Fülkeforradalom után félelem

„Félsz-e attól, hogy valamilyen kormányzati intézkedés következtében bármikor súlyos kár érhet téged?” – kérdezték a Véleményvezér blogon. A válaszadók 78 százaléka ijedten szorítja össze a tomporát, mert „nagyon is valósnak” véli a veszélyt. Megint odáig jutottunk tehát, hogy tartunk a hatalomtól.

Persze, a weboldal villámszavazása semmilyen szempontból nem tekinthető reprezentatívnak, ezért érdemes előhozakodni valami hivatalosabb példával is. A HVG-nek készített, májusi Medián-felmérés adatai szerint a megkérdezettek több mint hatvan százaléka úgy látja, hogy rossz irányba halad az ország. Összehordhatunk még több számot, százalékot és arányt, de a közelmúlt hírei sokkal beszédesebbek.

Megkopott a dicsőség? | Fotó: Origo

A teljesség igénye nélkül: a parlamenti többség megválasztott köztársasági elnöknek egy helyesírás-tudatlant, megnyirbálta a szólásszabadságot, pofán vágta a nyugdíjrendszert, összehozott egy semmitmondó alkotmányt, két vállra fektetve meg akarja hágni a munkavállalók jogait, ész nélkül átszervezné az oktatást, satöbbi. Üdítő meglepetés csupán ezek után Lázár János legújabb ötlete: sportpályák építése a gyorséttermek mellé az ifjoncok egészségi állapotának javítására. Pedig ha így folytatják, kizárólag a legburzsujabb csemetéknek adatik meg a Meki kalóriagazdag öröme.

Eközben Orbán Viktor lazán nyilatkozza, hogy az elárverezett lakású devizahitelesek hamarosan házat kapnak majd a kormánytól, és 2020-ra egymillió új munkahely lesz. Igaz, ugyanebben az újságban két oldallal később egy asszony panaszkodik, amiért a huszonvalahány ezer forintos segélyért behívták a patológiára közmunkázni – bulvártúlzással „hullamosónak”.

De ez mellékes. A lényeg, hogy a kormánypártiak szerint sosem látott országépítés folyik, az ellenzékiek és a semlegesek viszont félnek. Nem sorolnak ellenérveket, nem vitáznak, nem harcolnak az igazukért, mert a kétharmaddal szemben minek is. Egy demokráciában a félelem csöppet sem természetes. Érdekes, hogy most csaknem olyan arányban vannak a rettegők, mint tizennégy hónappal ezelőtt a választásra hajlandók között a Fidesz-szavazók.

Biztos vagyok benne, hogy a hozzám közel állók mind lekevernek majd nekem egy virtuális taslit, amiért ilyeneket firkálok a vészterhes időkben illendő kussolás helyett.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s