, és erre költenek, mint egyfajta hobbira.
  Persze akinél nem erről van szó, azt első ránézésre meg lehet mondani.

  Kedvelés

 3. Maró a cikk, de aztán mégis próbál enyhíteni valamit a kritikán, nehogy ő is megkapja. Érdekes, hogy mostanában ez a beauty bloggerkedés hogy fel lett kapva, de még mindig jobb, mint a sok önjelölt Nigella Lawson 3 gyerekkel.

  Az első képhez csak annyit fűznék, hogy a 2 lány smink nélkül valószínűleg szebb. A barna egy elbaszott hófehérke, borzasztó igénytelen a szemöldöke, ráadásul olyan, mintha haragudna,a szőke meg egy lestarpált pornóbarbi, csak épp sárga hajjal.

  A színes csíkokat passzolom, de az most komolyan 20.000 Ft volt? Na egyedül itt érzem a felvágást, sőt a polgárpukkasztást. Ennek a csajszinak a blogján van minden, nyaralás, drága kamerák, önfotók. Látszik, mennyire önelégült fejet vág mindegyik képen, egy igazi kitartott hülye felkapaszkodott picsavirág. Itt azért egy APEH vagyonosodási vizsgálat eredményére kíváncsi lennék.

  Habár nem is érdekel annyira,mert ez másról sem szól, mint megmutatni a világnak mink van, aztán ha valaki beszól, akkor megy a sírás, hogy “úr isten, te turkálsz a pénztárcámban”???? Nem bazd meg, nem turkálok, te meséled el, hogy mi mennyi, és önként, dalolva, a nagy arcodat is hozzátéve!

  A Room Touros video ettől a plastic csajtól meg nem egy nagy durranás, nem értem ebben mi a hivalkodó. Áímtógépe meg fényképezője már mindenkinek van, olcsó parfümből én pl nem veszek 10-et, de legalább rend volt a szobában, mikor levideózta, de ebben én semmi pénztárcavillantót nem látok. A vőlegényem szó elhangzott párszor, ez gáz, de ez meg offtopic.

  Mellesleg még ha jól tudom az Orbán Monarchia területén szólásszabadság van, így ha ezek a lánykák a DM kifosztása után, vagy a milliomodik netes rendelésen elélvezve kommentelgetnek, akkor sincs semmi baj. HA ŐKET EZ TESZI BLODOGGÁ CSINÁLJÁK.

  Amitől még hányok, az a Je Suis Un Prince – de ez is kell, hogy a sok kis 60 kilós homokláda meg metroszexuális Fluor Tomi tudja mit kell unbedingt venni, ha leárazás van a H&M-ben.

  …jah, meg persze kell a tartalom a Napiszarra is!

  Kedvelés

  1. Ha hánysz a blogomtól, nem kötelező nézni :-)
   Ha minden dolgot/embert/blogot néznénk, amitől hányingerünk van, akkor bizony nem maradna idő a jobb és hasznosabb tevékenységekre!

   Szép napot!

   Dávid

   Kedvelés

 4. Tipikus magyar paraszt mentalitás, hogy ha valaki blogot vezet, ahol tesztel cuccokat és igényes sminkeket készít és mutat be (már aki) akkor egyből azt kell firtatni miből tellik neki, nem pedig azt, hogy de jó, hogy mielőtt megvettem ezt meg azt a drága kozmetikumot el tudtam olvasni valaki véleményét róla, és nem azután szembesülök a negatívumokkal miután kidobtam rá 1 jó csomó pénzt. Attól hogy másnak van pénze valamire és megmutatja én pedig hőbörgök nekem sem lesz több, nem tudom ezt miért nem lehet felfogni. Ha valakinek szemet szúr, hogy ennek-annak több pénze van mint neki, akkor érdemesebb otthon bezárkózni, tv internet kikapcs, mert mindenkinél vannak gazdagabbak/szebbek/jobbak, csak engem ez valahogy nem bánt, nem értem másokat miért.

  Én rendszeres olvasójuk vagyok az itt felsorolt bloggerináknak, (saját blogot is vezetek) és még jópárnak rajtuk kívül, és amiket ezek a lányok kapnak például formspringen, természetesen névtelenül és arctalanul, az a felháborító és pofátlan kategória. Mindenki pofátlanul turkálna a pénztárcájukban, intim magánéletükben és a többi. Attól hogy megtudjátok miből tellik drága sminkekre jobb lesz? Nem, attól neked még nem lesz több. Nem ez a blogok lényege, nem az, hogy ők villognak azzal, mijük van, a sok paraszt meg otthon nyeli a gyomorideget, mert neki nincs. Vicc. Akinek szúrja a szemét, hogy másnak több van, nem kötelező ám blogokat olvasni, lehet akkor értelmesebbel tölteni az időt, hajrá :).

