Hunórának fogják hívni, a papírforma szerint augusztus 20-án kell megszületnie, máris százak kívántak neki szebb jövőt, illetve remélik, hogy Vona Gábor lesz a keresztapja. Ki ő? Hát a fiatal jobbikos szóvivőhölgy és Novák Előd porontya!

A bulvártól kezdve a politikáig egy rakás médium fölfigyelt arra, hogy Dúró Dóra vasárnap éjjel kismamaképeket töltött fel a Facebook-oldalára. Nem ám a privát profiljára, hanem a nyilvános rajongóira, határozott felszólalásait bemutató videólinkek közé illesztve, tehát a formális kommunikáció részeként. A kilenc fotón láthatjuk őt állva, ülve, fekve, férjjel, férj nélkül, fedett és bizony fedetlen hassal is. Érdemes leszögezni, hogy ideológiák ide vagy oda, a portrék ízlésesek. A hozzászólók közül mindenki feltehetően a nézetei szerint reagált. Egyesek az igaz magyar csemete érkezésének örültek, mások pedig azt firtatták – például a Subbán -, hogy vajon ki lehetett a spermadonor, mivel a hivatalos apuka már arcra is homár.

Piros, fehér, zöld. | Fotó: Facebook

Kíváncsi vagyok, vajon miként reagálnának a mocskolódó névtelen fickók, ha az ő állapotos párjuk kapna ilyen válaszokat. De mint tudjuk, a közszereplőknek ezt vállalniuk kell, így fölösleges félteni a szélsőjobbos házaspárt: sokkal durvább kritikához vannak szokva. Persze, más téma bírálni valakinek az országgyűlési munkáját és a magánéletét. Főleg, ha a politikusok önként és dalolva mossák el a határt e kettő között. Természetes, hogy mindegyikük rokonszenvesnek akar látszani, ezért ha arcuk fontos szerepet játszik egy párt megítélésében, akkor simán beengedik a házukba a médiát, fotóztatják a gyerekeiket, nyaralási képeket mutogatnak, satöbbi. Na, de a dudorodó pocak azért mégiscsak más!

Figyelemre méltó folyamat, amin keresztülment a várandós nők testreprezentációja a legutóbbi húsz évben. A Vanity Fair 1991. augusztusi címlapján Demi Moore pózolt terhesen, megmutatva héthónapos hasát a nagyvilágnak. A színésznő még a tengerentúlon is kiverte a biztosítékot a megfontolt tabudöntögetéssel. Amelyik celeb hasonlóképp fotóztatja magát, nem kerülheti el, hogy az első bátor jelentkezőhöz hasonlítsák. Röpke két évtized elég volt ahhoz, hogy Dúró Dóra néhány híradásban egy mondatba kerüljön Bruce Willis exnejével – a nemzeti érzelmű, konzervatív politikus a tengerentúli lázadó dívával.

Azért van némi különbség. | Fotók: Facebook, Vanity Fair

Két fontos különbség azonban mégis van. Szó sincs róla, hogy a jobbikos kismama tök meztelenül állt volna modellt, mint annak idején Demi. Nem villantott mellet és feneket, szóval a pocit leszámítva nem látszik belőle több, mint egy átlagos teremtésből egy átlagos nyári napon. És persze igyekezett demográfiai kontextusba helyezni az ügyet, hiszen percekkel a fotóalbum előtt közzétett egy jegyzetet, amiben leírja, milyen szerencsés dolog huszonnégy évesen lebabázni, mert ez kell a haza gyarapodásához és a pici egészségéhez. Talán ehhez a genetikusoknak és a fejlődéslélektani szakembereknek is lenne egy-két szavuk. Mielőtt azonban ők kinyitnák a szájukat, fölvisít a többi boldog fiatal pénztárcája: „Hé, én nem vagyok ám olyan jól kibélelve, mint a parlament egyetlen házaspárjának zsebe!”