Menjen utcát seperni, aki kitalálta!

Eddig az ingyenélők voltak az ország közellenségei. Akik nem dolgoznak, mégis eltengődnek, ráadásul az aktív keresők által befizetett járulékokból. A lecsúszott, sokgyerekes családok helyébe nemrég új rémkép lépett: a közmunkától fanyalgó diplomásokra lehet fújolni.

Ha azt írom, hogy januártól a rendelkezésre állási támogatást a bérpótló juttatás váltotta föl, elalszom a saját mondatomon. Utálom a bürokráciát mindenestül, a hozzá tartozó, betegesen nyakatekert nyelvezettel együtt. Szóval a lényeg, hogy aki nem képes egy kevéske munkaviszonyt igazolni, annak nem jár pénz. Májusban megjelentek az első tanult utcaseprők Debrecenben, és Pethe Tamás, a Dehusz Kft. igazgatója a Hajdú Online-nak videós interjúban fejtette ki, hogy egy pályakezdőnek meg sem kottyan az a három hónap, amit fizikai munkával kell tölteni. És szerinte Kelet-Magyarország egyébként is olyan hely, ahol bárki elveszítheti az állását egyik napról a másikra, nem érdemes tehát lenézni a kétkezi melót.

Nemcsak a húszéveseké a világ. | Fotó: Délmagyar

„Én is címereztem kukoricát!” – teszi hozzá gyorsan, mintha érezné, hogy a kisfilm közönsége az első két perc után azt fogja gondolni: „Menjél inkább sepregetni te, kisapám, ne oszd itt az észt a fiataloknak!” Persze, nem ő a hibás. A valódi véleményét talán sosem fogjuk megtudni, hiszen hivatalból egyet kell értenie a briliáns kormányintézkedéssel, különben mehet ő is rámarkolni a fanyélre. Nagy baj van itt. Érthetetlen, hogy a gereblyét támasztó, szotyit köpködő, minden nőnemű élőlény után hangosan füttyögő Gazsi helyett miért éppen a vizsgaidőszakokat a jobb élet reményében végigszenvedő, félénk és törékeny Panni tisztogatja komoran a tisztogathatatlant.

Egy diploma senkit sem tesz jobbá, szebbé vagy különbbé. Bájos, hogy az első generációs értelmiségiek szülei telesírják zsebkendőjüket a csemete államvizsgája után, mert őszintén hisznek a papír erejében. A diploma nem cél, hanem eszköz. Lehetséges alternatíva, melyet – hiába tűnik úgy – nem követel a világ. Nélküle is lehet élni, csak valaki nem akar, és ez szíve joga. Meg persze idejéé és pénzéé, mert mint tudjuk, bárki bármilyen szakot el tud végezni, csupán e kettő kérdése az egész. Az oktatási rendszer orvost csinál akár egy komplett analfabétából is, ha az hajlandó leszurkolni a többmilliós költségtérítést.

(Itt már hadováltam az első generációsok problémájáról.)

De aki diplomát akar, elképzelt magának egy utat. Akkor is, ha a köd miatt csak az oklevélosztó ünnepségig lát. A sorsnak joga van hozzá, hogy eltérítse az elképzelt útról, és olyan munkát végeztessen vele kenyérért, amilyenhez a legkevésbé sem fűlik a foga. A hatalom viszont jó lenne, ha nem képzelné magát az egyéni életek forgatókönyvírójának, és nem próbálná meg karmikus áldozatvállalásként reklámozni az újabb elhibázott döntést.

2 Comments

 1. Ez az érem egyik oldala. A másik meg az, hogy Gazsi kilenc testvére és hat gyereke soha egy percet se dolgozott, mégis lelkesen várja a “segílyt”, ami – pár gyerkőc esetén pláne – nem igazán marad el a minimálbér mögött. Mi motiválná őt arra, hogy utcát seperjen? A nők után úgy is fütyörészhet, ha közben csak üldögél egy padon.

  Biztos vagyok benne, hogy a diplomás “Panni” ugyanakkor nem fog sepregetni, hanem faterja haverjától vagy a gyakorlati helyéről szerez egy fake jövedelemigazolást, és azt adja le, hogy az államtól pénzt kapjon. Onnan tudom, hogy legalább öt ismerősöm van, akik keveset kerestek (tanár volt majdnem mind vidéki általános iskolákban 80-100 nettóért), ezért a GYES/GYED miatt bejelentkeztek egy ismerős cégéhez papíron, hogy nagyobb lóvét kaszáljanak az államtól. A magyar ember úgy b*** át az államot, ahogy tudja, mert állam bácsi nem elég gondoskodó magától.

  Nem tudom, hol a megoldás, de vmi munkaviszonyhoz tényleg muszáj kötni a “segílyt”… és talán érdemes lenne a munkaügyi központokban olyan személyzetet fenntartani, akik állami utasításra feltérképezik, milyen “önkéntes” munka várható el a delikvenstől: diplomástól nem feltétlenül a sepregetés az.

  Kedvelés

  1. igaz-igaz, több sebből vérzik a szociális ellátórendszer. gazsi szerez fake orvosi papírt, panni szerez fake jövedelemigazolást, és ha én is kaphatnék vmi fake meló után nem fake fizetést, egy szavam sem lenne @XD a bürokrácia személyzetét meg tényleg hagyjuk, mert egyrészt sokan vannak, másrészt úgy nem csinálnak semmit a szerencsétlenek, h közben nekik úgy tűnik, rengeteg dolguk van.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s