  Kedvelés

 5. abszolút egyetértek az előttem szólóval. ez egy iszonyatosan nagy baromság. nekem is van blogom és ezzel nem “bukszát villogtatni” akarok (pláne, mert abszolút elérhető árú az összes tesztelt cucc), hanem a saját tapasztalataimat elmondani az adott termékről, hogy SEGÍTSEK az olvasóimnak, hogy mit érdemes megvenni, és mit nem! örüljön neki inkább az ember lánya, hogy a bloggerinák segítségével nem dől be a nagy multik reklámjainak, akik egy szempillaspirált is műszempillával reklámoznak, és persze az alapozóreklám is agyon van retusálva. Nem hinném, hogy bárkit amiatt kéne leszólni, hogy próbál segíteni a vásárlóknak, mert sajnos jól meg kell gondolni és tudatosan kell vásárolni a mai világban. tény, hogy számomra is volt már jópár ember, akinél már kissé hüledeztem, hogy honnan futja erre, de nem érdekel. Örüljetek neki, hogy nem még egy idióta, aki a félretett pénzét cigire és piára költi. Mindenki azt csinál a saját bevételével, amit akar. Ezek a lányok ezt a saját hobbyjukra költik, amit azért csinlnak, hogy másoknak tanácsot adjanak.

  Kedvelés

 6. A szerzőnek savanyú a szőlő, mert saját kútfőből értelmes témára nem futja, másokat kritizálni még mindig könnyebb. Mindenkinek a magánügye, hogy miből mire mennyit költ. Te elversz egy 10est egy hétvége alatt bulizásra, ezek a lányok meg vesznek belőle két MAC terméket. Egyéni döntés, hogy kinek mi éri meg. Ha ennyire szúrja a szemed, hogy erre költik a pénzüket, akkor ne olvasd.

  Kedvelés

  1. A szerző (mint ahogyan írta is a cikkben) olvassa is a magyar sminkblogok egy részét, pont ezért írt erről, mert az érdeklődési körébe tartozik. Ugyanazt a szöveget olvastuk? (Költői kérdés, inkább hagyjuk..)

   Kedvelés

 7. Azért az hozzátartozik, hogy van egy-két top bloggerina, akinek abszolúte nincs tehetsége a sminkeléshez. Munkanélküliek, de a pasijuk által méregdrága szépségápolási termékeket halmoznak fel- csak bánni nem tudnak velük :D
  És erre kíváncsi 500-600 olvasó. A két fent említett/képen mutatott bloggerinákat nem kedvelem, nagyképű műpicsák, viszont vannak olyanok is, akik tényleg értik a dolgukat: Vanga, Griberli, Suzy.

  Kedvelés

 8. Tény,hogy a blog írással valamennyit megmutatnak magukból a lányok,de szerintem nem nagyzolnak én is hasznosnak találom a véleményezéseket .Az is tény hogy a smink termék gyártok megpróbálják kihasználni az olcsó reklám lehetőséget de a lányok nem részre hajló véleményeket írnak ezekről.
  Nem vagyunk egyformák nekem ők -kb. 8-9 blog amit olvasok- szimpatikusak és nem az jut eszembe róluk ,hogy exhibicionisták.

  Kedvelés

 9. először is: örülök a sok hozzászólásnak. másodszor: pont az a típus vagyok, aki szívesen költ a saját maga által megkeresett pénzből a megjelenésére. és az sem zavar, ha más a szüleiét / pasijáét költi. ez magánügy. a figyelemfelkeltő leadben egy sztereotípia jelenik meg, a saját véleményem kifejtése jól láthatóan elkülönül. nem finomítottam a gondolataimon, nem tompítottam a mondanivalóm élét, mert azokat a sminkes posztokat is szívesen olvasom, amelyek láttán csodálkozva megfogalmazódik bennem, h “hú basszus, ezek ára összesen x ft, amit én y idő alatt teremtek elő”. ha ez irigység vagy más ellenérzés lenne, miért látogatnám rendszeresen a blogjaikat? viszont kár tagadni, hogy az elsődleges segítő-oktató funkció mellett közrejátszik az is, h léteznek, akik a legügyesebb beautysokhoz is csak utálkozni és irigykedni járnak. biztos vagyok benne, h kisebbségben vannak, de az arányuk akkor is jelentős. hozzám szintén járnak olyanok, akik rendre megállapítják, h “megint szart írt ez a hülye”, és ez így van rendjén. harmadszor pedig: akik a képen szerepelnek, azoknak a tevékenységét tisztelem.

