Lájkolják Mádl Ferenc halálát

Vasárnap elhunyt az egykori köztársasági elnök. A gyászhír természetesen az interneten jelent meg a leghamarabb, és azonnal fölkapta a közösségi média is. Furcsán hat, hogy többen lájkolták az információt. Örülnek tán, hogy az idős politikusért végre eljött a kaszás?

A Facebook alapvetően pozitív beállítottságú médium. Első blikkre olyan, mintha cuki cicás és tüsszentő pandabocsos filmecskék megosztására találták volna ki. Lehet rajta „kedvelni” a bejegyzéseket, a képeket, a híreket, a mindenséget. Sőt, ott tartunk, hogy amelyik weboldal nincs jelen a világméretű közösségi hálón, és nem építette be annak megosztási funkcióit a tartalmába, gyakorlatilag nem is létezik. Most 500 millió aktív felhasználó van jelen a kék-fehér paradicsomban, akik havonta összesen 700 milliárd percet töltenek a böngészésével. Bármit közzétesznek, ami csak érdekli őket. A portálok, az újságok, a tévék és a rádiók pedig elképesztő mennyiségben szórják ott rájuk az infókat, hogy ők legyenek az elsők a versenyben.

Posztmodern paradoxon? | Fotó: Népszabadság

Ebben a pillanatban aligha létezik hatékonyabb tájékozódási módszer egy jól beállított Facebook-hírfolyamnál. Szinte egyszerre lökik az orrom elé a politikai híreket jobbról és balról, mérsékelten és szélsőségesen, a bulvárt pedig feketén és fehéren, én pedig kedvemre csemegézem. Nem emlékszem, hogy a Népszabadság Online vasárnap délután kitett linkje a volt államfő haláláról éppen két egetverően aranyos csillámpóniság vagy két háborús hír közé került-e nálam, de már nem is számít. A lényeg, hogy a következő sor díszelgett az Elhunyt Mádl Ferenc cím alatt: „Ez 5 embernek tetszik.” A hírre kattintva pedig kiderült, hogy további 118-an kedvelik. Lájkolják a végzetet, a balesetet, a katasztrófát, mindent, mert lájkolni jó. De mi is az a lájk?

Nem véletlen, hogy néhol inkább ajánlásnak csúfolják. Mert bizony nemcsak azt fejezheti ki, hogy egy hír valakiből pozitív érzéseket váltott ki. Talán az információ kedvelői mindössze a tiszteletüket, részvétüket rótták le a „tetszik” gomb megnyomásával. Vagy egyszerűen tovább akarták adni az esetet ismerőseik körében. Akadnak olyan kontár médiamunkások, akik azt mondják, hogy negatív információt nem szabad közzétenni a Facebookon. Ők óriási tévedésben vannak, mert körülbelül olyan, mintha meg akarnák tisztítani a híradót a világ mocskától, kizárólag örömteli mozzanatokat sugároznának benne.

Meg 5 keselyűnek is. | Fotó: Facebook

Előfordultak már többé-kevésbé sikeres kezdeményezések a lájk alternatívájára, például a „nem érdekel” és a „leszarom” gomb. Mivel azonban ez a Fésznek nem sajátja, fölvetett egy-két informatikai kérdést, arról nem is beszélve, hogy hülyén nézett ki. Az meg tényleg súlyos lenne, ha valaki egy ilyen hírre az előbbiekkel reagálna. A Népszabadság csak annyiban hibázott, hogy saját portálján a közösségi modul telepítésekor lusta volt átkattintani az ajánlásra a tetszikelés helyett, hiszen tűrhetően nézne ki a lap alján, hogy 118 ember ajánlja ezt. Az öt NOL-rajongó facebookos kedvelő pedig bizonyára tudja, hogy szerencsétlenül jött le a kattintása. De a huszonegyedik század halandójának szembe kell néznie azzal, hogy talán az ő távozását is lájkolni fogják, ha viszi valamire az életben.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s