Eurovíziós nyalifesztivál

„Wolf Kati akár meg is nyerheti az 56. Eurovíziós Dalfesztivált. Toronymagasan vezet, mint potenciális győztes, 30 ország maximális ponttal jutalmazta az előzetes szavazáson” – írta a szombati Blikk. Aznap este mégis csak a negyedik hely lett a miénk – hátulról.

Bevallom, sosem rajongtam az eurovíziós mizériáért. Szinte sosem küldtünk olyan dalt, amit szívesen végighallgattam volna akár egyszer is, és nem láttam értelmét a popszakma cukormázába csomagolt diplomáciai nyáladzásnak. Most azonban Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Geszti Péter írt egy tökös muzsikát az X-Faktor egyik fölfedezettjének, aki mellesleg már pulyaként „hivatásszerűen” énekelt. Sajnos elég ritka a magyar zeneiparban, hogy egy nóta hangjegyei és sorai is rendben legyenek, de a What About My Dreams? éppen a szökőévenkénti egy kivételt jelenti.

Egyes egyedül. | Fotó: glamourbluesart.blogspot.com

És egy esélyt, hogy hazánk végre győzzön valahol. Oké, Bayer Friderikának egyszer, 1994-ben már sikerült, de akkor még kicsi voltam, másrészt pedig felnőttként is azt kell mondanom, hogy a Micimackó főcíme esztétikai orgazmus az anno díjnyertes szerzeményhez képest. A mostani versenydal viszont tetszik, az előadó rokonszenves, szóval drukkoltam. De a tévét az istennek sem akartam bekapcsolni a döntő idején, mert eleve körbepontozásra, jószomszédi jópofizásra, évszázados ellentétek diszkrét előkaparására és egy-két nemzet részéről hallgathatatlan számra számítottam.

Aztán egyszer csak tele lett a Facebook és a Twitter eurovíziós kiírásokkal, az ismerőseim félpercenként szemetelték tele a virtuális teret szitkozódásaikkal, nem utolsósorban pedig anyukám is eleresztett egy-két cifrább mondatot odalent. „Mi folyik itt?” – kaptam föl a fejem, és elveimet félretéve mégiscsak megnéztem a műsor utolsó szakaszát, a pontozást. Utólag már tudom: hiba volt. Még mindig a hatása alatt vagyok, mert ha még egyszer meghallom valakitől az „amazing show’ kifejezést, mérlegelés nélkül szájba rúgom az illetőt.

Tudniillik az értékelés abból állt, hogy a negyvenhárom induló országból egyenként valaki mosolyogva megköszönte az elképesztően fantasztikus estét a düsseldorfi élő adás háziasszonyának, Ankénak, és ismertette a pontokat. Baromi sokáig tartott, és unalmas volt, mégsem tudtam levenni a szemem a villogó dobozról. Hihetetlennek hatott ugyanis, hogy Magyarországnak csak a finnek adták oda a maximális tizenkettőt.

A szomszédok közül Szerbia nyolc, Románia hét, Ukrajna négy, Ausztria pedig két pontra tartott jónak minket. Voltak persze mosolygós pillanatok is, például a Lengyelországból bejelentkező hölgy még egy egyszerű jelen igeidőt is képtelen volt helyesen kinyögni angolul. Ekkor egy kicsit megijedtem, hogy a mezőny hátulja mellett még más szégyen is vár ránk, ha kapcsolnak egy hasonlóan kommunikáló balféket, de Novodomszky Éva szerencsére nem hibázott.

Mint ahogy az azerbajdzsáni vinnyogós duó sem, amely a mi eredményünk több mint négyszeresével, 221 ponttal gyűrt maga alá mindenkit egy ritka borzasztó alkotással. Nem az irigység beszél belőlem, mert éreztem, hogy itt és most nem lehetünk elsők. Mit bánom én, milyen az aranyérmes, ha Wolf Kati feljut a dobogóra. De nem jutott, mert az egykori szovjet tagállamok megszokásból egymást támogatták, Németország és Ausztria szintén egymásnak nyalt, és történelemóra óta nem hallott szövetségek elevenedtek meg.

Mi azonban nem vagyunk senkinek a kutyái vagy macskái, sőt a politikánk is olyan, hogy kizárólag a messzi nyelvrokonaink mernek kiállni mellettünk teljes mellszélességgel.

6 Comments

 1. True. Én amúgy Anke-n voltam kiakadva. az a nő olyan művigyorral és dilettáns stílusban vezette az egész műsort, látszott, hogy kurvára nem őszintén mosolyog… pedig ott, abban a helyzetben, amikor mégiscsak 35 ezer ember őrjöng egy arénában, hacsak az ember nem a saját lefejezését várja, valahogy mégis feltöltődik energiával, még ha pár dal vállalhatatlanul szar is :S
  De az “amazing show” 43x ismétlése tényleg érdekes dolgokra tudott volna késztetni engem is :)

  Kedvelés

  1. Lehet, hogy csak a keserűség beszél belőlem (meg nem nevezendő okokból kifolyólag :D), de a németektől rendezőként nem vártam jobbat, ahogy ettől az ún. “versenytől” sem.
   Emellett meg senkit nem érdekelnek az azeriek a béna zenéjükkel, youtube-on is szerintem csak azért kapnak akkora nézettséget, mert kb. addig tart, míg kommentben kihőbörgik magukat a csalódott rajongók más országokból. Mikor először hallottam azt a számot, már akkor is azon tanakodtam, hogy ez a hulladék mit keres itt. Már tudjuk: polírozást.

   Kedvelés

 2. Aki ismeri Ankét, az tudja, hogy mindig szerepet játszik, ez már beépült a személyiségébe, csöppet sem amatőr.
  Az azerbajdzsáni szám szerintem zsír, azt is megkockáztatom, hogy talán a legjobb volt. Wolf Kati pedig nem rossz, petsze élőben más, a szám viszont elég ratyi.

  Kedvelés

 3. Melcsi: én sem tudnék őszintén mosolyogni, mert félnék h eltanyálok, hülyeséget mondok stb…
  babar: most egy világ omlott össze bennem @XDDD but “there’s no arguing about taste”

  Kedvelés

 4. Én egyébként csak azt nem értem ebbe az egész euróviziós dalizébe, hogy miért nem kötik ki azt az egyszerű szabályt, hogy mindenki énekeljen a saját nyelvén, vagy akkor mindenki csak angolul..mert ez így elég kiegyenlítetlen tud lenni. Szerintem meg kéne szabniuk hogy mindenki a saját nyelvén… úgy lenne EUROvizíós….de így…csak külföldi énekesek angol számokkal. És persze hogy az angol szerzeményeknek van több esélyük, na meg azoknak, akik esetleg jobb kiejtéssel énekelnek, hiszen ez az elfogadott és mindenhol “megszokott” hangzású nyelv. Nekem ez nem tetszik,de nagyon.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s