  Kedvelés

 10. Ez mar tobbszor ia feltunt nekem, hogy sokan azokat (is) olvassak, akiket nem szeretnek. De megis olvassak oket, vajon miert? Irigysegbol? Azert, hogy tanuljanak valamit? Jol esik beszologatni? Ha ez igy van, tegyek azt arccal, es akkor nincs vele semmi problemam. Viszont az, ha valaki nevtelenul, esetleg ugy, hogy sajat maga is blogger, abban eli ki magat, hogy gusztustalan modon kerdezget, meg beszologat, az szanalomramelto. En a magam reszerol csak azt mondhatom, akit nem szeretek, nem olvasom es pont. Akit szeretek, annak meg nem fogok beszologatni, szerintem ez igy a normalis. Az epitojellegu negativ kritika szerintem meg teljesen belefer. Ahogy azt is el kell fogadnunk, hogy ha kitesszuk magunkat egy blogra, az arcunkat, a cuccainkat, sokaknak le fog esni, hogy az atlagnak tobbet koltunk ilyesmire. De miert baj ez? Mindenki kolthet a hobbijara anelkul, hogy masoknak be kene szamolnia a penzerol. Ugyanakkor teljesen ertheto, hogy felmerul az olvasokban a kerdes, hogy: “honnan telik neki erre, ha nekem nem?” En johiszemuen azt gondolnam, hogy azert erdekli oket, mert szeretnek ok is, ha megengedhetnek ezt maguknak, es azzal, hogy megtudjak, az adott blogger mivel foglalkozik, mibol van penze, talan egy lepessel elobb jutnak ahhoz, hogy nekik mit kene ezert tenniuk. De ha valaki bunko modon kerdezoskodik, sot, pofatlanul hozzadvagja, hogy neked mibol futja ezekre? Az egyszeruen csak irigy, mert neki soha eleteben nem lesz semmije, mert egy munkanelkuli luzer, amirol csak o tehet, mert nincsenek celjai, ambicioi es igy tovabb… Na az ilyenek nezzenek inkabb magukba, es ne masok penztarcajaba.
  Viszont azt se tartom egy gusztusos dolognak, ha valaki meg fel is vag azzal, hogy neki mennyi penze van, es erre hasznalja a blogolast, mert ez teljesen ertheto, hogy ellenszenvet valthat ki. En mar nem olvasok ilyen blogokat, mert nem tetszik ez a vonal, viszont nagyon tetszik, hogy sokan keves penzbol is jo minosegu sminkeket tudnak kesziteni, jo tippeket adnak, igy a blogjuk is sokkal erdekesebb, mint azoke, akik csak felvagnak a cuccaikkal. Hiszen megiscsak az egyszeru, mindenki szamara elerheto termekek az erdekesebbek az olvasok szamara is. Az olvasok szamara, akik azert olvasnak blogokat, mert szeretnenek uj dolgokat kiprobalni, es jobb, ha elobb elolvashatjak valaki negativ-pozitiv velemenyet az adott termekkel kapcsolatban. Ha igy vesszuk, akkor meg mi, bloggerek sporolunk meg penzt masoknak, amiert nem az jarna, hogy ezt felhanytorgatjak nekunk..

  Kedvelés

 11. Gondolom a képeiket is a bele egyezésük nélkül raktad ki,na ehhez is csak gratulálni tudok -.-”
  Persze szólás szabadság van,de nekem személy szerint eléggé farmucin írtad le a véleményedet.Soha senki nem kérdezte meg tőlük komiban hogy “már bocs de miből telik neked erre vagy arra?!?”. Kit érdekel?Engem egy adott termék véleményezése az ami érdekel,és hogy valaki plusz beszámol arról hogy merre járt a világban. Nem értem neked miért szúr szemet.Nem egyszer megkérdezi az adott bloggerina hogy érdekel e minket olvasókat egy ilyen poszt,és mindenki igent ír válaszként.
  A másik én pl nem csak azért olvasok blogokat hogy termék tesztekről olvassak a lányoknál,ez nekem egyfajta kikapcsolódás.És igen szeretem őket olvasni,de rettentően utálom ezt a fajta magyar mentalitást mint amit a te cikkedben olvastam.Ugyan így te is bármikor felkerülhetsz a napiszarra,szóval erről ennyit.

  Kedvelés

  1. Tempty most beletrafált, megtalált egy olyan közönséget ezzel a cuccal, ami sokkal hülyébb az ő olvasóinál. Nem csodálom, hogy nem válaszol minden ilyen “KOMIRA”, mert röhej amit produkáltok. Képtelenek vagytok felfogni a néhány soros írást… ÚR ISTEN!!!!!! Kajakra nem látjátok hogy neki semmi baja a sminkes picsákkal??? Azok mind ilyen korlátoltak mint te meg a kis társaid? MErt akkor megyek hozzátok KOMIZNI aztán foghatjátok az üres buksitokat xD

   Kedvelés

 12. hat te nem vagy epp elmneju az biztos…………..irigyelsz minket vagy mi??? lejaratod magad s akor jar a szad h te is blogolsz…….rohejes ez……..kritikan aluli
  En szekely ember vagyok…ilyat azert sose tennek

  Kedvelés

 13. CzeNaSav Te igazi magyar vagy! nincs saját tehened, miért baj ez? irigykedsz ? Ha neki ez hobbija akkor ez. Nekem a számítógép a hobbi, nagyon sok pénzt ölök az egészbe még is csak szaros sárga csekket fizető melós vagyok! Különben is ennyi erővel megkérdezhetném hogy te miből élsz hogy van időd másokat fikázni. remélem olvasod!

  Üdv

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s