Dzsudzsák Balázst keményen szétkapták

A magyar fociban meg Leninben az a közös, hogy mindkettő élt, a hívek szerint most is él, sőt, mi több: élni fog. De még a legkitartóbb rajongók sem képesek lenyelni azt a békát, amelyik a huszonnégy éves nyírlugosi reménység dagesztáni igazolása óta kuruttyol a torkukban.

Kurva anyád te retkes fasszopó, mémenté oda?” „Viccet csináltál magadból!” „Igazi takarékos tirpák vagy. Se pláza, se butik. Lindácska nem tudja eltapsolni a sztyeppén a lóvét.” Ehhez hasonló üzenetek díszelegnek a labdarúgó hivatalos Facebook-oldalán. Én pedig kisebbfajta világképválságba kerültem a történtek miatt. Na, nem azért, mert vérmes Dzsudzsák-fan vagy lokálpatrióta futballimádó volnék. Egyszerűen megdöbbentem, hogy a netezők névvel és arccal is képesek a nyilvános mocskolódásra.

куда? | Eredeti fotó: bevezetem.hu

Eddig sem volt titok, persze, hogy a virtuális térben Nyúl Béla is minimum Elvis Presleynek képzeli magát, esetleg beállítja profilképnek a falusi művház nyugdíjas jelmezbálján készült overálos-öves-pájeszos kompozíciót. Valamiért mégis szentül hittem, hogy a Zuckerberg-paradicsomban minden szebb, mint a névtelen kommentelők gettójában. A hírportálokon és a blogokon is Facebookkal összekötött hozzászólási lehetőséget láttam volna a legszívesebben. Ott a rendes neved, a többé-kevésbé rendes fejed, meg egy link az adatlapodra, hogy rögtön megtaláljon, aki le akar hülyézni. Elvileg tehát működnie kellene az öncenzúrának.

(Az e-trollkodás pszichológiájáról már pofáztam itt.)

Oké, elismerem, a sport a politikán kívül az egyetlen, ami képes egy laikusban előidézni a holtbiztos szakértelem téveszméjét. Olvasol egy cikket valami névtelen szélsőséges tollából, és elhiszed, hogy minden társadalmi konfliktusért egy adott csoport a hibás. Látsz egy meccset, ordítva szidod a csatárt, pedig talán még a labdát sem bírnád eltalálni. Mindannyian elkövetjük azt a hibát, hogy túl korán, sokszor alaptalanul ítélkezünk. Mégis az különbözteti meg az embert az állattól, hogy nem ugrik azonnal a másiknak, hanem képes elszámolni tízig, mielőtt cselekszik.

Vajon K. Dávid újpesti lakos hányig számolt el, mielőtt beírta: „Szánalmas pénzéhes kurva vagy”? És hány olyan elméleti fociguru van, aki bennfentesnek látszó információkkal próbál érvelni, miközben tökéletesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Dzsudzsák Balázs kizárólag az Anzsitól kapott teljes értékű ajánlatot, de ezzel is minden idők eddigi legdrágább magyar labdarúgója lett? És én miért próbáltam azzal áltatni magam, hogy Magyarországon lassacskán kialakulófélben van a kommentkultúra?

Forever alone? | Fotó: Facebook

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s