Schmitt Pál szerint az internet egészségtelen

Mizu? Zsír, hogy itt az elnök” – kezdte beszédét az „álamfő” egy fővárosi suliban, majd hozzátette: internetezni és SMS-ezni marhaság, helyette inkább cseverészni meg sportolni kell. Később szóba került a szép magyar nyelv is. Írásba szerencsére nem, mert abból aligha sülhetett volna ki jó.

Schmitt Pál celebhez illő módon noteszeket és CD-ket dobált a tömegbe, és egészséges életre plusz tanulásra ösztönözte a gyerekeket. Az Index tudósítása szerint valódi showman lett belőle. Ezzel nincs is semmi baj, elvégre minden politikus úgy növeli megtépázott népszerűségét, ahogy tudja. Lehet érte kritizálni őt, de nálam kapott egy bónuszpontot a popkultúrás húzásért. Sosem fért a fejembe, hogy miért kell a csemetéket mindenféle hülye beszéddel traktálni, elcsépelt közhelyekkel untatni minden ünnepi alkalomkor.

A Pali partyállat, ezt tudnod kell, fiacskám! | Fotó: Index

Ugyanakkor undorodom attól a divattól, hogy életmód-tudatosság jegyében mindig előkerülnek a kütyük, amelyek önmagukban nem tehetnek semmiről. Talán erőszakkal láncolják magukhoz az ártatlan kicsiket a gonosz számítógépek és a telefonok? Talán az a néhány kölyök, aki végeláthatatlan köröket ró az utcánkban biciklivel egyik padkától a másikig, értelmesebben szórakozik?

(A mobil és a közoktatás kapcsolatáról már firkáltam itt.)

A napi öt-nyolc óra, amit a kemény és csöppet sem gerincbarát iskolapadban töltenek a diákok, miért nem kap olyan kedvezőtlen médiavisszhangot, mint a valószínűleg kényelmes széken végigült netezés? Miért szerepel minden utópisztikus oktatáspolitikai tervezetben, hogy a nyomorult tesiórák a mozgás szeretetére nevelik a csöppségeket, megerősítik a ropivékonyakat, és lefogyasztják a ducibbakat?

Azt hiszem, Magyarországon egészen különös az egészségfelfogás. Nyugodt lelkiismerettel megisszuk a lájt kólát a rendes helyett, mert alig van benne kalória, de az édesítőszer nem érdekel minket. Megesszük a méregdrága salátát a Mekiben a szendvics helyett, mert alig van benne kalória, de a továbbra is kínzó éhség nem érdekel minket. Megvessszük Schobert Norbi Update rudiját, hátha attól fél centivel összemegy a hasunk. Havonta egyszer elmegyünk futni, hátha attól javul az erőnlétünk.

(A fitneszguru munkamoráljáról meg itt.)

A hiba többnyire bennünk van, mégis jólesik holmi műszaki cikkekre kenni a felelősséget. Mi lett volna, ha Schmitt Pál azt közli a nebulókkal, hogy szedjék össze magukat, sajátítsák el a rendszeres életvitel alapjait, és nyugodtan tespedjenek órákig a monitor előtt, ha mindennap mozognak mellette egy kicsit, meg odafigyelnek az étkezésre is? Talán csak annyit hallottak volna meg belőle, hogy a sok számítógépezés kóser dolog. De akkor legalább egyetlen tagmondat féligazságát elkönyvelhetnénk.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s